ماه محرم افراد زیادی از گوشه و کنار پایتخت برای شرکت در هیئت‌های عزاداری به محله ما می‌آیند چرا که اعتقاد دارد شیوه عزاداری در منطقه ما هنوز به سبک و سیاق قدیمی است.

جوانان علي اكبر

همشهری آنلاین- زهرا اردشیری: فرقی نمی‌کند در کوچه‌های دولاب قدم بزنی یا اینکه برای عزاداری به محله پرستار بروی. در این منطقه عزاداری آدابی دارد و هر سال باشکوه‌تر از سال گذشته برگزار می‌شود چرا که هنوز هم اهالی دارالمؤمنین اعتقاد دارند ماه عزای پسر فاطمه(س) باید خانه‌ها را سیاه‌پوش کرد. شما هم تا به حال متوجه شلوغی خیابان‌های منطقه شده‌اید. اگر بخواهیم فهرستی از هیئت‌های منطقه را به شما بدهیم یقیناً لیست بلند بالایی خواهد شد اما در این گزارش سعی می‌کنیم معروف‌ترین هیئت‌های منطقه ۱۴ را که پاتوق جوانان است معرفی کنیم.

قصه‌های خواندنی تهران را اینجا دنبال کنید

جوانان شرق اینجا جمع می‌شوند 

اگر تا به حال گذرتان به خیابان پیروزی افتاده باشد درست نبش خیابان کریمشاهیان ساختمان بلند قامتی خودنمایی می‌کند که سال‌هاست با نام «حسینیه جوانان شرق» چشم و چراغ این خیابان شده است. داستان شکل‌گیری این حسینیه طول و دراز است. قصه از آنجایی شروع شد که هیئت‌های خانگی هر هفته در خانه یکی از اهالی این خیابان برگزار می‌شد. تداوم این هیئت‌ها و استقبال از آنها اهالی را بر آن داشت تا به فکر تأسیس یک حسینیه بیفتند.

«رضا کریمفر» پسر فردی است که سنگ بنای این حسینیه را گذاشته. او می‌گوید: «سال شکل‌گیری این هیئت‌های خانگی به ۱۳۳۲ برمی‌گردد. آن‌طور که به من گفته شده هر هفته در خانه یکی از اهالی محله مجلس روضه‌خوانی برپا می‌شده که روضه‌خوان‌های آن هم از افراد به نام آن زمان بوده‌اند. بعد از گذشت سال‌ها مردم تصمیم می‌گیرند با پول خود، حسینیه بسازند و گویا شهرداری و چند سازمان دولتی هم خواستند همکاری کنند اما مردم نظرشان این بود ملک خصوصی باشد و با پول خودشان اینجا را راه بیندازند. همان‌طور هم شد و۲۵ سال پیش حسینیه جوانان شرق راه افتاد.»

او می‌گوید: «راستش پدر من‌ یکی از بانیان ساخت این حسینیه بود و طبیعی است در بیشتر مواقع من کنار او بودم. خوب یادم هست چقدر برای ساخت این حسینیه تلاش کردند اما همیشه می‌دیدم که بزرگ‌ترها تا چه اندازه به جوان‌ها احترام می‌گذارند و فکر می‌کنم همین موضوع باعث جذب جوان‌ها به این حسینیه شده است. به‌خاطر دارم پدرم همیشه تأکید می‌کرد که به عزاداران امام حسین(ع) احترام بگذار اما اگر به احترام پیرمردها می‌ایستی به جوان‌ها تعظیم کن! این یعنی اینکه حضور جوان‌ها در حسینیه برایشان خیلی مهم بود شاید به همین خاطر است که نام هیئت هم به نام جوانان است و بیشتر افراد حاضر در عزاداری از قشر جوان جامعه هستند.» او می‌گوید در طول این ۲۵ سال هر هفته روزهای شنبه و جمعه در اینجا دعا خوانده می‌شود و سعی می‌کنیم در این حسینیه تنها در مناسبت‌های مذهبی باز نشود و جوان‌ها همیشه به آن رفت و آمد کنند.» حالا اگر شما می‌خواهید به این حسینیه بروید بهتر است بدانید این حسینیه در خیابان پیروزی نبش خیابان کریمشاهیان واقع شده است.  

عزاداری شور و معرفت می‌خواهد

این حسینیه به دست ۳ برادر به نام برادران نعیمی راه افتاد. حسینیه‌ای که شب‌ عاشورا مملو از جمعیت می‌شود. خیلی‌ها می‌گویند بسیاری از مخاطبان این هیئت از افراد فرامنطقه‌ای هستند. البته آن چیزی که نام این حسینیه را بر سر زبان‌ها انداخته است فعالیت‌های فرامنطقه‌ای آن است. حامد نعیمی، نوه یکی از بانیان هیئت برای ما می‌گوید: «خلیل نعیمی، بانی اصلی هیئت زمانی که از روستا به منطقه ما می‌آید ماه‌های عزاداری خانه‌اش را تبدیل به حسینیه می‌کند. چیزی نمی‌گذرد که هر ماه محرم جماعت زیادی برای عزاداری به خانه‌اش روانه می‌شوند. برای همین برادران نعیمی به فکر تأسیس یک حسینیه می‌افتند و سال ۱۳۵۰ ساخت آن را آغاز می‌کنند.»

وقتی از نعیمی دلیل استقبال از این حسینیه را می‌پرسیم می‌گوید: «راستش ما هنوز به شیوه‌های سنتی و قدیمی در اینجا عزاداری می‌کنیم. سخنران‌های ما همه از افراد مجتهد هستند و برای انتخاب مداحان هم وسواس زیادی به خرج می‌دهیم.» او می‌گوید: «خیّران زیادی به خیریه مسجد ما می‌آیند و قصد کمک دارند. دلیل اصلی این اتفاق این است که بیش از برگزاری مراسم‌ها ما در بخش خیریه بسیار فعال هستیم.» رضا میری یکی از جوان‌هایی است که سال‌هاست برای عزاداری به این حسینیه می‌آید. دلیل استقبال جوانان از این هیئت را که می‌پرسم می‌گوید: «ما جوان‌ها دوست داریم در عزاداری‌ها شریک باشیم وقتی به این حسینیه می‌آیم می‌توانیم در کارها شراکت داشته باشیم مثلاً همین که یکی به من می‌گوید رضا اینجا بایست و به عزاداران خوش آمد بگو یا آنجا باش ظرف‌های غذا را پخش کن همین موضوع باعث می‌شود من هم دلم بخواهد اینجا باشم.»

او ادامه می‌دهد: «البته یکی دیگر از ویژگی‌های این حسینیه سخنرانی‌های آن است که واقعاً برای ما جوان‌ها جذاب است. در اصطلاح ما می‌گوییم سخنرانی جوان‌پسند! یعنی مطابق با نیازها و سؤال‌های یک جوان صحبت می‌کنند.» او معتقد است هیئتی پرطرفدار است که علاوه برشور و حال عزاداری، معرفت سخنرانی هم داشته باشد. اگر می‌خواهید برای عزاداری در ماه محرم به این هیئت بروید نشانی بلوار ابوذر، خیابان مسلم شمالی، کوچه ۳۸ حسینیه چهارده معصوم (ع) را به خاطر بسپارید.

حسینیه قتلگاه حسین(ع) با ۵۲ فعالیت فرهنگی

اگر می‌خواهید برای عزاداری به جایی بروید که در آن هنوز هم عزاداری به سبک و سیاق قدیمی است و به اصطلاح دودمه عزاداری می‌کنند حتماً به حسینیه قتلگاه حسین(ع) بروید. حسینیه قتلگاه حسین(ع) از آن حسینیه‌های معروف تهران است. از آنهایی که افراد زیادی هر سال برای عزاداری به آنجا می‌روند. از آنهایی که سنگ بنای آن به دست جمعی از مردم گذاشته شده است. حالا آن پیرمردها که روزی تکیه برپا کردند در میان عزاداران نیستند اما یاد آنها به نیکی برده می‌شود.

حسینیه قتلگاه حسین(ع) سال‌هاست که برای اهالی تنها یک حسینیه نیست بلکه با وجود ۵۲ فعالیت جانبی به مرکز آموزشی تبدیل شده است. «حسین مردانی» ‌بانی این حسینیه می‌گوید: «در تمام سال‌های فعالیت این حسینیه سعی کرده‌ایم که به ۲ موضوع توجه کنیم اول اینکه عزاداری به شیوه و سنت قدیمی برگزار شود و مداحی‌ها به سبک و سیاق قدیمی باشد و دوم اینکه در کنار فعالیت‌های مذهبی به فعالیت‌های فرهنگی هم بپردازیم.» او ادامه می‌دهد: «ما سعی کرده‌ایم تمام نیازهای اهالی را در این حسینیه مرتفع کنیم مثلاً اینکه تأسیس درمانگاه در حسینیه و راه‌اندازی مدرسه از پیش‌دبستانی تا پایه ششم ابتدایی از جمله فعالیت‌های دیگر است.»

مردانی می‌گوید: «در ماه محرم ما بیش از ۵ هزار مستمع در این حسینیه داریم. خوشبختانه بیشتر این افراد از جوانان هستند و به نظر می‌رسد توانسته‌ایم در راه جذب قشر جوان به حسینیه خوب عمل کنیم.» او ادامه می‌دهد: «طراحی پایگاه یکی دیگر از اقداماتی بوده است که ما برای اطلاع‌رسانی و ارتباط با مخاطب راه‌اندازی کرده‌ایم. این روزها که بیشتر مردم با استفاده از تکنولوژی و رسانه‌ها با یکدیگر ارتباط برقرار می‌کند ما هم از این قافله عقب نمانده‌ایم و تلاش کرده‌ایم از طریق این ابزار مخاطب جوان خود را به هیئت‌های مذهبی جذب کنیم.» مردانی اعتقاد دارد: «باید به زبان جوان‌ها با آنها صحبت کرد ما حتی در شیوه مداحی هم سعی کرده‌ایم به شکل سنتی و قدیمی باشد. البته مداحی به شیوه جدید و به قول معروف جوان پسند را هم داریم. حالا سال‌هاست که همه می‌دانند عزاداری در این حسینیه به ۲ شیوه کنار هم برگزار می‌شود.»

جــوانان علی‌اکبری | عاشقان حسین از دولاب تا پیروزی

هیئت رزمندگان میزبان شماست

این هیئت هم یکی از پر طرفدارترین هیئت‌های منطقه ما است. هیئتی که روزی به دست حدود ۶ نفر از رزمندگان هم‌محله‌ای در جبهه راه‌اندازی شد. داستان از این قرار است که این چند نفر خودشان هیئتی به نام موج‌الحسین(ع) راه انداختند. این موج به تهران هم آمد و همان هیئت راهش را ادامه داد، شاید از ابتدا فکرش را هم نمی‌کردند که روزی به یکی از بزرگ‌ترین هیئت‌های منطقه تبدیل شود. این هیئت بیشتر پاتوق رزمنده‌های قدیمی و بچه‌های آنهاست. البته بیشتر خانواده‌های شهدا هم از طرفداران این هیئت هستند. گفتنی است که در تمام این سال‌ها هیئت موج‌الحسین(ع) به‌صورت چرخشی در خانه اهالی محله برپا می‌شده و نزدیک به ۱۰ سال است که موج‌الحسینی‌ها برای خودشان مکانی ثابت به راه انداخته‌اند.

حسین سازور، یکی از بانیان ساخت این حسینیه می‌گوید: «در تمام این سال‌ها اهالی محله اجازه ندادند چراغ این هیئت خاموش شود. گاهی پول روی هم می‌گذاشتند تا نذری امام حسین(ع) را حتماً بپزند. همین مردم هم خودشان برای ساخت حسینیه اقدام کردند.» سازور می‌گوید: «دلیل جذب مردم به این حسینیه حضور سخنران‌های خاص است. ما در عزاداری‌هایمان از تجملات هم دوری می‌کنیم همین موضوع باعث می‌شود افراد بیشتری به هیئت ما سر بزنند.» او از نحوه هیئت‌داری و آداب آن می‌گوید: «اگر در عزاداری‌هایمان به نحوه مهمان‌داری از عزاداران امام حسین(ع) دقت کنیم، اگر ذکر یا ابا عبدالله(ع) را با اخلاص بگوییم و معرفت این مجالس را داشته باشیم قطعاً مردم هم بیشتر به شرکت در این مجالس تمایل پیدا خواهند کرد.»

جــوانان علی‌اکبری | عاشقان حسین از دولاب تا پیروزی

-----------------------------------------------------------------------------------------------

*منتشر شده در همشهری محله منطقه ۱۴ در تاریخ ۱۳۹۴/۰۷/۲۸

کد خبر 779763

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha