همشهری آنلاین- الناز عباسیان: در آستانه برپایی راهپیمایی عظیم اربعین، صدایی دیگر با عنوان «رادیو اربعین» همراه و همدل با عاشقان حسینی به گوش میرسد تا گام به گام و موکب به موکب با زائران اباعبدالله(ع) همراه شود. آیین آغاز بهکار این رادیو، عصر پنجشنبه ۲۶مردادماه در خیمهالحسین(ع) میدان هفتمتیر برگزار شد و این شبکه رادیویی کار خود را رسماً با حضور احمد وحیدی، وزیر کشور، سیدمجید میراحمدی، رئیس ستاد مرکزی اربعین حسینی، علی بخشیزاده، معاون صدای رسانه ملی، حجتالاسلام حسین انصاریان، استاد حوزه علمیه، محمدحسین پویانفر، مداح و مسئولان ستاد مرکزی اربعین، مسئولان کمیتههای ستاد اربعین و جمعی از مدعوین آغاز کرد. این رادیوی فصلی بعد از فعالیت یکماهه رادیو محرم، در آستانه دهمین سال فعالیت خود در طول ماه صفر به تبیین قیام عاشورا و زیارت اربعین میپردازد.
همراهی برای سفر آسوده زائران
در ابتدای مراسم جواد تشکری، از مجریان رادیو و تلویزیون و مدیر رادیو اربعین به اهداف راهاندازی این رادیو ازجمله تعمیق ارزشها و باورهای دینی، ارتقای سطح آگاهیهای عمومی درخصوص درسهای عاشورا، الگوسازی مناسب از شخصیتهای عاشورایی بهویژه برای نوجوانان و جوانان اشاره کرد و گفت: «سعی داریم در ۷۲۰ساعتی که در طول یکماه در خدمت شنوندگان هستیم، به تبیین قیام عاشورا و زیارت اربعین بپردازیم. همچنین اطلاعرسانی از آخرین وضعیت سفر کربلا و پیادهروی اربعین از کمیتههای مختلف، جزو برنامههای رادیو اربعین است که تا ۳ روز پس از پایان مراسم روز اربعین ادامه دارد. علاوه بر موارد یادشده امسال بهدلیل شرایط آب و هوایی و گرمای هوا توصیههای بهداشتی و ایمنی خواهیم داشت که با حضور پزشکان در فواصل مختلف برنامه به آن پرداخته میشود. سعی داریم رادیوی همراهی برای مسافران باشیم تا سفری آسوده داشته باشند.»
تشکری که همزمان سخنگوی ستاد مرکزی اربعین نیز هست، ادامه داد: «از دهم صفر هر نیمساعت یکبار خبر مربوط به پیادهروی اربعین را خواهیم داشت و با کمیتههای هجدهگانه ستاد مرکزی اربعین حسینی همراه هستیم و دبیران و سخنگوهای مختلف این ستاد پاسخگوی تمام سؤالات و مشکلات مردم هستند.»
همچنین حسین نظری، معاون خدمات شهری و محیطزیست شهرداری تهران در این مراسم طی سخنان کوتاهی ضمن خیرمقدم به مهمانان این مراسم، آمادگی این نهاد برای خدمترسانی و ارائه خدمات به زوار اربعین را اعلام کرد.
گریه بیداری
در ادامه علی بخشیزاده، معاون صدای رسانه ملی صحبتهایش را با حدیثی از پیامبر(ص) آغاز کرد و گفت: «پیامبر(ص) میفرماید: حسین(ع) بوی خوش من و مایه آرامش من است. خدا دوست بدارد کسی را که دوست دارد حسین(ع) من را و او کشتی نجات و چراغ هدایت است.»
بخشیزاده به ۲۶مرداد، سالروز برگشت آزادگان به کشور اشاره و خاطرهای را از عزاداری در دوران اسارات خود تعریف کرد: «در ایام محرم بعثیها سعی میکردند آمپولهایی را به بازوهای آزادگان تزریق کنند، تا دچار تب ۴۰ درجه شوند و برای سیدالشهدا(ع) عزاداری نکنند. فکر میکنم سال ۱۳۶۲ بود که بعثیها در اردوگاه عنبر نزدیک بندر عقبه اردن، رزمندگان را به خط کردند و آمپولهایی به بازوهای بچهها زدند. همه دچار تب عجیبی شدند. 4،3شب حال بچهها همینطور بود. وقتی شب عاشورا رزمندگان با همان شرایط عزاداری جانانهای کردند، صدایشان از فضای آسایشگاه فراتر رفت و به بیرون اردوگاه رسید. فرمانده بعثیها با تعداد زیادی سرباز با کابل وارد آسایشگاه شدند و بچهها را ضرب و شتم کردند؛ همینکه فرمانده بعثیها قصد رفتن داشت، عزیز آزادهای سؤال کرد ما اینجا کاری نمیتوانیم انجام دهیم، چرا اینطوری ما را میزنید؟ به این پنجرهها نگاه کن، انگشت دست از آنها رد نمیشود! ما که کاری از دستمان ساخته نیست. فرمانده بعثیها گفت: وقتی شما حسین حسین میگویید، گریه میکنید و بعدش باید آنور اردوگاه پیدایتان کنیم. یعنی گریههای ما در محرم و در فراق حضرت سیدالشهدا(ع) گریه ذلت نیست، گریه انقلاب است. گریه انفجار است. گریه آتشفشان شیعه است. این گریه بیداری است. به قول امام راحل، ملت ما را ملت گریه میخوانند. اگر بدانند این گریهها برای چیست، آنوقت ملت ما را ملت حماسه میدانند.»
معاون صدای رسانه ملی با بیان اینکه شبکههای رادیویی به فراخور ماه صفر به حضرت سیدالشهدا(ع) خواهند پرداخت، توضیح داد: «لحظاتی پیش رادیو محرم کار خود را پایان داد و کار را به رادیو اربعین سپرد. برنامه شور شیدایی رادیو ماه محرم به قدری موجب افزایش تماس تلفنی مردم شد که آن را در 2مرتبه تدارک دیدیم و ۱۵۰ مداح در این رادیو حضور یافتند. همچنین ۱۷ شبکه رادیویی برنامههای ویژه تدارک دیدند.»
اربعین ندای وجدان بشریت
در ادامه این مراسم که بهصورت مستقیم از رادیو اربعین پخش میشد، احمد وحیدی، وزیر کشور با بیان این نکته که زیارت اربعین، عهد و پیمانی جدید با سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین(ع) و یارانش است، گفت: «امروز بعد از عبور از گذرگاههای سخت تاریخ، انقلاب اسلامی ما ادامه همان نهضت امام حسین(ع) است. جبههبندیها در عاشورا روشن است و در اربعین تکرار میکنیم که ما 2جبهه امام حسین(ع) و دشمنان این امام را داریم. 2جبهه و گروهی که یکی از آنها بهدنبال سعادت ابدی و دیگری بهدنبال شقاوت ابدی است. اگر امروز به وظایفمان عمل کردیم و یاریگر امام حسین(ع) بودیم، میتوانیم بگوییم نُصْرَتِی لَکمْ مُعَدَه؛ (یعنی من آماده کمک به شما هستم) وگرنه خلاف گفتیم وگرنه زیارت اربعین انجام ندادیم. زیارت اربعین یک عمل قلبی، روحی و ایمانی است. فقط دیدار ساده نیست.»
وحیدی در ادامه پیرامون این راهپیمایی عظیم یادآور شد: «راهپیمایی و سلوک الیالله در ایام صفر و در اربعین که مورد استقبال همه آزادگان جهان قرار میگیرد مربوط به ندایی است که امروز در وجدان بشریت زنده است و ما افتخار میکنیم که زیر این بیرق زندگی میکنیم و همه کسانی که به زائران امام حسین(ع) خدمت میکنند جزو همراهان سالکان طریق اباعبدالله(ع) هستند.»
رادیو اربعین، هدایتگری میکند
حجتالاسلام حسین انصاریان هم از مدعوان ویژه این مراسم بود و ضمن بیان نکاتی پیرامون اربعین از عوامل معاون صدای رسانه ملی پیرامون راهاندازی رادیو اربعین تشکر کرد و گفت: «آفرین بر شما که رادیو اربعین را تشکیل دادید تا صدای امام حسین و اهلبیت(ع) و ثواب زیارتش را به گوش مردم برسانید. زائران بدانند کسی را زیارت میکنند که قبل از تولدش از آدم تا خاتم برای او گریه کردند. عالم برایش گریه کرده است. اگر رادیو اربعین این مسائل را برای مردم دنیا بیان کند، هدایتگری کرده است.»
در بخش پایانی مراسم راهاندازی رادیو اربعین، محمدحسین پویانفر به مرثیهخوانی پرداخت. او در این خیمهگاه، میان روضهخوانیاش، نوحه مشهور «من ایرانم و تو عراقی چه فراقی چه فراقی…» و «به تو از دور سلام» را خواند و دلهای حاضران را بهسوی بینالحرمین هوایی کرد.
در رادیو اربعین چه میشنویم؟
رادیو اربعین با رویکرد فرهنگسازی معارف اهلبیت(ع)، اطلاعرسانی همهجانبه و پوشش اخبار و اطلاعات مربوط زائران حسینی راهاندازی شده است. بهگفته علی بخشیزاده، معاون صدای رسانه ملی برای ایام اربعین ۱۷ شبکه رادیویی برنامههای ویژه تدارک دیدهاند که شامل ۱۴۱۷ برنامه در قالب ۱۶۰عنوان است که در کل ۱۲۱۸ ساعت برنامه تقدیم مخاطبان میشود. رادیو اربعین با ۱۲عنوان برنامه ۳۶۰بار به گوش شنوندگان میرسد که این برنامهها در مدت زمان ۷۲۰ساعت در ماه صفر است. یکی از مهمترین حلقههای رادیو اربعین ارتباط مخاطبان با شبکه بوده و در قالب پویشهای مختلفی برای کودکان و نوجوانان برنامه تدارک دیده شده است.
رادیو اربعین تا کی برنامه دارد؟
سال ۱۳۹۴ بود که معاونت صدای رسانه ملی تصمیم گرفت به مناسبت نزدیک شدن به اربعین حسینی و پوشش اخبار و اطلاعات پیادهروی اربعین یک موج جدید رادیویی را به اسم رادیو اربعین راهاندازی کند. این رادیو فعالیت خود را از پنجشنبه ۲۶مردادماه آغاز کرده و تا انتهای ماه صفر در تاریخ ۲۵ شهریور بهکار خود ادامه خواهد داد. پروسه اطلاعرسانی پیادهروی اربعین ۳روز پس از روز اربعین پایان مییابد و یک هفته پایانی ماه صفر به مسافران مشهدالرضا پرداخته میشود.
رادیو اربعین روی چه موجی است؟
این شبکه رادیویی در داخل کشور از طریق رادیونما و همچنین روی موج افام ردیف ۹۵٫۵مگاهرتز و در نجف اشرف و کربلا نیز از طریق موج افام قابل دریافت است. این شبکه رادیویی هرسال به شکل ۲۴ساعته برنامههایش را زنده روی آنتن میبرد. در پایانههای مرزی حتی فاصله بین نجف تا کربلا، اینترنت رایگان داده میشود و زائران میتوانند صدای این رادیو را از اپلیکشین ایرانصدا دریافت کنند.
کجا مستقرند؟
بهگفته مسئولان رادیو اربعین تیمهای مختلفی که به مسائل پیادهروی عظیم حسینی اشراف دارند به نقاط مختلف ازجمله ترمینال سلام در فرودگاه حضرت امام(ره) اعزام شدند. این افراد با هماهنگیهای انجام شده در فضایی که در اختیار رادیو قرار گرفته بهصورت میدانی گزارشهایی برای شنوندگان آماده میکنند. همچنین در کربلا، نجف اشرف، کاظمین و سامرا هم استودیوهای این رادیو فعال است و بهصورت زنده برنامه تولید میکند.
توصیههای حجتالاسلام حسین انصاریان درباره پیادهروی اربعین|ارزش زیارت توأم بامعرفت
خیمه عاشورایی میدان هفتم تیر تهران در روز پنجشنبه و در آخرین ساعات پایانی ماه محرم میزبان عاشقان اباعبداللهالحسین(ع) بود و در این میان حضور حجتالاسلام شیخ حسین انصاریان به غنای این مراسم افزوده بود. او دقایقی برای حاضران از ثواب عظیم زیارت اربعین صحبت و برای زیارت بامعرفت در اربعین توصیههایی کرد. بهگفته او، اقدام اباعبدالله در روز عاشورا، ضامن حفظ زحمات همه انبیا و ائمه بوده است؛ یعنی اگر حادثه کربلا اتفاق نیفتاده بود، تمام زحمات انبیا فراموش و چراغ دین خاموش میشد؛ از اینرو زیارت با معرفت امام مورد تأکید است. شیخ انصاریان پیرامون این موضوع افزود: «اگر کسی بخواهد ارزش و پاداش زیارت سیدالشهدا(ع) را بداند، باید کتاب کاملالزیارات را بخواند. چقدر خوب است اگر برای زیارت اربعین، توضیحاتی بهصورت مکتوب به زبانهای مختلف برای زائران در مسیرهای مختلف تهیه شود تا بخوانند. این کار زائر را در حد ظرفیت خود، وارد حوزه معرفت میکند و این زائر با این معارف، قطعاً تولید زائر خواهد کرد و دیگران را هم تشویق به زیارت میکند. زیارت بامعرفت ارزش بالایی دارد.»
پاداش پرداخت هزینه زیارت یک زائر بار اولی کربلا
این مفسر قرآن کریم در ادامه به فرمایش پیامبر(ص) درباره زیارت امام حسین(ع) اشاره کرده و گفت: «امیرالمومنین(ع) زمانی که کوفه بودند، به یاران و مردم و همچنین خطاب به همه مردم دورانها درباره زیارت امام رضا(ع) ۱۰۰سال قبل از ولادت ایشان فرمود: از نسل من در طوس دفن میشود که هرکس با معرفت او را زیارت کند، خداوند بدن او را بر آتش جهنم حرام میکند. پیامبر(ص)، امام حسن و امام حسین(ع) را در حد گنجایش فهم مردم معرفی میکردند، اما همیشه میفرمودند که پدر آنها برتر است. امام حسین(ع) هم نسبت به امام رضا(ع) پدر است. آنچه پیامبر(ص) درباره زیارت امام حسین(ع) بیان کرد، برای هیچ پیامبر و امامی بیان نشده است. ایشان و تمام امامان در مواجهه با امام حسین(ع) یا مزار ایشان میفرمودند: پدر و مادرم به فدایت. امام صادق(ع) زمانی که به زیارت امام حسین(ع) میآمد، میفرمود: اطاعات و فرمانبرداری از تو را بر خودم و پدرانم واجب میدانم؛ به همینخاطر است که هرکس خرج یک زائر بار اولی را بدهد تا به کربلا برود، ثواب زیارت امام حسین(ع) را خواهد برد.»
زیارت امام حسین(ع) و ثواب یک حج
این استاد اخلاق در ادامه به ثواب بیکران زیارت امام حسین(ع) اشاره کرد و گفت: «جایگاه زیارت سیدالشهدا نزد ائمه(ع) به اندازهای مقام دارد که فرمودهاند: اگر احتمال ضرر در سفر حج بدهید، بهطوری که آن سفر شما را به مشقت و رنج بیندازد، حج از شما ساقط است، اما در مسیر زیارت امام حسین(ع) تمام سختیها اعم از گرسنگی، تشنگی، پیادهروی و طی جادههای طولانی همگی از پاداش برخوردار است و حتی در برخی از روایات آنانی که توانایی زیارت دارند و نمیروند مورد سرزنش ائمه(ع) قرار گرفتهاند. پیامبر(ص) درخصوص زیارت امام حسین(ع) فرمودند که هرکس او را زیارت کند، ثواب یک حج و عمره قبول شده من را دارد. یکی از همسران حضرت تعجب کرد و سؤال کرد یک حج و عمره؟ و ایشان فرمود: 2حج و عمره و اینقدر این سؤال و جواب ادامه داشت که حضرت فرمود: ثواب ۹۰حج و عمره را دارد. ایشان در جای دیگری فرمودند: هرکس هر قدمی برای زیارت امام حسین(ع) بردارد، پروردگار در ازای آن یک ثواب حج به او میدهد. اگر در این مسیر مریض شود، خداوند فرشتگان را به عیادت او میفرستند. اگر بمیرد خدا فرشتگان را میفرستد تا او را به سمت بهشت همراهی کنند. خداوند نمازی مستحبی قرار داده است به نام نماز شب که میزان ثواب آن بیان نشده و فهم آن از من و شما بیشتر است. امام صادق(ع) میفرماید ثواب گریه بر امام حسین(ع) از این نماز هم برتر است. ببینید این گریه چه پاداشی دارد!»
اجابت دعا زیر گنبد سیدالشهدا(ع)
این استاد حوزه علمیه ادامه داد: «امام عسکری(ع) زمانی در سامرا مریض شدند، یکی از همراهان خود را صدا زدند و کیسهای پول به او دادند و فرمودند: این خرج رفت و برگشت تو به کربلاست. به زیارت امام حسین(ع) برو و در آنجا برای سلامتی من دعا کن. او گفت: خود شما امام هستید، چرا دعا نمیکنید؟ ایشان فرمود: سخن نگو و شک نکن برو و برای من دعا کن. خدا اجابت دعا را زیر گنبد سیدالشهدا(ع) قرار داده است.»
حاج آقا انصاریان با اشاره به اینکه اگر بخواهیم درباره امام حسین(ع) سخن بگوییم کتابی به پهنای هستی میشود نوشت، گفت: «امام سجاد(ع) به شامیان فرمود: شما کسی را کشتید که تمام آسمانها، زمین، فرشتگان و موجودات برایش اشک ریختند؛ این چه عظمتی است. پیامبر(ص) چند دقیقه قبل از وفاتش از امیرالمومنین(ع) خواست تا حسین(ع) را روی سینه او بگذارد. چه داستانی است که در لحظه از دنیا رفتن حضرت زهرا(ع) باید حسین(ع) صورت کف پای او بگذارد. امیرالمومنین(ع) در لحظه پایانی عمر خواست تا امام حسین(ع) دست در دستانش بگذارد. امام حسن(ع) در لحظات پایانی عمر سر در دامن سیدالشهدا(ع) گذاشت. اما امام حسین در لحظه شهادتش سر روی سینه چهکسی گذاشت؟ چه مظلومانه به به شهادت رسیدند.»
نظر شما