روز گذشته اعلام شد همزمان با جشنواره بین المللی پانتومیم در زنجان، ایران به عضویت سازمان جهانی مایم (WMO) درآمده است که خبر خوشی برای اهالی هرچند اندک پانتومیم ایران است.

پانتومیم

همشهری آنلاین، شقایق عرفی‌نژاد: سازمان جهانی مایم با هدف گرد هم آوردن هنرمندان پانتومیم در سراسر جهان در بلگراد صربستان فعالیت می‌کند. این سازمان از سال 2011 کارش را همزمان با روز جهانی مایم یعنی 22 مارچ شروع کرده است که البته سالروز تولد هنرمند افسانه‌ای پانتومیم، مارسل مارسو، است. در باره این اتفاق و جزییات بیشتر با مژگان وکیلی، مدیر امور بین‌الملل اداره کل هنرهای نمایشی، صحبت کردیم:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

یک کشور تحت چه شرایطی می‌تواند عضو سازمان بین المللی مایم باشد؟

هر سازمان بین المللی می‌تواند عضو حقیقی و حقوقی داشته باشد. عضو حقیقی که مشخص است و هر یک از اعضا با یک سری پروتکل‌ها و چارچوب‌های تعریف شده می‌توانند عضو شوند. به صورت حقوقی هم متولی تئاتر دولتی آن کشور می‌تواند عضویت داشته باشد که در کشورهای خارجی معمولا شهرداری یا سازمان فرهنگ یا گردشگری است. در ایران هم مرکز هنرهای نمایشی با توجه به این که سازمان دولتی است به عنوان بخش حقوقی در این سازمان عضو شده است.

چند کشور عضو سازمان جهانی مایم هستند؟

سازمان جهانی مایم چندان گسترده نیست. به دلیل این که زیر شاخه‌ای از موسسه بین‌المللی تئاتر (ITI) است و با یونسکو همکاری می‌کند و شریک موسسه بین‌المللی تئاتر با رویکرد تئاتر فیزیکال یا مایم است. با توجه به مکاتباتی که امور بین‌الملل اداره هنرهای نمایشی با این مرکز جهانی داشته، در نهایت توانستیم درخواستمان را در این سازمان با نظر مثبت به نتیجه برسانیم. این اتفاق با دومین دوره جشنواره بین‌المللی پانتومیم همزمان شده که 17 تا 21 مهرماه در زنجان برگزار می‌شود. ضمن این که امسال صدمین سالروز تولد مارسل مارسو است و همینطور صد و بیستمین سالروز تولد اتین دکرو هم هست که از اساتید هنر مایم در فرانسه است. با توجه به این مسائل فرصت را مساعد را دیدیم تا درخواستمان را اوایل مرداد با پیگیری‌های زیاد به ثبت برسانیم.

گفته شده با به دست آوردن دو کرسی به عضویت این سازمان درآمده‌ایم. این دو کرسی چه بوده است؟

مثل تمام سازمان‌های بین‌المللی و همینطور یونیما، کرسی‌ها تعدادی از اعضا هستند که از طرف مرکز می‌توانند در سازمان عضو شوند. ما هم با دو کرسی توانستیم در این سازمان عضو شویم. مرکز هنرهای نمایشی، متولی تئاتر کشور، در این سازمان به عضو اصلی ثبت شده و دو نفر را هم به عنوان کارشناس می‌توانیم اضافه ‌کنیم که با صلاحدید آقای کاظم نظری، مدیر کل هنرهای نمایشی، این افراد انتخاب می‌شوند که از هنرمندان پانتومیم و تئاتر فیزیکال و به خصوص از شرکت‌کنندگان جشنواره پانتومیم خواهند بود. یعنی مرکز هنرهای نمایشی به عنوان شخصیت حقوقی در این سازمان عضو شده و دو نفر هم می‌توانند به عنوان شخصیت حقیقی معرفی شوند.

چرا تا الان عضو این سازمان نبودیم؟

با توجه به مهجور ماندن پانتومیم در ایران و بی‌مهری به این گونه نمایشی، تعداد محدودی در این حوزه کار می‌کنند. از دوره‌های قبل بزرگانی مثل علیرضا خمسه در این زمینه فعالیت می‌کردند و بعد هم تعداد محدودی آن را ادامه داده اند. توجه به این ژانر تئاتر کم بوده است. با تصمیمات و فعالیت‌هایی که در سال‌های گذشته داشتیم، بعد از دوره کرونا و از سرگیری فعالیت‌های بین‌المللی به این فکر افتادیم که این بخش را هم فعال کنیم و مثل موسسه بین‌المللی تئاتر(I.T.I)، یونیما و همینطور کانون بین‌المللی منتقدان تئاتر در این حوزه هم فعالیت داشته باشیم.

عضویت در این سازمان جهانی چه منافعی برای هنرمندان پانتومیم خواهد داشت؟

با عضویت در این سازمان و معرفی اعضا، می‌توانیم از برنامه‌های پانتومیم در جهان به صورت آنلاین مطلع شویم، همینطور می‌توانیم فعالیت تئاتر ایران را در وبسایت بین‌المللی این سازمان منعکس کنیم. فکر می‌کنم این فرصت مناسبی برای هنرمندان این رشته است تا فعالیت‌هایشان را با جدیت بیشتری ادامه دهند و انگیزه بیشتری داشته باشند.

چه اقداماتی باید انجام دهیم تا عضو این سازمان بمانیم؟

در پروتکل‌های بین‌المللی ادامه فعالیت‌ها و انعکاس اخبار تئاتر کشور، مهم است. تئاتر ایران در حوزه بین‌الملل جشنواره‌های مختلفی برگزار می‌کند و هنرمندان ما در جشنواره‌های بین‌المللی در سراسر دنیا همیشه حضور شایسته‌ای داشته‌اند و جوایز بسیاری هم کسب کرده‌اند و این نقطه درخشان و مثبتی است برای این که حضور ما در این سازمان ادامه‌دار باشد و بتوانیم بیشتر تئاتر کشور را در حوزه مایم معرفی کنیم.

کارهایی که از ایران در جشنواره‌های جهانی شرکت می‌کنند، تنها باید در حوزه مایم باشند یا به طور کلی حضور تئاتری ایران در کشورهای مختلف مهم است؟

برای این که بتوانیم حضورمان را در این سازمان مستحکم‌تر کنیم و ادامه‌دار باشد، بالطبع باید کارهای مایم از ایران در جشنواره‌های بین‌المللی مایم در سراسر دنیا شرکت داشته باشد. این انگیزه عالی برای هنرمندان این رشته است تا به این سازمان و جشنواره‌های بین‌المللی وصل شوند و تئاتر ما در این حوزه هم مثل تئاتر کودک و نوجوان و عروسکی و نمایش‌های آیینی و سنتی، فعالیت بین‌المللی بیشتری داشته باشد.

کد خبر 782926
منبع: همشهری آنلاین

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha