چهارشنبه ۱۹ فروردین ۱۳۸۸ - ۰۴:۳۰
۰ نفر

همشهری آنلاین: محمد صادق فرهاد‌ی‌نیا موفق شد جایزه‌ برترین متخصص حفاظت از حیات وحش دنیا در سال ۲۰۰۹ را از آن خود سازد. هیئت داوران دلیل این انتخاب را فعالیت‌های فرهادی‌نیا در حفاظت از یوزپلنگ آسیایی و پلنگ ایرانی نامیده است.

محمد صادق فرهادی‌نیا، یکی از بانیان انجمن یوزپلنگ ایرانی (Iranian Cheetah Society) و از مشاوران پروژه‌ بین‌المللی حفاظت از یوزپلنگ آسیایی است. او خود در این زمینه می‌گوید: «من در تأسیس انجمن یوزپلنگ ایرانی سهم داشتم که حفاظت از یوزپلنگ را رسالت اصلی خود قرار داده، و همچنین برای حفاظت از پلنگ، گرگ، خرس و سایر گونه‌ها و مخصوصا گوشت‌خوارانی که مردم با آنها مشکل دارند، خیلی فعالیت می‌کند.

در عین حال سازمان محیط زیست ایران هم بسیار در این قضیه فعال عمل کرد و با حمایت سازمان ملل (UNDP) توانست پروژه‌ای را از سال ۲۰۰۱ اجرا بکند و با حمایت و همکاری چند NGO بین‌المللی، فعالیت برای حفاظت از یوز را شروع بکند و اکنون بعد از ۷ سال دستاوردهای این گروه‌ها باعث شده که امروز وضع یوز ایران خیلی بهتر از قبل شود.»

فرهادی‌نیا موفق شد در روز بیستم مارس (30 اسفند) در کنار دو نفر دیگر جایزه‌ برترین متخصص حفاظت از حیات وحش دنیا در سال ۲۰۰۹ را از آن خود سازد. 

این جایزه توسط بنیاد «آیند‌ه‌ طبیعت» (Future for Nature)  و در با‌غ‌‌وحش برخر(Burger) شهر آرنهم هلند اهدا شد. وی می‌گوید که دلیل این انتخاب تلاش‌هایی بوده که همراه با انجمن یوزپلنگ ایرانی، در زمینه‌ حفاظت از حیات وحش انجام داده است. 

سمبل حیات وحش

فرهادی‌نیا دستاوردهای خود وانجمن را این‌گونه توضیح می‌دهد: «در این مدت کاری که توانستم بکنم، البته به عنوان بخشی از یک مجموعه، این بود که زیست‌گاه‌های یوز در ایران بیشتر شد و آگاهی کل مردم ایران نسبت به یوزپلنگ بالا رفت. تقریبا می‌شود گفت که مردم ایران الان یوز‌پلنگ را به عنوان سمبل حیات وحش خود می‌شناسند و در نتیجه توجه بسیار ویژ‌ه‌ای به این حیوان می‌کنند.

هم یوز و هم پلنگ، به‌ویژه یوزپلنگ تا سال ۲۰۰۰ به شدت در حال از بین رفتن بود و تقریبا دیگر امیدی به بقای این گونه نبود و کارها و فعالیت‌هایی که با مجموعه‌ای از دست‌اندرکاران برای حفظ یوز در ایران انجام دادیم باعث شد که امروزه وضع بسیار بسیار امیدوار‌کننده‌تری داشته باشد.»

به گفته‌ فرهادی‌نیا، یوزپلنگ در مناطق کویری ایران زندگی می‌کند. بیشتر در استان‌های سمنان، یزد، خراسان شمالی، کرمان و اصفهان. در استان‌های شرقی ایران هم احتمالی از وجود یوزپلنگ وجود دارد. ولی هنوز مطالعه می‌شود تا آثار و علائم مستند و معتبری به دست بیاید. یوزپلنگ اکثرا در مناطق حفاظت‌شده وجود دارد و اهمیت این گونه آنقدر بالا است که ‌باعث می‌شود خیلی از مناطق به خاطر وجود آنها مورد حفاظت و توجه دولت و مردم قرار بگیرند.

دو نفر دیگری که توانستند این جایزه را دریافت کنند «اینزا کونه» از ساحل عاج و خانم «ماگی مورمانس» از کشور هلند بودند.

به گزارش دویچه وله، این سه نفر از میان ۱۴۸ نامزد از سراسر دنیا انتخاب شدند و جایزه از سوی سر دیوید آتن‌بورو(Sir David Attenborough) ، مستندساز مشهور بی‌بی‌سی، به آنها اهدا شد. 

محمد صادق فرهادی‌نیا در مورد تأثیر اهدای این جایزه به یک ایرانی چنین می‌گوید: «من سعی کردم در آنجا تصور و تصویر درستی از تلاش‌هایی که برای حفاظت از حیات وحش ایران انجام می‌گیرد را ارائه دهم. نتایج آنها را همراه با تصاویر و مستندات مربوطه نشان بدهم و این خیلی برای حاضرین جلسه جالب بود. 

 حاضرین جلسه اکثرشان کارشناسان و آدم‌هایی بودند که سال‌ها در این زمینه تجربه داشتند و فعال بودند و چیزی که گفتند این بود که در فضای ناامیدکننده‌ حفاظت از طبیعت و محیط زیست، نه فقط در کشور ما بلکه در سراسر دنیا، نتایج دستاوردهای حفاظت از یوز ایرانی واقعا امیدوارکننده است و همین مسئله باعث می‌شود که این فعالیت جلو برود و این تجربه در سایر پروژه‌ها و گونه‌ها و کشورها تکرار شود.» 

کد خبر 78467

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز