به گزارش همشهری، بهگفته محمدرضا فرزین، رئیسکل بانک مرکزی آمارها از مدیریت فشار تحریمها بر اقتصاد حکایت میکند. او میگوید: در حال برگشت به روند بلندمدت متغیرهای کلان اقتصادی هستیم.
بهگزارش همشهری، سؤال این است که آیا اقتصاد روی ریل ثبات و شکوفایی قرار گرفته و دادههای بانک مرکزی را باید چگونه تحلیل کرد؟ مرد شماره یک بانک مرکزی البته میگوید باید منتظر عملکرد اقتصاد در فصل تابستان ماند اما با کاهش نرخ رشد نقدینگی و تورم و گشایش توسعه روابط خارجی امیدوار به شتاب در بهبود شاخص رشد اقتصادی هستیم.
فرزین با اشاره به کاهش ۱۴درصدی نرخ تورم نقطه به نقطه از ابتدای امسال و تأیید ناموزون بودن رشد اقتصاد در سال گذشته میافزاید: برای نخستین بار پس از سالها تجربه نرخهای رشد منفی و یا پایین در تشکیل سرمایه ثابت ناخالص در بهار امسال از نرخ رشد ۶.۷درصد برخوردار شدیم و رشد ۶.۲درصد در کل اقتصاد و ۵.۲درصد برای بخش غیرنفتی نتیجه رشد در تمام بخشهای اقتصاد است هرچند بخش نفت با نرخ رشد خیرهکننده ۱۶.۴درصدی در صدر قرار گرفته است.
او یادآوری میکند که بخش کشاورزی نیز در تابستان از وضعیت بسیار خوبی برخوردار بوده و در بخش خدمات نیز تکانه خاصی ایجاد نشده هرچند برای قضاوت نهایی، هنوز زود است.
او دلیل عملکرد بهتر بخش حقیقی اقتصاد از بخش اسمی را وجود حباب در اقتصاد بهدلیل انتظارات تورمی در جامعه میداند و امیدوار است که با استمرار کاهش تورم و نقدینگی و بهبود روابط خارجی این انتظارات فروکش کند.
تثبیت نرخ ارز
یکی دیگر از نشانههای ثبات در اقتصاد، وضعیت ماههای اخیر بازار ارز و ثبات قیمتهاست. اما آیا فنر ارز جمع شده و در ماههای آینده این فنر آزاد خواهد شد؟
رئیسکل بانک مرکزی آزادشدن فنر ارز را رد میکند و ادعاهای مطرح شده را عجیب میداند. استدلال او چیست؟ فرزین میگوید: نقدینگی کاهش یافته، فروش نفت افزایش داشته، تراز پرداختها بهبود یافته و همه این دلایل بنیادی برای این است که نرخ ارز قابل کنترل است و کنترل خواهد شد و دلیلی برای جهش وجود ندارد.
او یادآوری میکند: صادرات کالای کشور قبل از تحریمهای ترامپ ۹۲میلیارد دلار بود که این میزان در سال۱۴۰۱ به ۹۷میلیارد دلار رسیده است. همچنین صادرات غیرنفتی کشور از ۳۵میلیارد دلار در سال۹۷ به ۴۲میلیارد دلار در سال۱۴۰۱ رسیده است.
افزایش تولید نفت
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران هم با اشاره به بازگشت رتبه ایران در تولید اوپک به پیش از تحریمها گفت: تولید نفت ایران در دولت سیزدهم بیش از یک میلیون بشکه در روز افزایش داشته است.
محسن خجستهمهر افزود: تا پیش از دولت سیزدهم تولید نفت ایران ۲میلیونو۲۵۰هزار بشکه بود و اکنون به ۳.۳میلیون بشکه در روز رسیده است و تا ۱۰روز دیگر به روزانه ۳.۴میلیون بشکه میرسد.او تأکید کرد: تا ۸ سال آینده تولید نفت به ۵.۷میلیون بشکه و تولید گاز به ۱.۵میلیارد مترمکعب در روز میرسد.
نظر شما