جشنواره بین المللی رسانه ای خورشید، که امسال برای اولین بار با شعار «زنان روشنگری می کنند» به یاد شهیده راه روشنگری «شیرین ابوعاقله» برگزار شد.

جشنواره خورشید

همشهری آنلاین:گروه خانواده-مژگان مهرابی: حدود ۱۰۰ بانوی خبرنگار از ۴۵ کشور جهان، ۱۵۰ نفر از بانوان خبرنگار، فعالان فضای مجازی و اهالی رسانه در این برنامه حضور پیدا  کردند، تا خود راوی حقایقی باشند که درباره جایگاه زن در جامعه ایرانی گفته می شود. این مراسم در روزهای ۸ و ۹ مهر ماه در مشهد اجرا شد و مهمترین بازتابش، برقراری ارتباط دوستانه خبرنگاران سایر کشورها با هم بود. اینکه در جشنواره بین المللی خورشید چه اتفاقاتی افتاد و ماحصل آن چه شد را در این گزارش می خوانید.

شوق وصف ناپذیر مهمان های خارجی از سفر به ایران

مراسمی ویژه برای ترویج فرهنگی زیبا و شناساندن جایگاه زن در ایران؛ نامش را جشنواره خورشید گذاشتند به یاد شهیده راه روشنگری‌ «شیرین ابوعاقله». مهمان های جشنواره همگی از اصحاب رسانه بودند. خبرنگارهایی که ذهن پویای شان دغدغه دانستن حقیقت را داشت. به جز خبرنگاران ایرانی، تعداد زیادی هم از کشورهای دیگر آمده بودند. از ۴۶ کشور. آمریکای لاتین، روسیه، چین، سوریه، ایتالیا، انگلستان، ونزوئلا، لبنان، قطر و اکوادور، لبنان، تونس و ... نوشتن نام باقی کشورها یک طومار می خواهد. با اینکه برگزاری جشنواره در روز ۸ و ۹ مهر تعیین شده، اما مهمان های خارجی از روز چهارشنبه راهی ایران شده و به مشهد مقدس می آیند. عوامل جشنواره برنامه سفر را طوری چیده اند که مهمان های خارجی از زمان حضور خود در مشهد به بهترین نحو استفاده کنند. در همان ساعات اول درست بعد از رسیدن به فرودگاه شهید هاشمی مشهد، گشت و گذار مهمان ها هم شروع می شود. دیدن بازار و خرید کردن شوقی دارد وصف ناپذیر که در چهره تک تک مهمان ها می توان دید. اما شگفتی بیشتر خبرنگاران خارجی از سبک زندگی زنان ایرانی است. خانم هایی که با چادر رانندگی می کنند، از راننده اتوبوس زنی که آنها را از فرودگاه به هتل آورده است. از مستقل بودن بانوان و فعال بودن شان. آن چه می بینند با شایعاتی که درباره وضعیت بد زنان در ایران شنیده ند خیلی فرق دارد. از چشم های گرد شده شان می توان پی برد دیده هایشان خط بطلانی می کشد بر روی هر ذهنیت بدی که در سر داشتند. روز چهارشنبه تا جمعه به گردش و تفریح می گذرد. بازدید از دانشگاه فردوسی، خانه موزه مقام معظم رهبری، پارک مادر و کودک، موزه فرش و... و. از جمله مکان هایی است که خبرنگاران خارجی بازدید می کنند.  

نشست خبری یا یک دور همی دوستانه

اما روز شنبه؛ قرار است مراسم اختتامیه جشنواره خورشید برگزار شود. قبل از شروع مراسم «جمیله علم الهدی» عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی در حوزه تعلیم و تربیت نشستی با خبرنگاران خارجی برگزار می کند. او حضور خبرنگاران زن کشورهای مختلف در کنار هم را اتفاق مهمی قلمداد می کند و می گوید، اگر بانوان روزنامه نگار مستقل دنیا با هم متحد شوند ما از آنها حمایت خواهیم کرد. او هماهنگی و انسجام را عامل مهمی بر مقابله با قطب های رسانه ای می داند. علم الهدی می گوید:‌ «شبکه سازی، اتحاد و تقویت زنان خبرنگار مستقل در دنیا مهم و ضروری است. ما به دنبال متحدکردن بانوان روزنامه نگار مستقل در برابر قطبهای رسانه ای دنیا هستیم و از پیشنهاد در خصوص تشکیل اتحادیه ای برای همکاری بیشتر رسانه ای در این زمینه استقبال می کنیم. نجات نسل بشر کار بزرگی است از این رو برای رسیدن به این مهم انسجام بین ادیان و فرهنگ ها ضروری است.» به گفته این استاد دانشگاه، اغلب زنان در جهان اکنون دچار خودآگاهی های نادرستی هستند به طوریکه براساس ارزشهای مادی نظیر ثروت و زیبایی ظاهری خود را قضاوت می کنند و این در حالی است که این خودآگاهیها نادرست بوده و در صورت اصلاح باعث رشد و ترقی آنان خواهد شد.

ای کاش زبان زنان غیر مسلمان شویم

علم الهدی در ادامه به نکته مهمی اشاره می کند، اینکه هر نوع تغییر یا اصلاح با توجه به الگوی خانواده امکان پذیر است.

سبک زندگی زنان ایرانی حیرت زده مان کرد|به من گفتند بروی ایران اذیت می شوی

او متذکر می شود:‌ «کشور ما از جهت قوانین و اسناد تربیتی به خصوص در حوزه زنان و خانواده غنی است و این امکان وجود دارد که این قوانین را به زنان سایر کشورها تسری دهیم. سالهاست با تربیت توحیدی و احیای ارزشهای اخلاقی در سیاستگذاری ها و قوانین پیش می رویم و تلاش می کنیم آموزه های دینی را به سیاستها و قوانین منتقل کنیم.» بعد از صحبت های علم الهدی زمان پرسش و پاسخ خبرنگاران و این استاد دانشگاه فراهم می شود. اما جو صمیمی پیش آمده باعث می شود نشست خبری مثل دیگر جلسات رسمی نباشد. بانوان خبرنگار از کشورهای ونزوئلا، آرژانتین، سوریه، چین، روسیه، کوبا، فلسطین، پاکستان عراق و کنیا دغدغه‌ها و سوالات خود را مطرح می کنند و علم الهدی مشتاقانه جواب آنها را می دهد. در این میان بانوی عرب زبانی که احتمالا اهل سوریه است به نکته مهمی اشاره می کند:‌ «همان طور که دوست داریم زبان زنان ایران در جهان باشیم، ای کاش می توانستیم زبان زنان غیر مسلمان ایرانی هم باشیم. حرف ما فقط حجاب نیست. نباید مسائل زنان را در حوزه خانواده و حجاب تقلیل دهند.»

برنده جشنواره، خبرنگاری از روزنامه همشهری

بعد از نشست خبری، مراسم اختتامیه شروع می شود. محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، انسیه خزعلی معاون امور زنان و خانواده،  یعقوبعلی نظری استاندار مشهد و مرضیه هاشمی دبیر جشنواره بین المللی رسانه خورشید سخنران های این برنامه هستند. بعد از صحبت آنها نوبت به معرفی خبرنگاران برتر می رسد. ۵ خبرنگار ایرانی و ۱۰ خبرنگار خارجی تجلیل می شوند. «الناز عباسیان» خبرنگار روزنامه همشهری برنده جایزه یادداشت «زندگی به سبک  آدم های خوب» یکی از ۱۵ نفر برتر جشنواره است. از کشورهای دیگر هم «فائزه محمد» از عمان، «ایمان شمس الدین» از کشور کویت، "حورا القبیسی" از لبنان، حنا السعاده" از کشور الجزایر، "فاطما الصمادی" از کشور قطر، "ماریا فرنادنه برتو یانو" از کشور ونزوئلا، "آنا لورا ویرا اسمیت" از کشور اوروگوئه، "راد الوقاب" از کشور سوریه دیوسیناوو" از سنگال، ژان لی از چین، هدیا باسیاب از کنیا، وداد محمد از تونس، "فیرولا ایزابل مایوکا" از روسیه مقام برتر شدند.

سبک زندگی زنان ایرانی حیرت زده مان کرد|به من گفتند بروی ایران اذیت می شوی

خاطرات سفر به ایران

جشنواره تمام می شود و خبرنگاران در لابی هتل دور هم جمع شده اند. یکی از در حال مصاحبه و دیگری سوژه گفت و گو برای خبرنگار کنجکاو. هر کس سعی می کند نظر خبرنگار دیگری را از حضور در جشنواره جویا شود. مهمتر از همه جو دوستانه ای است که بین شان برقرار شده و می تواند آینده روشنی را در حوزه رسانه ایجاد کند. «زینب» از کشمیر یکی از خبرنگارهایی بود که سر حرف را باز کرد. فارسی صحبت می کرد. ۱۶ سال سابقه کار در رسانه را داشت. ۸ سال در هند و ۸ سال هم در ایران. او درباره اهمیت برگزاری جشنواره خورشید می گفت:‌ «حرف های زیادی درباره زندگی زنان در ایران می گویند. خود من برای اولین بار که می خواستم به کشور شما بیایم می ترسیدم. دوستانم به من می گفتند بروی ایران حتما اذیت می شوی. یک فیلم درباره سنگسار ثریا نشانم دادند. نگران شدم. اما وقتی سوار هواپیما شدم دیدم خلبان خانم است.

سبک زندگی زنان ایرانی حیرت زده مان کرد|به من گفتند بروی ایران اذیت می شوی

خیلی تعجب کردم. در ایران زبان فارسی یاد گرفتم آن هم در مدرسه ای که همه معلمانش خانم بودند. کادر درمانی زایشگاه های ایران خانم هستند در صورتی که در کشمیر اینطور نیست ما خیلی اذیت می شویم.» زینب از برگزاری جشنواره حس خوبی دارد و معتقد است با توجه به تحریم های علیه ایران، برگزاری جشنواره خورشید بهترین اتفاق برای نشان دادن حقایق است. همین می تواند باعث هم افزایی خانم ها در جهان باشد. او می گوید:‌ «شرکت در این برنامه بازتاب خوبی داشت. اینکه زنان اولویت دوم نیستند. آنها امروز توانستند مدال بگیرند. حالا روایت آنچه دیده ایم بر عهده ماست که بخواهیم حقایق را معرفی کنیم.» زینب از جشنواره فیلم تهیه کرده و برای دوستان خود در کشمیر فرستاده است.

 خبرنگاران زن با دلشان کار می کنند

خبرنگار دیگری از نیجریه که او هم نامش زینب است سر حرف را باز می کند. می گوید که یک سال و ۵ ماه پیش ساکن ایران شده است. او قبل از سفرش به ایران، ذهنیت خوبی به کشورمان داشته و دلیلش را اینگونه بازگو می کند:‌ «وقتی نوجوان بودم روزنامه ای به نام محجوبه از ایران به نیجریه فرستاده می شد. درباره خانم های ایرانی بود.

سبک زندگی زنان ایرانی حیرت زده مان کرد|به من گفتند بروی ایران اذیت می شوی

از خواندن مطالب این روزنامه لذت می بردم. فرهنگ و سبک زندگی ایرانی را توضیح می داد. از همان زمان زندگی در ایران را دوست داشتم. برای یادگیری زبان فارسی به ایران آمدم.» زینب هم جس خوبی از برگزاری جشنواره خورشید دارد. به باور او بانوان با افکار مادرانه خبرها را پخش می کنند. او ادامه می دهد:‌ «این جشنواره موقعیتی را مهیا کرده تا خانم های خبرنگار از همه کشورها بتوانند با هم اشنا شوند و رابطه دوستی بینشان برقرار شود. همین عاملی می شود تا خبرها بدون واسطه منتشر شود. نوشتن بانوان خبرنگاری با کار مردان یکی نیست. زن ها با دل شان کار می کنند. یک کاری نمی توانیم بکنیم که قلب مان راضی نباشد. برای همین خیلی مهم است.»

اما خاطره خوش و به یادماندنی همه خبرنگاران خارجی حضور در حرم امام رضا(ع)   است. جایی که دوست داشتند و در بودن در آنجا لذت بردند. از هر کدام شان بپرسی می گویند: «سرشار از انرژی شدیم.»

در حاشیه برگزاری جشنواره خورشید

دو نشست با موضوع «روایتگری» و «زن، خانواده و مقاومت» برگزار شد. در برنامه «زن، خانواده و مقاومت» مادر شهید مدافع امنیت دانیال رضازاده و همسر شهید مدافع حرم رضا توسلی حضور داشتند.

کد خبر 792898

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 2
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • زهرا کاشانی IR ۱۲:۵۲ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۰
    0 0
    عالی بود
  • صغری تجلی IR ۱۲:۵۶ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۰
    1 0
    جشنواره های بین المللی با رویکرد توانمندی زنان باید بیشتر برگزار بشود. به خصوص در زمینه علمی و کارآفرینی. من کارم را با یک چرخ خیاطی شروع کردم و الان 300 نفر در کارگاه خیاطی ام کار می کنند.