همشهری- زهرا رفیعی: کمتر زیستگاهی در دنیا را میتوان یافت که درگیر چالشهای محیطزیستی مانند پسماند، آلودگی آب، هوا و خاک، گرمایش جهانی و تغییر اقلیم، کمبود منابع طبیعی، از بین رفتن گونههای حیاتوحش و... نباشد. عامل ایجاد این چالشها انسان و حل آنها بهدست او امکانپذیر است. کشورهای دنیا در قالب نشستهای بینالمللی به دنبال یافتن راهحلهای جهانی و منطقهای برای مقابله با این بحرانها هستند؛ چراکه برای محیطزیست و چالشهایش، مرزهای سیاسی معنایی ندارد. علی سلاجقه، رئیس سازمان حفاظت محیطزیست در نشست وزرای محیطزیست جهان اسلام شرکت و پیشنهادهای جمهوری اسلامی ایران را برای بهبود شرایط زیستمحیطی منطقه ارائه کرد.
می خواهیم تجربه های خود را به اشتراک بگذاریم
علی سلاجقه، رئیس سازمان حفاظت محیطزیست: امروزه جهان سعی دارد تا به مدد آموزش، تفکر صرفاً توسعهگرای حاکم بر جامعه صنعتی را به سمت تفکر پایداری سوق دهد. آگاهیرسانی محیطزیستی، تنها راه تغییر نگرش و ایجاد ارزشهای پایدار همچون عدالت، برابری، قناعت، احترام به طبیعت و حقوق انسانها و سایر موجودات زنده است که خوشبختانه در آموزههای دینی و فرهنگی جهان اسلام از دیرباز وجود داشته و کاملاً مطابق با اصول توسعه پایدار است. باتوجه به جهانشمول بودن موضوع محیطزیست، همکاری و مشارکت جمعی در مقیاس منطقهای و بینالمللی شایسته توجه و پیگیری جدی است. حضور ما در اینجا فرصت بسیار ارزشمندی را برای تبادلنظر دراینخصوص و همچنین به اشتراک گذاشتن تجربیاتمان جهت برداشتن گامهای مناسب برای رفع این نگرانیهای مشترک در اختیار میگذارد.
اقدامات ایرانی برای حفاظت محیط زیست
- ورود مباحث محیطزیستی در نظام آموزش رسمی کشور
- اجرای آموزشهای فوقبرنامه در قالب طرح ملی محیطیار، همیاران محیطزیست شهری
- گسترش کمی و کیفی سازمانهای مردمنهاد (NGO) محیطزیستی
- فراهم آوردن بستر معیشت پایدار و جلب مشارکت گسترده تمامی گروههای اجتماعی و محلی
- مردمیسازی امور محیطزیستی با ایجاد «خانههای محیطزیست»
- تأسیس دانشکدههای تخصصی محیطزیست و افزایش رشتههای علمی مرتبط حوزه محیطزیست
- توسعه و حمایت شرکتهای دانشبنیان فعال در زمینه محیطزیست
- برگزاری ۱۳ دوره جشنواره «اعطای جایزه ملی محیطزیست»
پیشنهادات ایران به متخصصان جهان اسلام
- تشکیل صندوق مشترک با برنامه محیطزیست سازمان ملل و آیسسکو بهمنظور توانمندسازی جوامع محلی
- توسعه رشتههای دانشگاهی در جهان اسلام و اعطای بورسیه تحصیلی
- تربیت کارشناسان متخصص در حوزه توسعه پایدار
- همکاری آیسسکو با سازمان جهانی کار (ILO) جهت ارائه آموزش مهارتهای لازم برای مشاغل سبز
- تقویت ظرفیتهای منطقهای برای دسترسی به دانش و فناوریهای نوین در حفاظت از تنوع زیستی و مقابله با تغییرات اقلیمی
- تبادل تجربیات در زمینه اشتغال سبز بهویژه در بهبود کسبوکار هوشمند زنان
- تبادل تجربیات در زمینه روشهای ارزیابی خطرات و برآورد خسارات زیستمحیطی ناشی از حوادث زیستمحیطی طبیعی و انسانساخت
- استفاده از ظرفیت شرکتهای دانشبنیان در جهان اسلام
جبران سالها غفلت خانواده ها
نورالله مرادی، معاون آموزش و مشارکتهای مردمی سازمان حفاظت محیط زیست: ایجاد خانههای محیط زیست در شهرها و روستاها رویکرد جدید این سازمان در مردمی سازی حفظ و حراست از محیط زیست توسط همه اقشار مردم است. فراهم آمدن فضایی برای مشارکت، حضور آگاهانه، داوطلبانه و موثر شهروندان در عرصههای مختلف مدیریت شهری خصوصاً در مباحث زیست محیطی میتواند در بهبود وضعیت محیط زیست شهری و ارتقای توسعه پایدار کمک کند. افزایش و گسترش خانههای محیط زیست، جلب مشارکتهای مردمی، ایجاد حساسیتهای اجتماعی در کنار برنامه ریزی و تلاش مدیران شهری میتواند نقش مهمی در کاهش مشکلات محیط زیست شهری داشته باشد. خانههای محیط زیست در راستای مردمی سازی امور، مبتنی بر بیانه گام دوم انقلاب یعنی "فرد سازی، جامعه سازی و تمدن نوین ایرانی " است امیدوارم با همراهی همه مسئولان بستر خوبی برای مردمی سازی محیط زیست انجام شود. باید نسبت به این موضوع عالمانه برخورد کرد تا این امانت به نسل آینده منتقل شود. خانواده محوری رویکرد و اولویت سازمان حفاظت محیط زیست در مسئولیت پذیر کردن مردم در قبال محیط زیست پیرامونی آنها است. خانوادههای ایرانی باید با جبران سالها غفلت از محیط زیست پیرامونی خود، برای پشتوانه سازی بیشتر درگیر موضوع حیاتوحش و زیست پیرامونی خود شود.
۱۰۴۷ تشکل غیردولتی زیستمحیطی فعال
۲۲۰۰ خانه محیط زیست در کشور
۸۰ تا ۱۰۰ خانه محیط زیست شهری و روستایی به طور میانگین در هر استان
۲۱ خانه محیط زیست در سطح استان تهران
۱۰۰ خانه محیط زیست تا پایان سال در تهران
نظر شما