وزیر نیرو با اشاره به شرایط بد بارش ها و مشکلات آبی کشور، ضمن اینکه از متولیان این حوزه خواست تا برنامه عملیاتی و دقیق برای مدیریت مصرف آب ارائه دهند، اجرای تجربه موفق مدیرتی برق در حوزه آب را مفید و البته آسان تر عنوان کرد.

آب

به گزارش همشهری آنلاین، وزیر نیرو با تاکید بر لزوم مدیریت مصرف آب و حفاظت از منابعی آبی کشور، می‌گوید: طبق شاخص‌های استانداردهای بین‌المللی، تقریبا تمام حوضه‌های آبریز کشور بر اساس بارش‌های ۳۶ ماهه گذشته، در شرایط بسیار خشک یا خشک قرار دارند و مسئولیت فوق‌العاده سنگینی برای مدیریت منابع آب کشور بر عهده مسئولان حوزه آب است.

علی‌اکبر محرابیان بر همین اساس از مدیران صنعت آب و فاضلاب کشور می‌خواهد تا برای مدیریت مصرف آب برنامه عملیاتی و دقیق ارائه کنند؛ چراکه آب مایه حیات است و مشکلات آن با هیچ کسی تعارف ندارد؛ پس باید قبل از وقوع تنش، برای مهار آن برنامه‌ریزی کرد.

محرابیان در بحث مدیریت مصرف آب و اصلاح الگوی مصرف مشترکان، تجربه مدیریت برق و همراهی مشترکان در تابستان مثال می‌زند و معتقد است که مدیریت مصرف در بخش آب در مقایسه با بخش برق به مراتب ساده‌تر و آسان‌تر است، چرا که ناترازی‌ها کمتر و روش‌ها ساده‌تر است و ظرفیت مدیریت صرفه‌جویی در این بخش نیز به مراتب بیش‌تر از حوزه برق است.

او از شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور خواسته است تا یک برنامه عملیاتی، دقیق و زمان‌بندی شده برای مدیریت مصرف آب اراده دهد و به طور خاص، پاداش ۴۰ درصد مشترکان برق در تابستان امسال ار مثال می‌زند که مورد استقبال مردم قرار گرفت و در نهایت به نفع مشترکان خوش مصرف تمام شد تا جایی که برخی بستانکار شدند و قبض دوره‌های بعدی آنها نیز رایگاه خواهد بود.

بر اساس آمارهای وزارت نیرو، در زمان پیک مصرف تابستان دو سال اخیر ناترازی برق در حال رسیدن به نقطه بحرانی بود، به گونه ای که در سال ۱۴۰۰ از ۲۹ اردیبهشت تا ۳۱ خردادماه از یک تا سه نوبت با جدول و گاها بدون جدول برنامه‌ریزی در بخش خانگی خاموشی اعمال شد و در بخش صنعت نیز تامین برق به حداقل ممکن رسید.

همزمان در این دوره دو ساله، بیش از ۲ میلیون مشترک به شبکه برق کشور اضافه شد و همین مساله شرایط را حساس‌تر کرد ضمن اینکه در تابستان ۱۴۰۲، اوج و استمرار گرما در مقایسه با سالیان گذشته به شکل بی‌سابقه‌ای بروز کرد؛ اما در تابستان امسال خاموشی بخش خانگی در حد صفر بود و مصرف برق با احتساب مشترکان جدید، ۲ میلیارد کیلووات ساعت کاهش یافت.

این اتفاقات در حالی است که به گفته وزیر نیرو، طبق فرمول‌های گذشته با ضرایب رشد، میزان مصرف برق حداقل باید ۲۰ درصد افزایش می‌یافت اما باوجودکاهش میزان مصرف برق در تابستان امسال نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۰، محدودیتی برای تامین برق اعمال نشده و از این اتفاق می‌توان به عنوان مدیریت تقاضا یا مدیریت مصرف نام برد که اجرای آن در حوزه آب نیز می‌تواند به نتایج خوبی برسد.

به نظر می‌رسد، اگر محرابیان موفق شود الگوی مصرف آب شرب را بر اساس تجربه‌ای که در حوزه آب مشاهده کردیم تغییر دهد، به راحتی می‌توان سرانه مصرف آب کشور را نسبت به استانداردهای جهانی تعدیل کرد؛ چراکه در شرایط فعلی، آب در دسترس به نوعی یک کالای کم ارزش مادی محسوب می‌شود و هیچ نظام پاداش دهی جذابی هم برای موثر کردن فرهنگ سازی‌ها وجود ندارد.

البته شخص وزیر نیرو نیز معتقد است که در بخش آب، باید سیاست‌ها به گونه‌ای باشد که مشترک خوش مصرف و کسی که مصرف آب را مدیریت و زیر سقف الگو مصرف می‌کند، حائز دریافت پاداش شود و حتی آب مصرفی آن را رایگان کنیم و بالعکس با افزایش مصرف، تعرفه‌ها به صورت پلکانی با ضرایب سنگین محاسبه شود.

وزیر نیرو همچنین تاکید دارد که هرگز نباید اجازه داد تا از شبکه آب شرب کشور، برای مصارف آبیاری فضای سبز یا تامین آب دام استفاده شود؛ چراکه حوزه آب با ناترازی و از سوی دیگر تقاضای بسیار مواجه است و به عنوان حیاتی‌ترین عنصر حیات و یکی از ملزومات رفاه، اقتصاد، امنیت و ... باید اولویت بندی در مصرف آب رعایت شود.

او تغییر اقلیمی و تکرار خشکسالی‌های شدید در کشور را از جمله مسایلی عنوان می‌کند که اهمیت مدیریت آب و مسئولیت مسئولان این حوزه را دو چندان می کند. این اشاره وزیر نیرو، به ویژه در سال‌های اخیر بارها توسط عموم مردم ایران لمس شده و تقریبا همگی به این باور رسیده‌اند که باید به کاهش بارندگی‌ها و خشکی هوا عادت کنند.

باید دید، درخواست محرابیان از آبفا برای ارائه روش های جامع مدیریت مصرف آب و بهره‌مندی از تجربه مدیریت مصرف برق در تابستان می‌تواند به داد حوزه ناتراز و حساس آب برسد و مشترکان خوش مصرف را تشویق کند؛ یا همچنان حوزه آب، بهشت بدمصرفی باقی خواهد ماند.

کد خبر 804808
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار انرژی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha