به گزارش همشهری آنلاین، رئیس موزه فرش با اعلام این مطلب به همشهری گفت: «سکونت عشایر در روستاها و مهاجرت روستاییان به شهرها موجب شده است فرش عشایر کمکم رو به فراموشی برود. برگزاری نمایشگاهی از فرش دستبافت عشایر که مخاطب عام دارد، راهی برای جلوگیری از فراموشی این میراث ارزنده است.»
محمد جواد اینانلو با اشاره به اینکه هدف این نمایشگاه پیوند مخاطبان با هنر عشایر است، افزود: «۲۸ آبان که روز جهانی کودک است، میزبان کودکان در این نمایشگاه هستیم و قصد داریم آنان را با فرهنگ عشایری آشنا کنیم.»
اینانلو از برگزاری کارگاههای تخصصی در حوزه فرش عشایر در حاشیه این نمایشگاه نیز خبر داد و افزود: «فرش عشایر سراسر نمادهایی است که نیاز به رمزگشایی دارد. نمادهایی که از طبیعت پیرامون و باورهای مردم عشایری وام گرفته شده است. برخی از فرشهای عشایری خودرنگ است به این معنا که پشم طبیعی گوسفند است و به هیچ عنوان رنگرزی نشده.»
رئیس موزه فرش خاطرنشان کرد: «بعد از پایان نمایشگاه، کتابی چاپ و در موزه ماندگار میشود تا مورد استفاده پژوهشگران حتی تولید کنندگان فرش قرار بگیرد.»
معاون امور تحقیق و ترویج مرکز ملی فرش نیز نمایشگاه فرش عشایر را فرصت خوبی برای حضور شرکتهای سرمایهگذاری و تعاونیها برای حمایت از فرشهای نفیس عشایری دانست و به هشمهری گفت: «نمایشگاه فرش عشایری، فرصتی است تا در کنار برگزاری نشستهای تخصصی و دعوت از علاقهمندان این حوزه، شرکتهای سرمایهگذاری و تعاونیها هم به میدان بیایند و از گنجینه فرش دستبافت عشایری حمایت کنند.»
معاون امور تحقیق و ترویج مرکز ملی فرش نیز به همشهری گفت: «نمایشگاه فرش عشایری، فرصتی است تا در کنار برگزاری نشستهای تخصصی و دعوت از علاقهمندان این حوزه، شرکتهای سرمایهگذاری و تعاونیها هم به میدان بیایند و از گنجینه فرش دستبافت عشایری حمایت کنند.»
سید محمد ویسیان افزود: «فرش دستبافت عشایری دنیایی از رنگ و خلاقیت است. اما در حوزه فرش همچنان که شاهد هستیم ضریب نفود فناوری کند بودهاست و با نیاز دنیای امروز پیش نرفتهاست. این موضوع هم با حمایت سرمایهگذاران در حوزه فرش عشایر قابل بررسی و سرمایهگذاری است.»
او ادامه داد: «اگر فرشها را به ۳ دسته شهری، روستایی و عشایری تقسیمبندی کنیم، برگزاری نمایشگاه فرش عشایر به مدت یک هفته به مخاطبان این امکان را میدهد تا با فرهنگ غنی فرش عشایر، موتیفها، نگارهها، رنگهای طبیعی، پشمهای دستریس و نقوش الهام گرفته شده از طبیعت آشنا شوند.»
فرشهای عشایر و نقشهای ایلاتی، از سوی بانوان عشایر و به صورت ذهنی بافته میشود. در این شیوه از بافت فرش از طرحهای قرینه استفاده نمیشود. فرش دستباف عشایری به مادر فرشها معروف است و بسیاری از محققان فرش اعتقاد دارند که سنت فرشبافی ایرانی، مرهون عشایر است و احتمالا فرشبافی هنری به وسیله عشایر ابداع شده است.
ویسیان در پایان یادآور شد: «مرکز ملی فرش با حمایت از طرحهای پژوهشی و پایاننامههای تخصصی در حوزه فرش عشایر سعی دارد مخاطبان را بیش از پیش با جایگاه فرش عشایر آشنا کند.»
نخستین نمایشگاه فرش عشایری در موزه فرش تا ۳۰ آبان برپاست. در این نمایشگاه ۴۰ تخته فرش عشایری در معرض دید بازدیدکنندگان قرار گرفته که تعداد زیادی از آنها متعلق به آرشیو گنجینه موزه فرش ایران و برای نخستین بار به نمایش درآمدهاست. فرش عشایری از محبوبیت زیادی در میان ایرانیان و سرمایه گذاران خارجی برخوردار است.
علاقهمندان میتوانند به موزه فرش واقع در خیابان کارگر شمالی مراجعه کنند.
بیشتر بخوانید:
نخستین جشنواره گردشگری عشایر در آرامگاه حافظ
برگزاری نخستین نمایشگاه فرش عشایر در موزه ملی فرش ایران، راهی برای زنده نگهداشتن میراث عشایری است.
کد خبر 807381
نظر شما