همشهری آنلاین - یکتا فراهانی: با توجه به اینکه کاهش استفاده از واکسن و بیتوجهی به واکسیناسیون باعث بروز مجدد بیماریهای عفونی خواهد شد بعضی کشورها واکسیناسیون را اجباری میکنند. متاسفانه بعضی والدین واکسیناسیون فرزندان خود را تا شروع مدرسه به تأخیر میاندازند. درصورتی که نوزادان در برابر بیماریهایی که در سال اول زندگی برای آنها برنامه ریزی شده است آسیب پذیرتر هستند و حتماً باید با به موقع زدن واکسن در برابر آنها ایمن شوند.
واکسنهای اجباری
آرام طبائی، متخصص بیماریهای کودکان از دانشگاه علوم پزشکی ایران در مورد واکسنهای اجباری کودکان میگوید: واکسنهای اجباری در واقع همان واکسنهایی (دستورالعمل واکسیناسیون کشوری) هستند که تزریق آنها توسط مراکز بهداشتی و بیمارستانهای کل کشور به طور رایگان از بدو تولد شروع میشود.
واکسنهای اختیاری
اما واکسنهای اختیاری واکسنهایی هستند که در کشور موجودند؛ ولی هنوز جزء پروتکل واکسیناسیون کشور به حساب نمیآیند و رایگان هم نیستند و افراد با توجه به شرایط خود و توصیه پزشکان باید واکسن را خریداری و تزریق کنند. بعضی از واکسنهای اختیاری این واکسنها هستند:
واکسن پنوموکوک
به گفته این متخصص بیماریهای کودکان، واکسن پنوموکوک بدن کودک را علیه عفونت با باکتری پنوموکوک ایمن میکند، استرپتوکوکوس پنومونیه باکتری است که معمولاً با ریز قطرات تنفسی همراه با سرفه، عطسه و تماسهای نزدیک خارج و پخش میکند. پنوموکوک ممکن است باعث عفونت گوش داخلی سینوسها، ریه، خون و مغز شود.
در حال حاضر برای اغلب کودکان توصیه میشود. اما برای کودکانی که نقص ایمنی دارند؛ به خصوص آنهایی که به هر دلیلی طحال ندارند به شدت توصیه میشود که حتماً از این واکسن استفاده کنند. اما حتماً با پزشک کودک خود در مورد نوع واکسن مشورت کنند.
واکسن پاپیلوما HPV
دکتر طبائی میگوید دومین واکسن اختیاری مهم HPV یا واکسن پاپیلوماست؛ ویروسی که از طریق ارتباط جنسی باعث زگیل تناسلی و سرطان دهانه رحم میشود. این واکسن در سه نوبت و بیشتر در دختران تزریق میشود.
بهتر است اولین تزریق قبل از هرگونه تماس جنسی باشد و برای دختران از ۹ تا ۲۶ سالگی توصیه میشود. نوبت دوم با دو ماه فاصله و نوبت سوم هم با شش ماه فاصله از تزریق توصیه میشود.
واکسن اختیاری، ضروری و مهم آنفلوآنزا
به گفته متخصص بیماریهای کودکان، واکسن آنفلوآنزا برای تمام کودکان ۶ ماهه و بزرگتر تا پایان مهرماه پیشنهاد میشود. این واکسن از کودکان در برابر ویروسهای آنفلوانزا که میتوانند موجب بیماری شدید و حتی مرگ شوند محافظت میکند.
در کودکان زیر ۹ سال استفاده از دو دوز به فاصله یک ماه و در کودکان ۹ سال و بالای ۹ سال، استفاده از یک دوز واکسن آنفلوانزا برای پیشگیری از این بیماری کافی است. اما برای تعیین دوز واکسن آنفلوآنزا برای کودکان حتماً باید با پزشک متخصص اطفال مشورت کنید.
واکسن آبله مرغان یا واریسلا
یک دوز از واکسن آبله مرغان مانع بروز ۹۵ درصد از بیماری متوسط و ۱۰۰ درصد از بیماری شدید میشود. ضمن آنکه دو دوز از واکسن مؤثرتر از یک دوز تنهاست. واکسن آبله مرغان یک واکسن از ویروس زنده ضعیف شده است پس اگر کودک نقص ایمنی دارد این واکسن نباید تزریق شود.
واکسن هپاتیت A
به گفته دکتر طبائی واکسن هپاتیت A واکسنی برای جلوگیری از این بیماری است. این واکسن در حدود ۹۵ درصد از موارد مؤثر است و ایمنی آن حداقل ۱۵ سال و احتمالاً برای تمام عمر فرد باقی خواهد ماند.
آیا واکسنها عوارض دارند؟
واکسن یک محصول پزشکی است. اگرچه واکسنها برای محافظت در برابر بیماری طراحی شدهاند؛ اما مانند هر داروی دیگری میتوانند عوارض جانبی هم در پی داشته باشند.
متخصص بیماریهای کودکان از دانشگاه علوم پزشکی ایران میگوید عمده عوارض جانبی ناشی از واکسیناسیون مانند درد، تورم یا قرمزی در محل تزریق، خفیف هستند. اما بعضی واکسنها با تب، بثورات و درد همراه هستند.
واکسنها به ندرت عوارض جانبی دارند. اما ممکن است شامل تشنج یا واکنش آلرژیک خطرناک باشد. پس به خاطر فواید واکسن و قابل کنترل بودن عوارض آن حتماً باید تحت نظر پزشک و در مکان امن و مناسب واکسن تزریق شود.
نظر شما