سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست هفتگی با خبرنگاران گفت: اندیشه‌های شهید سلیمانی قدرتمندتر از گذشته باقی است و به پیش می‌رود.

ناصر کنعانی

به گزارش همشهری آنلاین، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران ناصر کنعانی امروز (دوشنبه) ۱۱ دی ماه در نشست هفتگی با خبرنگاران به تشریح آخرین تحولات در حوزه سیاست خارجی پرداخت و به سؤالات خبرنگاران پاسخ داد.

وی در ابتدای این نشست فرارسیدن میلاد حضرت فاطمه زهرا (س) و روز زن و تکریم مقام مادر را تبریک گفت.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی با اشاره به چهارمین سالگرد شهادت سردار قاسم سلیمانی یاد و نام این شهید گرانقدر و قهرمان ملی را گرامی داشت و به او ادای احترام کرد و افزود: آرا و اندیشه‌های شهید سلیمانی برقرار است و اندیشه او در منطقه تکثیر شده و نرم افزار مقاومتی که به تعبیر مقام معظم رهبری این شهید تولید و ترویج کرد باقی است و اندیشه مقاومت هر روز جان تازه‌ای به خود می‌گیرد و اندیشه‌های این شهید قدرتمندتر از گذشته باقی است و به پیش می‌رود.

ترور شهید رضی کمکی به تداوم عمر رژیم صهیونیستی نمی‌کند

کنعانی همچنین یاد و خاطره شهید سید رضی موسوی همرزم شهید سلیمانی را گرامی داشت و ترور این شهید را قویا محکوم کرد و افزود: قطعا رژیم صهیونیستی در توسل به اینگونه اقدامات جنایت آمیز هیچگونه دستاورد راهبردی را نخواهد داشت و شجره طیبه مقاومت در منطقه قوی‌تر از هر زمان دیگری در حال زورآزمایی در مقابل سلطه گری و وحشی‌گری رژیم صهیونیستی است و این اقدامات جنایت آمیز کمکی به تداوم عمر این رژیم غاصب و جعلی نخواهد کرد.

وی فرارسیدن سال نو میلادی را به هموطنان مسیحی و مسیحیان جهان و پیروان ادیان آسمانی تبریک گفت و افزود: ملت‌های جهان به ویژه مسیحیان جهان در شرایطی سال نو میلادی را جشن می گیرند که سرزمین زادگاه عیسی مسیح در فلسطین تحت بی سابقه‌ترین جنایات رژیم غاصب قرار دارد. بسیاری از پیروان حضرت مسیح امسال در همدردی و هم آوایی با ملت مظلوم فلسطین جشن نگرفتند و یا آنگونه که باید و شاید سال نو میلادی را برای خودشان یک رخداد توأم با سرور و شادمانی تلقی نمی‌کنند و برای همدردی و همراهی با ملت مظلوم فلسطین از انجام برنامه‌های مذهبی و دینی خود و اجرای برنامه‌های شادمانه پرهیز کردند و جای تأسف است این رژیم در سایه حمایت تمام عیار رژیم آمریکا حتی در ایام سال نو میلادی دست از جنایات ضد انسانی و اقدامات شرورانه و ماجراجویانه خود علیه ملت مظلوم فلسطین برنداشت و این جنایات را به صورت مستمر در حدود سه ماه متوالی ادامه می‌دهد.

وی گفت: از جامعه جهانی می‌خواهیم به مسؤولیت‌های بین‌المللی، حقوقی و و انسانی خود در حمایت از مردم فلسطین و ایجاد بازدارندگی فوری در مقابل ماشین کشتار و جنایات رژیم صهیونیستی عمل کنند و انتظارات ملت‌های دنیا را در پایان بخشیدن به این تراژدی دردناک انسانی جامه عمل بپوشانند.

پیگیری پرونده ترور شهید سلیمانی دستگاه دیپلماسی

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره پیگیری پرونده ترور شهید سلیمانی که سؤال یکی از خبرنگاران بود گفت: پیگیری جنایت رژیم آمریکا در ترور ناجوانمردانه شهید سلیمانی را با جدیت در پیگیری‌های خود دنبال خواهیم کرد و این موضوع هیچگاه به بوته فراموشی سپرده نخواهد شد و مرور زمان این موضوع را کمرنگ نخواهد کرد.

وی افزود: پرونده شهید سلیمانی در حال پیگیری است و وزارت خارجه نقش همراهی و همکاری را به صورت کامل و مستمر ایفا می‌کند. در بعد داخلی ابعاد حقوقی و کیفری پرونده علیه آمریکا و جنایتکاران آمریکایی اقدامات حقوقی در حال انجام است و در بعد بین‌المللی با استناد به کنوانسیون ۱۹۷۲ اقدامات از طریق وزارت خارجه و مرکز حقوقی و بین‌المللی نهاد ریاست جمهوری در حال پیگیری است و اقدامات قابل توجهی در این خصوص صورت گرفته است.

کنعانی اضافه کرد: در این مسیر یادداشت‌های رسمی در این خصوص از طریق سفارت سوئیس در تهران به عنوان حافظ منافع دولت آمریکا به این سفارت ارسال شده و ابعاد حقوقی و بین‌المللی آن در حال پیگیری است.

این دیپلمات ارشد ایرانی بیان کرد: معاون حقوقی بین‌المللی نهاد ریاست جمهوری توضیحات دقیق فنی و حقوقی را مطرح کرد. معتقدیم اگر محکمه کیفری عادلانه‌ای وجود داشته باشد حتما ترور شهید سلیمانی مشمول جنایت بین‌المللی است و فرمانده این ترور می‌تواند توسط چنین محکمه‌ای مورد پیگیرد و محاکمه و اجرای حکم قرار بگیرد. ولی می‌دانید دولت آمریکا از نفوذ خودش به صورت غیرمشروع در مراجع بین‌المللی همواره سوءاستفاده کرده است. از نظر ایران چون شهید سلیمانی یکی از شخصیت‌های مورد حمایت بین‌المللی بوده و در یک ماموریت رسمی و با دعوت و هماهنگی و استقبال دولت عراق به این کشور سفر کرده بود وضعیت ایشان مشمول مفاد مندرج در کنوانسیون‌های بین‌المللی است و حتما محاکم بین‌المللی از جمله دیوان بین‌المللی کیفری می‌تواند به این موضوع رسیدگی کند. گفته می‌شود آمریکا به این دیوان نپیوسته است. شخص دادستان دیوان می‌تواند به این موضوع ورود کند.

وی افزود: پیگیری همه راه‌های ممکن را برای تحت پیگرد قرار دادن مجرمان و عامل اصلی این ترور را با جدیت در دستورکار داریم و کمیته ویژه حقوقی تعیین شده برای این کار این موضوع را به صورت مستمر در حال پیگیری دارد.

 کنعانی بیان کرد: این موضوع یکی از ماموریت‌های دولت و دستگاه دیپلماسی است و عاملان و آمران جنایت از کیفر اقدام ناجوانمردانه‌ای که انجام داده‌اند در امان نخواهند بود و ایران از همه ابزارهای حقوقی، قانونی و شناخته شده بین‌المللی برای این موضوع استفاده خواهد کرد.

آژانس و مدیرکل آژانس از سیاست زدگی پرهیز کنند 

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره گزارش آژانس در خصوص سرعت بخشی به روند فعالیت‌های هسته‌ای ایران عنوان کرد: در این خصوص اعلام موضع کردیم. بارها اعلام کردیم ایران به تمامی تعهداتش در چارچوب معاهده عدم اشاعه و موافقتنامه پادمان جامع پایبند بوده و هست. از زمان امضای برجام هم تاکنون ایران در صدر لیست کشورهایی بوده که بیشترین بازرسی‌های کارشناسان و بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از فعالیت‌هایش صورت گرفته است.

وی گفت: طرح موضوعات و مباحثی از این قبیل سازنده نیست و متناسب با واقعیت موضوع فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای ایران و کم و کیف همکاری سازنده و موثر ایران است.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: فعالیت‌های هسته ای ایران صلح آمیز و تحت نظارت آژانس است. از آژانس و مدیرکل آژانس انتظار می رود اقدامات حرفه‌ای خودشان را دنبال کنند و از سیاست زدگی پرهیز کنند و اجازه دهند همکاری‌های سازنده جمهوری اسلامی ایران با آژانس به صورت حرفه‌ای، فنی و تخصصی در چارچوب موافقتنامه جامع پادمان و هم چارچوب معاهده عدم اشاعه و بیانیه ای که بین ایران و آژانس تنظیم و منتشر شده به صورت سازنده و تخصصی پیش برود.

واکنش به تشدید حملات رژیم صهیونیستی به سوریه

کنعانی در پاسخ به سؤالی درباره تشدید حملات رژیم صهیونیستی به سوریه که سؤال خبرنگار سانا بود و اینکه آیا این رژیم به دنبال گسترش جنگ به مناطق دیگر است؟ گفت: آنچه این رژیم در ارتباط با سوریه و حملات هوایی و موشکی به خاک این کشور صورت می‌دهد نقض حقوق بین‌الملل و منشور ملل متحد و نقض حاکمیت و تمامیت ارضی یک کشور مستقل عضو سازمان ملل است. این حملات از منظر حقوق شناخته شده بین‌المللی و منشور ملل محکوم و شایسته واکنش و پیگیری است. اقداماتی از این دست تهدیدی برای صلح و امنیت منطقه‌ای و بین‌المللی است و مراجع بین المللی مسؤولیت دارند مانع تداوم و استمرار و گسترش این گونه اقدامات شرورانه شوند.

وی گفت: این رژیم عادت دارد با تلاش برای تسری ناامنی و بحران در منطقه بحران های متراکم داخلی خود را به بیرون مرزهای سرزمینهای اشغالی تسری دهد. دولت‌ها و ملت‌های منطقه این رفتار فرافکنانه و شرورانه و ماجراجویانه این رژیم را می‌شناسند و مواضع دولت سوریه روشن است. انتظار می‌رود سازمان ملل و شورای امنیت به مسؤولیت خود در حفظ صلح و امنیت بین‌المللی و ایجاد بازدارندگی در مقابل رفتارهای شرورانه این رژیم عمل کند و وظایف خود را به دقت انجام دهد.

ارتقای روابط ایران و مصر و احتمال تبادل سفرا

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره ارتقای روابط ایران و مصر و احتمال تبادل سفرا که سؤال یکی از خبرنگاران بود، اظهار داشت: روابط دو کشور براساس نقشه راهی که بین دو وزیر خارجه در دیدار آنها در نیویورک بر مبنای نگاه روسای دو کشور ترسیم شده در حال پیگیری است. فضای مثبتی در مناسبات دو کشور وجود دارد و گفت‌وگوها بین دو وزیر خارجه در چند مرحله و دیدار حضوری بین دو رئیس جمهور در نشست ریاض و گفت‌وگوی تلفنی اخیر دو رئیس جمهور انجام شده است. حتما علاقه‌مند هستیم در چارچوب نقشه راه تعریف شده بین دو کشور روابط ایران و مصر دو کشور مهم اسلامی و اثرگذار در منطقه گام به گام ارتقا یابد و شاهد آثار مثبت آن در روابط دوجانبه و مسائل منطقه‌ای باشیم.

درباره جزایر سه گانه دیدگاه خود را به صراحت به وزیر خارجه روسیه گفتیم

کنعانی درباره مواضع روسیه در خصوص مسائل منطقه گفت: پاسخگوی مواضع روسیه درباره مسائل منطقه نیستیم. روابط ایران و روسیه سازنده و رو به جلو و مبتنی بر مصالح و منافع دو کشور است و در مسیر توسعه مناسبات ایران با کشورهای همسایه و در چارچوب سیاست همسایگی و ارتقای وضعیت همکاریها با کشورهای موثر در منطقه شاهد روزافزون روابط دو کشور در زمینه‌های مختلف بودیم. بر مبنای اراده سیاسی عالی رهبران دو کشور این روابط مبتنی بر منافع دو کشور توسعه خواهد یافت.

این دیپلمات ارشد ایرانی افزود: کشورها درباره موضوعات مختلف دیدگاه‌های ملی و خاص خود را دارند. مواردی وجود دارد که ایران دیدگاه ویژه خود را دارد و دولت روسیه و هر دولت دیگری ممکن است دیدگاه‌های متفاوت را داشته باشد. در روابط بین کشورها وجود دیدگاه های متفاوت در خصوص موضوعات امری شناخته شده است.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: درباره جزایر سه‌گانه همیشه ایرانی در این خصوص موضع رسمی صریح خود را اعلام کردیم و در گفت‌وگو با مقامات روسیه از جمله وزیر خارجه این کشور دیدگاه صریح ایران مطرح شد. روابط سازنده و همکاری‌های قوی و خوب دو کشور مانع از آن نیست که مواضع اصولی خود را درباره حاکمیت و تمامیت ارضی خود مطرح نکنیم.

ارسال پیام‌ها از سوی آمریکا، فرانسه و نتانیاهو درباره غزه

این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سؤالی درباره ارسال پیام‌ها از سوی آمریکا، فرانسه و نتانیاهو درباره غزه گفت: نمی‌توانم چنین خبری را که در فضای مجازی منتشر شده تأیید کنم. ایران موضع دقیق و روشنی درباره تحولات فلسطین دارد. در حالی که با طرف‌های منطقه‌ای در حال مشورت برای پایان بخشیدن به جنایات جنگی رژیم صهیونیستی و توقف ماشین جنگ این رژیم علیه غزه هستیم در ارتباط با نحوه کمک به مردم فلسطین برای حل و فصل مشکلات آنها و پایان دادن به تحریم‌های ظالمانه و ارسال کمک‌های گسترده انساندوستانه با این کشورها مشورت داریم و در خصوص مسائل سیاسی فلسطین معتقدیم این ملت فلسطین هستند که درباره مدیریت سیاسی و اجرایی سرزمین های فلسطین تصمیم بگیرند. ما نه دولت آمریکا را دارای صلاحیت و نه دارای اهلیت اخلاقی برای ایفای نقش در خصوص مسائل سیاسی فلسطین می‌دانیم. دولت آمریکا هیچگاه یک طرف راه‌حل برای بحران مزمن و ریشه دار و مسأله دردناک اشغال فلسطین نبوده و همواره یک طرف منازعه و در کنار این رژیم بوده است. این دولت مکرر اعلام کرده که خود را بدون قید و شرط متعهد به امنیت و حمایت از رژیم اسرائیل می‌دانیم. چنین دولتی چگونه می‌تواند اهلیت لازم را برای اتخاذ راهکارهای سیاسی درباره مسأله فلسطین داشته باشد.

وی افزود: دولت آمریکا اثرگذارترین اقدامی که می‌تواند انجام دهد این است که به حمایت‌های بدون قید و شرط این رژیم پایان ببخشد.

وزیر خارجه کشورمان پاسخ شفافی به ادعاهای همتای انگلیسی داد

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی درباره ادعاهای روز گذشته کامرون وزیر خارجه انگلیس درباره دخالت ایران در حملات در دریای سرخ و از سوی دیگر اظهارات وزیر دفاع انگلیس مبنی بر اینکه آماده اقدام مستقیم در دریای سرخ هستیم، اظهار داشت: در ارتباط با اظهارات کامرون هفته گذشته صحبت کردم. درباره گفت‌وگوی تلفنی انجام شده بین دو وزیر خارجه ما مفاد اظهارات مطرح شده را منتشر کردیم و در پاسخ به ادعاهای مطرح شده پاسخ صریح، شفاف و اصولی ایران از سوی وزیر خارجه مطرح و ارائه شد.

کنعانی ادامه داد: طرح ادعاهای بی اساس از سوی هیچ مقام و هیچ کشوری از جمله مقامات دولت انگلیس که نقش تاریخی و شناخته شده و معروف و مشهود در ارتباط با بحران ریشه دار فلسطین دارند، این اتهامات مسموع نیست و هیچ فرد منصفی چنین اظهاراتی را از سوی مقامات این کشور نمی‌شنود.

تحرکات دولت آمریکا و انگلیس در دریای سرخ هیچ کمکی ارتقای ثبات نمی کند

وی تصریح کرد: تحرکات دولت آمریکا و انگلیس در دریای سرخ در راستای نقش آفرینی این دو کشور برای تشدید بی ثباتی و ناامنی در منطقه و در آب‌های منطقه به ویژه در دریای سرخ است. این اقدامات هیچ گونه کمکی به ارتقای ثبات و امنیت نمی‌کند.

وی در پاسخ به سؤال دیگری درباره اظهارات نتانیاهو درباره برنامه هسته‌ای ایران و اینکه همیشه و همه جا علیه ایران اقدام می‌کنیم، گفت: ما همواره دیدگاه روشنی داریم درباره این رژیم داریم. این رژیم اساسا در جایگاهی نیست که در ارتباط با فعالیت‌های صلح آمیز هسته‌ای ایران اظهارنظر کند.

سخنگوی وزارت خارجه تصریح کرد: این رژیم متهم و ناقض قوانین و مقررات بین‌المللی در ارتباط با فعالیت‌های هسته ای است رژیمی است که به صورت غیرقانونی دارای کلاهک‌های هسته‌ای است و فعالیت‌های هسته‌ای آن تحت نظارات پادمانی آژانس نیست و ظرفیت‌های هسته‌ای و فعالیت‌های هسته‌ای آن تهدیدی علیه امنیت و صلح در منطقه و در حوزه بین‌المللی است.

وی گفت: اظهارات مقامات این رژیم از جمله در دوران بحران جاری در غزه مبنی بر تهدید به استفاده از سلاح هسته‌ای علیه ملت فلسطین و غزه نشانگر این است که این رژیم دارای تسلیحات پنهان هسته‌ای است و هم متاسفانه با توجه به سابقه شرارت آمیز و جنایات آمیز این رژیم خطر استفاده و تهدید استفاده از سلاح هسته‌ای از سوی آن علیه اهداف منطقه‌ای از جمله در فلسطین وجود دارد و این اظهارات نشانگر عینیت یافتن تهدید هسته‌ای رژیم غاصب صهیونیستی علیه صلح و امنیت بین‌المللی است و شورای امنیت و آژانس در این خصوص مسؤولیت واضح و روشنی دارند و باید به این مسؤولیت عمل کنند.

عضویت در بریکس یکی از نتایج ارتقای جایگاه بین‌المللی ایران است

سخنگوی وزارت خارجه درباره نقش ایران در بریکس گفت: از امروز اول ژانویه ایران عضو کامل گروه بریکس به شمار می‌رود. بریکس با پیوستن اعضای جدید اهمیت جدیدی در معادلات بین المللی به دست آورده است. ما چندجانبه گرایی و استفاده از فرصت های بریکس را همواره مورد توجه قرار دادیم. بریکس هم قطعاً فرصت های بیشتری را در حوزه مناسبات چند جانبه بین المللی در اختیار ایران قرار می دهد. عضویت ایران در بریکس یکی از نتایج ارتقای جایگاه ایران در صحنه بین‌الملل به شمار می‌رود. 

روابط ایران و چین با سرعت بیشتری پیش می‌رود

کنعانی در خصوص آینده روابط ایران و چین گفت: روابط ایران و چین یک رابطه پیش رونده است. نقشه راه میان دو کشور و قرارداد جامع بلند مدت و توافقات صورت گرفته کمک می کند که ما پیش بینی کنیم این روند در سال جاری میلادی هم با سرعت بیشتری به پیش خواهد رفت.

سفر رئیس جمهور به ترکیه از قبل مطرح بوده است

وی درباره سفر رئیس جمهور به ترکیه گفت: ما تاریخی را اعلام نکردیم و نهاد ریاست جمهوری در این خصوص اطلاع رسانی خواهد کرد. برنامه سفر آقای رئیس جمهور به ترکیه از قبل مطرح بوده است. موضوعات متعددی، هم دوجانبه و هم موضوعات بین المللی در برنامه گفتگوهای میان دو کشور درچارچوب این سفر وجود دارد.

تقویت همکاری با اتحادیه اوراسیا جزو برنامه های ایران است

سخنگوی وزارت خارجه در خصوص همکاری ایران با اتحادیه اقتصادی اوراسیا گفت: وضعیت روشن است. تقویت همکاری با اتحادیه اوراسیا جزو برنامه های ایران است و همکاری ها کاملاً رو به جلو بوده است. ما دوره اجرای توافق موقت آزاد را با مجموعه اقتصادی اتحادیه اوراسیا داشتیم و موافقتنامه تجارت آزاد با این اتحادیه امضا شده است. با طی شدن روند این موافقتنامه ما شاهد ارتقا و افزایش تجارت ایران با این اتحادیه خواهیم بود. 

مقامات آمریکایی یا کره زمین را نمی‌شناسند یا وزن ایران را نمی‌دانند

کنعانی درباره ادعاهای مقامات آمریکایی برای محو ایران از نقشه جهان گفت: ایشان یا کره زمین را نمی شناسند یا وزن ایران را نمی دانند. البته اینگونه اظهارات نشانگر عمق وجود تفکرات جنون آمیز در میان مقامات امریکا است. عمق دلباختگی برخی نمایندگان آمریکا به رژیم صهیونیستی موجب طرح چنین اظهارات جنون آمیزی می شود.

وی در خصوص اقدامات سازمان همکاری اسلامی برای پایان دادن جنگ علیه غزه گفت: ما معتقدیم که سازمان همکاری اسلامی ظرفیت های زیادی دارد که می تواند در حمایت از فلسطین استفاده کافی را ببرد. طبیعتاً انتظار از این سازمان بیش از آن چیزی است که شاهد بودیم.

سخنگو افزود: انتظار است در مرحله اجرا هم شاهد تحقق مواضع اعضا باشیم. ما پیشنهاد کرده بودیم و در چند مرحله تاکید کردیم که این سازمان می تواند با تشکیل کمیته تخصصی حقوقی ذیل دبیرخانه سازمان مستندات لازم برای ارائه در محکوم کردن جنایات جنگی رژیم صهیونیستی علیه فلسطین را تشکیل دهد. تشکیل چنین کمیته ای به عنوان اولویت مهم در برنامه سازمان همکاری های اسلامی می تواند به پیگیری حقوق جنایات جنگی رژیم کمک کند.

کد خبر 820689
منبع: فارس

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار سیاست‌خارجی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 5
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 7
  • IR ۱۴:۰۰ - ۱۴۰۲/۱۰/۱۱
    9 2
    حالا عضویت کامل در گروه گیربگس فایده ای هم دارد؟
    • یاردانقلی IR ۱۶:۵۸ - ۱۴۰۲/۱۰/۱۱
      5 0
      واس ما؟ یا مسئولین؟
    • GB ۱۹:۵۷ - ۱۴۰۲/۱۰/۱۱
      4 1
      فعلا فایده اش همان عضویت است و لاغیر
  • IR ۱۷:۰۳ - ۱۴۰۲/۱۰/۱۱
    1 1
    "کنعانی درباره مواضع روسیه در خصوص مسائل منطقه گفت: پاسخگوی مواضع روسیه درباره مسائل منطقه نیستیم." آقا در مورد مسایل منطقه چی گفت را فراموش کنید در مورد جزایر ایرانی که باید ایشون رو پاسخگو کنید
  • IR ۰۲:۳۵ - ۱۴۰۲/۱۰/۱۲
    0 0
    گویا آمریکا وانگلیس تهدید کردن در صورت ادامه حمله حوثی ها ایران را مسئول می دانند وتبدیل کردن