همشهری آنلاین - گروه سیاسی و دیپلماتیک: یک پایگاه تحلیلی آمریکایی درباره فاصله گرفتن کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس از آمریکا نوشت که آنها از اقدامات قبلی آمریکا در همکاری با خود ناامید شدهاند و به جبران این بیتوجهی آمریکا، بازگرداندن امنیت آبراهه دریای سرخ تا کانال سوئز را نیز به همان آمریکاییها واگذار کردهاند.
یکی از مقامات ارشد سابق پنتاگون به سایت تحلیلی دفاعی بریکینگ دیفنس(Breaking Defence) که دفتر آن در نیویورک ایالات متحده قرار دارد گفته که سعودیها و اماراتیها اگرچه ممکن است منافع واضحی در برخورداری از خطوط کشتیرانی امن داشته باشند، اما نمیخواهند به عنوان حامی اسرائیل دیده شوند.
زمانی که ایالات متحده از تلاش جدید و چند ملیتی برای ایمن سازی خطوط کشتیرانی به نام عملیات نگهبان رفاه (Prosperity Guardian) در دریای سرخ خبر داد، چندین کشور را که پنتاگون گفته بود در آن شرکت خواهند کرد، فهرست کرد، ولی ۲بازیگر اصلی منطقهای و شرکای ایالات متحده به طور قابل توجهی در این فهرست غایب بودند: پادشاهی عربستان سعودی و امارات متحده عربی.
در حالی که ۲پادشاهی بهطورعلنی درباره این ابتکار جدید آمریکا اظهارنظر نکردهاند، تحلیلگران معتقدند که تصمیم آشکار این ۲کشور برای کنار گذاشتن حمایت علنی از ائتلاف آمریکایی بهعلت برخی واقعیتهای ظریف ژئوپلیتیک در منطقه غیرمنتظره نیست، اما میتواند آخرین سیگنال از یک شکاف فزاینده میان کشورهای خلیج فارس و واشنگتن باشد.
این پایگاه تحلیلی آمریکایی به نقل از تحلیلگران عربی منطقه نوشت: سیاست خارجی فعلی آمریکا، ائتلافها و ابتکارات دفاعی اخیر این کشور، منافع امنیت ملی متحدان تاریخی مهم خلیج فارس مانند عربستان سعودی و امارات متحده عربی را در اولویت پایینتری به نفع رقبای منطقهای و نیابتهای آنها قرار داده است. در نتیجه تجاوزات اخیر حوثیها به نقل و انتقالات جهانی دریایی قابل انتظار است.»
اولین بار در ۱۸دسامبر، وزارت دفاع آمریکا اعلام کرد که ۱۰ کشور در عملیات نگهبان رفاه شرکت خواهند کرد. این کشورها ایالات متحده، بریتانیا، بحرین، کانادا، فرانسه، ایتالیا، هلند، نروژ، سیشل و اسپانیا بودند. ۳روز بعد، پت رایدر، سخنگوی پنتاگون گفت که بیش از ۲۰کشور گفتهاند که از این ابتکار عمل حمایت خواهند کرد، اگرچه بعدا برخی از کشورهای اصلی، مانند اسپانیا و ایتالیا، بعدتر بیانیههای منتشر کردند که نشان میداد ظاهرا از این ائتلاف فاصله گرفتهاند.
نیروهای دریایی ترکیبی، که تلاشهای جدید تحت آن قرار میگیرد، از ۳۹ شریک بینالمللی از جمله عربستان سعودی و امارات تشکیل شده است.
میک مولروی، کارشناس ارشد موسسه خاورمیانه و یکی از مقامات ارشد سابق پنتاگون، درباره وضعیت ژئوپلیتیک، به پایگاه تحلیلی بریکینگ دیفنس گفت که «عربستان سعودی و امارات احتمالاً نگران افکار عمومی در رابطه با جنگ جاری بین اسرائیل و حماس در غزه هستند. من معتقدم که سیاست تا حدودی تأثیر دارد. ایالات متحده در تلاش است تا این تلاش را به عنوان اقدامی برای دفاع از تجارت بینالمللی و حقوق استفاده از آبراههای بینالمللی و نه حمایت از اسرائیل در غزه توصیف کند.»
یوسف مبارک، تحلیلگر استراتژیک بحرینی به این پایگاه تحلیلی آمریکایی گفته است: کشورهای حاشیه خلیج فارس احتمالا زمانی احساس کردند آمریکا از آنها فاصله گرفته است که پیش از این تلاش کرده بودند تا زنگ خطر را درباره شورشیان حوثی به صدا درآورند، گروهی مستقر در یمن که اخیرا مسئول حمله به خطوط کشتیرانی با هواپیماهای بدون سرنشین و موشک به خطوط کشتیرانی است، ولی از سالها قبل در تعارض با عربستان سعودی و امارات متحده عربی بوده است.
عبدالله الجنید، کارشناس استراتژیک دیگری هم در ادامه این دیدگاه نتیجه گرفته است «سیاستهای آمریکا در مورد نحوه برخورد با منابع تهدید کننده امنیت منطقه که یا ایرانیها هستند یا بازوهای ایران در منطقه مانند حوثیها (ادعای پایگاه آمریکایی)، در هالهای از ابهام قرار گرفته است. بنابراین عربستان و امارات ممکن است عملیات نگهبان رفاه آمریکا را به کسانی بسپارند که در ابتدای راه از انجام آن خودداری کردند.»
این پایگاه اینترنتی در جمعبندی گزارش نوشت: امارات متحده عربی در ماه مه (اردیبهشتماه) که بنا به گزارشها از پاسخ ندادن ایالات متحده به تهدیدات ایران ناامید شده بود، گفت که دیگر در شراکت نیروی دریایی ترکیبی شرکت نمیکند.
نظر شما