به گزارش همشهری آنلاین به نقل از نمناک، زودپز یکی از بهترین وسایل برای پخت سریع و آسان غذا است. زودپزها با مصرف کمترین میزان انرژی به دلیل افزایش حرارت و کاهش زمان پخت و حفظ آب درون مواد غذایی غذا را نرم و لذیذ میپزند. زودپز در بین خانمهای شاغل طرفداران زیادی دارد زیرا میتوانند مواد غذایی را داخل زودپز بریزند و در مدت کمی بعد از بازگشت از محل کار غذا را آماده کنند. امروزه زودپزهای جدید در اندازهها و رنگهای مختلف با کاراییهای فراوانتر از گذشته به بازار آمدهاند. در این بخش به نکاتی که در تهیه غذا با زودپز باید رعایت کنید، پرداختهایم.
انواع زودپز
زودپزها دارای شکلها و رنگهای متفاوت و گوناگونی هستند اما بیشتر زودپزها از جنس استیل هستند زیرا این آلیاژ در مقابل شست و شو و ضربه مقاوم است. بعضی از دیگها دستههای کوچک مانند قابلمه دارند و برخی دارای دسته بلندی هستند.
انتخاب مدلهای زودپز به سلیقه افراد برمیگردد اما اغلب خانمها دیگهای دسته بلند را انتخاب میکنند زیرا انتقال این گونه ظروف با دسته بلند راحتتر است. دستههای کوتاه هنگام قرارگیری روی اجاق ممکن است، داغ شود و موقع بلند کردن ظرف دستتان بسوزد.
بدنه دیگهای زودپز معمولا از جنس استینلس استیل یا همان فولاد ضدزنگ یا آلیاژی از آلومینیوم است. انواع این استیل به دلیل مقاومت بالا، توزیع حرارت و سیاه نشدن مناسبتر هستند.
جدیدا دیگهای زودپز برقی هم که زودپز و بخارپز است به بازار وارد شده. سطح داخلی این دیگها با تفلون پوشیده میشود. کار با این دیگها نیز مثل زودپزهای معمولی است، اما به خاطر وجود حسگرهای آن غذا در آنها نمیسوزد و قبل از تمام شدن کامل آب غذا برق دیگ قطع میشود اما استفاده از این ظروف ممکن است پول برق آخر ماه شما را افزایش دهد.
زودپزهای معمولی، زمان کمتری نسبت به زودپزهای برقی برای رسیدن به دمای مطلوب جهت ایجاد بخار نیاز دارند. نمیتوانید در زودپزهای برقی از روش سرد کردن سریع استفاده کنید.
آیا زودپز برای تهیه غذا ایمن است؟
در محل اتصال درپوش به بدنه زودپز، حلقهای لاستیکی وجود دارد که برای جلوگیری از خارج شدن بخار آب از ظرف است. یک دریچه اطمینان روی درپوش زودپز قرار دارد که هنگامی که فشار بخار آب به حدی برسد که ظرف نتواند آن را تحمل کند، این دریچه باز میشود تا بخار آب از آن خارج شود.
هنگامی که زودپز را روی شعله قرار میدهید، از سالم بودن سوپاپ بخار آن اطمینان یابید. اگر حرارت بیش از حد باشد صدای سوپاپ بر اثر بخار زیادی که در دیگ جمع شده بلند میشود و شما را متوجه می کند باید حرارت را کم کنید.
نکاتی که برای طبخ غذا در زودپز باید رعایت کنید
از سفت بودن پیچهای دسته زودپز قبل از بلند کردن آن مطمئن شوید تا هنگام حمل زودپز از دست شما رها نشود، تا دچار سوختگی نشوید.
سوپاپ یا دریچه اطمینان و روزنه خروج بخار را قبل از بستن در زودپز بررسی کنید و از باز بودن آن اطمینان یابید.
اگر حلقه لاستیکی پاره یا خراب بود آن را تعویض کنید. اگر واشر خراب یا پاره باشد یا آن را خوب جا نینداخته باشید، غذا سر رفته و ممکن است شعله گاز را خاموش کند.
مواد غذایی مانند دانه گندم یا جو را که ریز هستند یا دارای لعاب و کف است را در زودپز نپزید زیرا ذرات این مواد همراه با کف، بالا آمده و روزنه خروج بخار را میبندد و ممکن است به همین علت دیگ زودپز منفجر شود.
زود پز را در جایی بگذارید تا بخار آن باعث صدمه به اطراف نشود.
از برداشتن یکباره سرپوش خودداری کنید تا آسیبی به دست و صورت شما نرسد.
برای پختن گوشتهای یخ زده، زمان پخت را پس از ذوب شدن در نظر بگیرید و تکههای گوشت را از هم جدا کنید.
با استفاده از بخار تحت فشار میتوان سرعت پخت را زیاد کرد زیرا افزایش فشار، نقطه جوش آب را بالا برده و درجه حرارت از ۱۰۰ درجه سانتیگراد بالاتر میرود.
برای خارج شدن پخار زودپز آن را زیر آب نگیرید زیرا موجب دیرپز شدن زود پز میشود بلکه سوپاپهارا بالا بگیرید تا خوب بخار خارج شود سپس درب آن را بردارید.
چه نوع زودپزی را بخریم و به چه نکاتی توجه کنیم
زودپزهای مجهز به قفل ایمنی را بخرید زیرا این قفل باعث میشود تا زمانی که بخار داخل ظرف است، در آن باز نشود. برای باز شدن در این دیگها بعد از پخت غذا، شعله را خاموش کرده و سوپاپ اطمینان را برای خروج بخار آزاد کنید سپس در دیگ زودپز را باز کنید.
طرز استفاده صحیح از زودپز را هنگام خرید از فروشنده بپرسید تا او به طور کامل به شما آموزش دهد. قبل از استفاده نیز دستورالعمل و دفترچه راهنمای محصول را به دقت مطالعه کنید.
برای راحتتر باز و بسته کردن در زودپز و حمل و نقل راحت آن، زودپزهایی را انتخاب کنید که یک دسته بلند در یک سمت و دسته کوتاهی در سمت دیگر دارند.
زودپزهای مجهز به شیر خروج بخار اضطراری را انتخاب کنید. در این زودپزها موارد ایمنی در نظر گرفته شده و اگر فشار بخار زیاد شود، در زودپز جدا نمیشود و محتویات ظرف در آشپزخانه پخش نمیشود زیرا در این زودپزها یک شیر خروج فشار اضطراری وجود دارد که در صورت بالا رفتن بیش از حد فشار فعال میشود.
در این زودپزها با بالا رفتن بیش از حد فشار صدایی شبیه سوت شنیده میشود. در صورت عدم توجه افراد و ادامه این روند شیر خروج فشار اضطراری فعال میشود.
اندازه زودپز را متناسب با نیاز خود و مقدار غذایی که میخواهید بپزید انتخاب کنید. زودپز با ریختن مواد و آب داخل آن سنگین میشود، پس از انتخاب زودپزهای خیلی بزرگ که متناسب با نیاز شما نیست، خودداری کنید زیرا جا به جا کردن و شستن آنها مشکل است.
زودپزی را بخرید که دفترچه راهنما و گارانتی داشته و دارای نشان استاندارد باشد.
نظر شما