همشهری آنلاین- علیالله سلیمی: آثار برگزیده و شایسته تقدیر سومین دوره جایزه کتاب تاریخ انقلاب اسلامی همزمان با آیین پایانی این جایزه معرفی شدند که در بخش مستندنگاری، کتاب «جهل مقدس» با عنوان فرعی اکبر گودرزی به روایت اسناد برگزیده شد. این اثر اولین سندنگاری امنیتی در جمهوری اسلامی است که ۱۳۰ برگ سند درباره اکبر گودرزی و گروهک فرقان را منتشر کرده است. همچنین برای اولین بار کل پرونده بازجویی و محاکمه سرکرده گروهک فرقان در این کتاب منتشر شده است که از این جهت نیز حائز اهمیت بسیار است. اهمت این اثر بیشتر از آن جهت است که بسیاری از اسناد منتشر شده در این اثر، وابستگی گروه فرقان به دشمنان جمهوری اسلامی ایران به ویژه امریکای جنایتکار را نشان می شد. ماجرا به آنجا برمیگردد که پس از پیروزی انقلاب اسلامی در بهمن ۵۷، بلافاصله نقشههای متنوع و مختلفی به منظور ضربه زدن به نظام نوپای جمهوری اسلامی از سوی ابرقدرتهای غربی و در راس آنها امریکا طراحی شد که یکی از آن نقشهها، عملیات ترور بود. ترور سران و افراد شاخص نظام همچون شهیدان مطهری، بهشتی، باهنر، رجایی، قرنی، مفتح، هاشمینژاد، قدوسی، مدنی، دستغیب، لاجوردی، اشرفی اصفهانی، صیاد شیرازی، شهدای هستهای و ... همگی در این راستا طراحی شدند. نقش امریکا در ترورهای دهه ۶۰ مسئلهای بود که بنیانگذار عظیمالشان انقلاب اسلامی، امام خمینی نیز همواره به آن اشاره میکردند. ایشان در ۲۳ مهرماه ۱۳۶۱ و پس از شهادت آیتالله اشرفی اصفهانی توسط سازمان منافقین در محراب نماز جمعه، عاملین این جنایت را "منافقین و منحرفین شقی" خوانده و ابرقدرتهای جهانی را مسئول چنین جنایتهایی دانستند. با تورق اسناد و شواهد موجود میتوان پی برد که امریکا پشت پرده این ترورها بوده است و مروری بر عملیات تروریستی در ایران بعد از پیروزی انقلاب اسلامی نشان میدهد که امریکا چگونه این پروژه را مدیریت میکند.
پس از تصرف سفارت آمریکا در تهران توسط دانشجویان مسلمان پیرو خط امام، اسنادی از حمایت امریکا از گروهکهای تروریستی خصوصا گروهک فرقان فاش شد. در یکی از این اسناد با تاکید بر ارتباط همه جانبه "یک طلبه قدیمی" با سفارت و "وعده ترورهای هفتگی" وی به وزارت خارجه آمریکا آمده است: «یکی از دوستان قدیمی دفتر سیاسی، که یک طلبه قدیمی است و سال گذشته، مسئول مرکز بحثهای ایدئولوژیک برای شاگردانش بود، یک دید خلاصهای از فرقان داد. ۱۱ نفر از شاگردان قدیمی این شخص عضو گروه فرقان در تهران هستند. تعداد اعضای گروه فرقان ۴۰ الی ۵۰ نفر میباشند. آنها ترکیبی از چپگراها و راستگراها هستند، اگرچه بیشتر آنها نامتعادل هستند. به جز بعضی از افراطیون، اغلب آنها اصول اسلامی را قبول دارند و احساس میکنند که ترور راهی است که آنها از دست روحانیونی که با نظرات آنها هماهنگی ندارند خلاص میشوند. یکی از اعضای فرقان افتخار میکرد که آنها در نظر دارند خرابکاری را با ترور هفتهای یک روحانی شروع کنند و تا رسیدن به موفقیت ادامه دهند. اشکال در این است که در اینکه موفقیت چقدر میتواند باشد به توافق نرسیدند. منبع بیان داشت اعضای گروه فرقان که با آنها در تماس است، توجهشان را به اهداف داخلی معطوف کردهاند.»
در ۳ می ۱۹۷۹ مصادف با ۱۳ اردیبهشت ۱۳۵۸، تنها یک روز بعد از ترور شهید مطهری و معرفی فرقان به عنوان عامل این ترور، سفارت امریکا از افزایش سوءظنها نسبت به امریکا گزارش میدهد. استمپل، در این گزارش مینویسد: «به نظر میرسد که سوءظنها علیه آمریکا در حال افزایش باشد. نتیجه آماده باشهای عمیق و همگانی، مخصوصا اگر هویت گروه فرقان کشف شده و قاتلین نیز افراد سلطنتطلب باشند، این است که سوءظنهای جدیدی علیه آمریکا به وجود میآیند. به طور مثال به این مسئله میتوان اشاره کرد که تماسها و منابع مذهبی ما در ۳۶ ساعت گذشته به زحمت یافت میشوند. چپگراها و مسلمانان رادیکال، این حادثه را تأییدی بر نظریات [امام] خمینی در مورد آمریکا و دخالت بیجای آن در امور ایران میدانند. اگر این نقطه نظر انعکاس بیشتری پیدا کند (که الان ندارد) وضع هیئت ما از لحاظ ایمنی مشکل خواهدشد.»
- حمایت آمریکا از عملیاتهای تروریستی در ایران؛ بخش اول: گروهک فرقان
اندکی بعد، در ۷ خرداد ۵۸، دادگاه انقلاب اسلامی تهران شواهدی مبنی بر ارتباط گروهک فرقان و "ریچارد هلمز"، رئیس پیشین سازمان سیا، که بعدا به عنوان سفیر در ایران خدمت کرد، ارائه داد. چند ماه بعد اسنادی در این رابطه کشف شد که ابعاد دیگری از ارتباطات پنهان امریکا و گروهک فرقان را فاش ساخت.
براساس مندرجات روزنامه جمهوری در دوم اسفند ۱۳۵۸ دانشجویان با بررسی اسناد لانه جاسوسی به شخصی به نام "پیروز شریفی" رسیدند. شریفی مدیر شرکت "ایز ایران" بود که در روزنامه جمهوری اسلامی درباره وی اینگونه آمده بود: «توسط امریکاییها از او خواسته شده گروهی ترتیب دهد تا دولت را سرنگون کند. شریفی ظاهرا قصد داشت دو روز بعد به پاریس برود و با گروههای افراطی متعددی ملاقات کند... چند روز بعد مشاور سیاسی "تامست"، با شریفی ملاقات کرده و او از امریکا تقاضای کمک کرده است.»
روزنامه جمهوری اسلامی با استناد به اسناد کشف شده از لانه جاسوسی از فرد دیگری به نام "تامست" اسم میبرد که با گروهک فرقان ارتباط داشته است. این روزنامه در اینباره می نویسد: «تامست یکی از برجستهترین جاسوسان امریکا در ایران بوده است. وی همکار لینگن بوده است... تامست مستقیما با گروه فرقان ارتباط داشته است و براساس اسناد موجود وی در توطئهها و ترورهای گروه مذکور دست داشته است.»
- بازتاب افکار انحرافی گروه فرقان در کتاب جهل مقدس
کتاب «جهل مقدس» از شاخص ترین کتابها در شناخت جریان انحرافی گروه فرقان است که ازدو بخش تنظیم شده و بخش نخست چهار فصل و یک نتیجهگیری دارد و بخش دوم اسناد، ضمائم و تصاویر را شامل میشود. در فصل اول کتاب جهل مقدس با عنوان «تحصیل و تشکیل» به بررسی زندگی، تحصیلات، مطالعات و فعالیتهای اکبر گودرزی پرداخته شده که چگونگی تأسیس فرقان و تبیین مواضع این گروهک پیرامون مسائل روز از جمله انقلاب اسلامی، کنفرانس گوآدلوپ، تسخیر سفارت آمریکا، جنگ تحمیلی و نیز تحلیل ارتباطات داخلی و خارجی فرقان از مباحثهای مهم این فصل است. در فصل دوم کتاب با عنوان «امکانات و اقدامات» هم نحوه عضویابی، ساختار تشکیلاتی، شیوه تبلیغ و امکانات این گروه بررسی شده و سپس ترورهای موفق و ناموفق فرقان و شیوههای ترور مورد بررسی قرار میگیرد؛ خواننده با مطالعه این بخش به اطلاعات تازهای درباره جزئیات و نحوه ترور شهیدان قرنی، مطهری، عراقی، قاضی طباطبایی و نیز سوءقصد به جان آیت الله خامنه ای، آیت الله موسوی اردبیلی و آیت الله هاشمی رفسنجانی دست مییابد. در بخشی از صفحات این فصل میخوانیم: «یکی از تفاوتهای آشکار این گروه با سایر گروههای التقاطی، پذیرش جنبههای عبادی دین اسلام بود. در این وضعیت، فریفتن جوانان به نام دین، تدین و نمادهای دینی بسیار راحتتر انجام میگرفت. از طرفی آنان با شناختی که از ضعفهای روشی سازمان مجاهدین خلق داشتند جذب افراد را از مساجد، جلسات دینی و جلسات تفاسیر قرآن آغاز کردند. در واقع آراء و اندیشههای انحرافی و التقاطی فرقانیها با روش تقدس و الزامات عملی به احکام و آموزههای عبادی، رمز موفقیت آنها در جذب جوانان بود.» فصل سوم با عنوان «شناسایی و محاکمه» روند شناسایی اکبر گودرزی و اعضای فرقان، دستگیری و مراحل بازجویی از آنها را مورد واکاوی قرار داده است. وضعیت کیفری اعضای فرقان، جلسات محاکمه و در نهایت اعدام آنان از مباحث مهم این فصل است. همچنین فصل چهارم به بررسی «اندیشه و شخصیت» اکبر گودرزی میپردازد. در این فصل ابتدا نحوه تفکر و دیدگاه اکبر گودرزی از زوایای مختلف تحلیل میشود، سپس آثار و نوشتههای او مورد واکاوی قرار میگیرد و در پایان ویژگیهای شخصیتی گودرزی براساس خاطرات و روایات افرادی که مستقیماً با او در تعامل بودهاند، بررسی و عوامل شکلگیری شخصیت وی تبیین میشود. در انتهای این بخش، متن کامل محاکمه علنی گودرزی، جلسه پرسش و پاسخ وی با تعدادی از اعضای خانوادههای ترورشده و همچنین جلسه پرسش و پاسخی که در زندان اوین بین اعضای فرقان برگزار و ضبط شده، درج شده است. بخش دوم کتاب تحت عنوان اسناد و ضمائم از ۲ فصل تشکیل شده است. فصل اول اسناد مرتبط با اکبر گودرزی را در بر میگیرد. این اسناد شامل متن بازجویی وی، پرسشها و پاسخهای گودرزی و بازجو، کیفرخواست، حکم دادگاه و برخی دیگر از اسناد مهم همچون حکم قضات و ... است. فصل دوم از این بخش نیز به «ضمائم» اختصاص دارد. در این فصل بیانیهها، دیدگاهها و اطلاعیههای مهم گروه فرقان به همراه بریده اخبار روزنامههای آن زمان در رابطه با اکبر گودرزی و فرقان آمده است. متن کامل اعلامیههای تروری که فرقان پس از سوءقصد به افراد منتشر میکرد نیز در فصل درج شده است. کتاب «جهل مقدس» تألیف عباس علیبخشی در ۹۸۰ صفحه در قطع وزیری و با جلد گالینگور، از سوی مؤسسه فرهنگی هنری مرکز اسناد انقلاب اسلامی چاپ و منتشر شده است.
نظر شما