پس از یک دور صعود دلار، با تدابیر بانک مرکزی روند قیمت دلار نزولی شد و در آستانه سقوط به کانال ۵۶ هزار تومان قرار گرفت. این در حالی است که برخی کانال های تلگرامی که اخبار مرتبط با ارز را پوشش می دهند همچنان بر طبل جنگ می کوبند.

خرید دلار

به گزار ش همشهری آنلاین، مهمترین عوامل در تعیین قیمت ارز نرخ تورم و میزان عرضه و تقاضا است. با این حال یکی دیگر از عوامل که می تواند به جریان عرضه و تقاضا جهت بدهد بروز بحران های منطقه ای و حتی حوادث طبیعی است. درچنین شرایطی آن طور بررسی ها نشان می دهد برخی کانال های تلگرامی و شبکه های اجتماعی با اطلاع از این موضوع تلاش می کنند از طریق فضای مجازی بر طبل اخبار جنگ بکوبند تا ازاین طریق زمینه های رشد قیمت دلار و تلاطم های اقتصادی را فراهم کنند.این در حالی است که قیمت ارز تحت تدابیر بانک مرکزی با نزول مواجه شده است و دیروز حتی در آستانه سقوط به کانال ۵۶ هزار تومان قرار گرفت.

افزایش اخبار جنگ در شبکه های اجتماعی

مروری بر شبکه های اجتماعی نشان می دهد به دنبال افزایش تنش های سیاسی در منطقه حجم اخبار مرتبط با جنگ در این کانال ها و شبکه های اجتماعی افزایش یافته است.

آمارها نشان می دهد از زمان آغاز جنگ در غزه و افزایش تنش ها در منطقه از ۱۵ مهر ماه تاکنون بالغ بر هزاران خبر در این کانال ها مبنی بر وقوع جنگ بین ایران و آمریکا منتشر شده است؛ بسیاری ازاین خبرها دال بر این است که حمله آمریکا به ایران قریب الوقوع است و این موضوع می تواند منجر به افزایش قیمت ارز و حتی تلاطم های بزرگ اقتصادی شود.

بسیاری از این کانال ها که عمدتا در تلگرام متمرکز هستند حتی اهدافی را برای قیمت ارز تا محدوده ۸۰و ۱۰۰ هزار تومان ترسیم کرده و می کنند. به طور مثال یکی از این کانال ها به تازگی به حمله به ایران اشاره می کند و تاکید می کند کنگره آمریکا خواستار صدور حمله به ایران از سوی جو بایدن است.

بیشتر بخوانید

اینجا چهار راه کابل در ایران است | مهاجران افغان این جا پولهای خود را چنج می کنند

جنگ کذایی، اخبار کذایی‌تر

حجم انتشار اخبار جنگ در شبکه های اجتماعی در شرایطی افزایش یافته است که در فضای سیاسی و ارکان اصلی نظام خبر مهمی در باره افزایش درگیری های نظامی و حتی وقوع جنگ بین ایران و آمریکا وجود ندارد و این رویداد محتمل شناسایی نمی شود.

بسیاری از رسانه های خارجی هم در این زمینه دست از گمانه زنی برداشته و حتی بر این باورند که با توجه به نزدیک بودن انتخابات ریاست جمهوی آمریکا درآبان سال آینده جو بایدن از هر گونه ماجراجویی نظامی و درگیری با ایران خود داری خواهد کرد.

به زعم رسانه هایی نظیر بلومبرگ و رویترز هر نوع افزایش تنش های نظامی در منطقه به ویژه خلیج فارس منجر به افزایش قیمت نفت خواهد شد و این موضوع می تواند منجر به افزایش هزینه تمام شده تولید، تورم و حتی افزایش قیمت بنزین در آمریکا شود و این موضوع می تواند روند پیروزی دموکرات ها را در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به خطر بیاندازد چرا که مصرف کننده های آمریکای حساسیت زیادی نسبت به نرخ تورم و افزایش قیمت بنزین دارد و هر نوع افزایشی در این زمینه می تواند مانع از پیروزی جو بایدن در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا شود.

تحلیلگران بین المللی تاکید دارند گسترش دامنه جنگ در خاورمیانه و اختلال در ترانزیت نفت از تنگه هرمز می تواند قیمت نفت را تا دو برابر افزایش دهد. دن استرویون، رئیس تحقیقات نفتی بانک سرمایه گذاری آمریکایی گلدمن ساکس هفته قبل به خبرگزاری سی ان بی سی گفت: اگر فقط برای یک ماه در تنگه هرمز تنش و آشفتگی وجود داشته باشد، قیمت نفت ۲۰ درصد افزایش خواهد یافت.

انتشار خبر جنگی برای تلاطم های اقتصادی

بررسی ها نشان می دهد افزایش انتشار اخبار مرتبط با جنگ با هدف ایجاد التهاب در بازار ارز و تلاطم های اقتصادی انجام می شود.

به تازگی وزیر اقتصاد هشدار داد که که رسانه‌های بیگانه برای القای افزایش قیمت دلار دست به کار شده اند.

احسان خاندوزی با بیان اینکه از سال ۱۳۹۰ موضوع دشمنی‌ها و عملیات سایبری در کشور ما تشدید شده است گفت: در جنگ اخیر فلسطین، رسانه‌های بیگانه تلاش می‌کنند بگویند نرخ ارز به عدد مشخصی می‌رسد تا ذهنیت فعالان تجاری و اقتصادی را تحت تاثیر قرار دهند.

به گفته او در اقتصاد کشور باید پدافند غیرعامل را برای مقابله با تهدیدات جدی بگیریم، با وجود مصون‌سازی عینی در ۱۲ سال گذشته در عرصه آسیب‌های روانی که جامعه با آن مواجه می‌شود به اندازه کافی موفق نبودیم؛ زیرا جریان‌های رسانه‌ای بیگانه در این جهت حرکت می‌کنند.

پیش از این محمد رضا فرزین رئیس کل بانک مرکزی در این باره گفته بود: برخی هر شب توییت می زنند که جهش ارزی داریم اما اتفاق نمی‌افتد. همه باید به بانک مرکزی کمک کنند. به گفته او شوک‌های ارزی که در گذشته اتفاق افتاده است به دلیل جنگ روایتی و فضای روانی بود.

صمد حسن زاده، رئیس اتاق بازرگانی ایران نیز در این باره می گوید: عده‌ای از دشمنان در تلاش هستند با انتشار اخبار نادرست در اقتصاد ایران و بازارهای مالی، التهاب ایجاد کنند، افزایش قیمت ارز و طلا در روزهای گذشته نیز به همین دلیل بود و نباید برای این التهابات در بازارهای ایران به دنبال دلیل علمی و اقتصادی گشت.

پروفسور راهول دی، استاد اقتصاد دانشگاه عظیم پریمجی هند نیز که اخیراً مقاله‌ای در هفته‌نامه اقتصادی و سیاسی منتشر کرده است در این باره می گوید: در دنیای دیجیتال امروز، همه به رسانه‌های اجتماعی دسترسی دارند. رسانه‌های بزرگ و افراد در رسانه‌های اجتماعی انتظارات مردم را در مورد افزایش تورم و افت ارزش پول ملی شکل می‌دهند. این می‌تواند اطلاعات مفید یا اطلاعات متناقض باشد. بسیاری از رسانه‌ها از اخبار جعلی یا استدلال‌های ناآگاهانه برای تاثیرگذاری بر مردم استفاده می‌کنند و این بخشی از صنعت رسانه مدرن است. کشورها به منابع رسانه‌ای قابل اعتماد نیاز دارند، تا مردم بتوانند سیاست‌ها را درک کنند و تصمیمات خوبی بگیرند.

کد خبر 829964
منبع: روزنامه همشهری

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار ارز و طلا

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha