علی اصغر شفیعیان فعال سیاسی اصلاح‌طلب به همشهری آنلاین گفت: این احتمال وجود دارد که ائتلافی شکل بگیرد برای اینکه بتوانیم این فضای سرد را بشکنیم و بلکه بتوانیم با همین کاندیداهایی که باقی مانده‌اند موثر باشیم.

شفیعیان

همشهری آنلاین - گروه سیاسی: شرکت نکردن در انتخابات نظر همه جریان‌ها و احزاب اصلاح‌طلبی در کشور نیست. اخیرا جبهه اصلاحات ایران در بیانیه‌ای اعلام کرد «راهبرد انتخاباتی خود را برای انتخابات پیش رو بر مبنای این که نمی‌تواند در انتخاباتی تهی از معنا، غیررقابتی، غیرمنصفانه و غیرمؤثر در اداره کشور شرکت کند» اعلام کرد. اصلاح‌طلبان و اصولگرایان جبهه‌ها و ائتلاف‌های مختلفی در هر برهه انتخابات دارند. در مخالفت با دیدگاه جبهه اصلاحات ایران، ۱۱۰ نفر از فعالان سیاسی و حزبی اصلاح‌طلب و اعتدالگرا در بیانیه‌ای اعلام کردند در انتخابات مجلس دوازدهم در ۱۱ اسفندماه امسال شرکت می‌کنند. با علی‌اصغر شفیعیان، مدیر مسئول پایگاه خبری انصاف نیوز و یکی از امضاکنندگان بیانیه ۱۱۰ نفری درباره اهداف انتشار این بیانیه و ضرورت‌های آن گفت‌وگو کردیم.

علت انتشار بیانیه ۱۱۰ نفر از اصلاح‌طلبان و اعتدالگرایان برای مشارکت در انتخابات مجلس دوازدهم چیست؟

در این سال‌ها بدنه رای نیروهای سیاسی‌ای که برای اصلاح جامعه تلاش‌هایی می‌کردند، ریزش بسیار زیادی داشت. این بدنه رای از منتخبان مجلس و دولت و موانعی که از طرف دیگران بر سر راه آنها وجود داشت، دلخور بودند. این ریزش‌ها باعث شده بود تا جریان سیاسی میانه‌رو که بخشی از آنها اصلاح‌طلبان، بخش دیگر حامیان یا مدیران دولت آقای روحانی و حتی اصولگرایان معتدل هستند، دلسرد شوند، چون دیگر نمی‌توانستند با بدنه رای‌شان ارتباط برقرار کنند و آنها را به انتخابات دعوت کنند. دلسردی در دو انتخابات ۱۳۹۸ و ۱۴۰۰ بسیار زیاد بوده است. شاید اگر این بیانیه صادر نمی‌شد، مشابه انتخابات سال ۱۳۹۸، آنهایی که تمایل داشتند یک فعالیت حداقلی داشته باشند و از فرصت‌ها استفاده کنند، هر کدام سعی می‌کردند تا به‌صورت جزیره‌ای فعالیت کنند، کاندیداهایی را معرفی کنند یا کسانی را دعوت به مشارکت کنند.

چه هدفی دارید؟

با این بیانیه این احتمال وجود دارد که ائتلافی شکل بگیرد برای اینکه بتوانیم این فضای سرد را بشکنیم و بلکه بتوانیم با همین کاندیداهایی که باقی مانده‌اند موثر باشیم. این فضای دلسردی باعث شده بود تا خیلی‌ها که واجد صلاحیت بودند و برای کاندیدا شدن آدم‌های توانایی بودند، اساسا ثبت‌نام نکنند. البته برخی نیز ثبت‌نام کردند و ردصلاحیت شدند. اما این امید وجود دارد با همین کسانی که ثبت‌نام کرده‌اند و تایید صلاحیت شده‌اند، بتوان کاری کرد. هدف تشکیل یک اقلیت در مجلس است. این جریان اصلا ادعا ندارد که بشود اکثریت را در مجلس گرفت، چون این میزان کاندیدا نداریم. اما مهمتر از تشکیل اقلیت در مجلس، این است که باید سد ناامیدی شکل گرفته از ساختار کنونی حاکم شکسته شود. باید جامعه را امیدوار کرد که از همین ساختار می‌شود برای اصلاح خودش استفاده کرد؛ اگر منتقد هستیم و می‌خواهیم اصلاح کنیم یا فکر می‌کنیم سرعت پیشرفت لازم را نداریم یا مسیر دولت و مجلس فعلی صحیح نیست، از همین ابزارهای موجود می‌شود استفاده کرد. این مسیر کم‌هزینه‌ترین راه برای این است که کشور به شرایط بهتری برسد. ما بهترین و کم‌هزینه‌ترین مسیر را همین امر می‌دانیم. همگرایی بین امضاکنندگان اسامی برای کسانی که خیلی ناامید بودند، می‌تواند دلگرم کننده باشد که راه دیگری هم وجود دارد. کسانی این بیانیه را امضا کرده‌اند که همگی هزینه داده‌اند و هر کدام به نسبتی در جامعه سرمایه اجتماعی دارند. اینها می‌خواهند با هم ائتلاف کنند و عقل جمعی خودشان را به میدان بیاورند تا بلکه بتوانند راهی را پیش روی جامعه بگذارند.

فکر می‌کنید چه نتیجه‌ای به دست می‌آورید؟

این تصمیم با جامعه است که می‌خواهد انتخاب کند یا نکند. ما هم می‌دانیم که فضای جامعه بسیار سرد است و احتمال اینکه بتوان جامعه را تکان داد خیلی کم است.

از طرف جبهه اصلاحات برای چنین تصمیمی سرزنش نمی‌شوید؟

جبهه اصلاح‌طلبان دیگر کاملا دوپاره شده است. اکثریت آن جبهه یا ناامید هستند یا از روندهایی که در ۲۵ سال گذشته از آن استفاده می‌کرده‌اند، عبور کرده‌اند، مثل انتخابات. الآن فراتر از جبهه اصلاحات باید دید. هدف ائتلاف تمام میانه‌روهاست؛ هدف جمع کردن بخشی از اصلاح‌طلبان یا اینکه بخواهیم میان اصلاح‌طلبان شکاف بیندازیم نیست. این شکاف سالهاست که وجود دارد و در ۱۳۹۸ و ۱۴۰۰ هم کاملا بارز بود. ائتلاف تندروهای این جریان نیز از سال ۱۳۹۲ شکل گرفته بود. همان ائتلاف اصلاح‌طلبان و میانه‌روها که در سال ۱۳۹۲ روی آقای روحانی ائتلاف کرد در سال ۱۳۹۴ و ۱۳۹۶ هم ادامه پیدا کرد. تمام کسانی که میانه‌رو هستند و می‌خواهند با مشی میانه‌روی در اصلاح امور پیش روند می‌توانند از این بیانیه استفاده کنند.

بخشی از اصلاح‌طلبان در انتخابات مجلس یازدهم در اسفندماه ۱۳۹۸ نیز فهرست دادند که حزب کارگزاران سازندگی بانی آن بود. همان تصمیم را تکرار می‌کنید؟

در آن سال نیروهای میانه‌رو پراکنده بودند. جریان آقای روحانی، لاریجانی و کارگزاران پراکنده حرکت کردند. این ائتلاف الآن می‌تواند بزرگتر باشد. الآن موضوع ما اصلا یک حزب یا یک جریان اصلاح‌طلبی نیست.

فهرست می‌دهید؟

احتمال وجود دارد که در جاهایی سلبی و جاهایی ایجابی فهرست داده شود. برخی جاها نیز ممکن است فهرست داده نشود.

کد خبر 831976

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار سیاست داخلی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha