درخت و درختچه‌ها هم مانند سایر گیاهان به روش‌های مختلفی مانند: بذرافشانی، پاجوش، ‌قلمه زدن،‌ خوابانیدن، ‌پیوند زدن و... تکثیر می شوند. شیوه تکثیر درخت بر حسب نوع درخت و محل و موقعیت آن متفاوت است.

درخت

همشهری آنلاین- گروه فرهنگی: درخت و درختچه‌ها هم مانند سایر گیاهان به روش‌های مختلفی مانند: بذرافشانی، پاجوش، ‌قلمه زدن،‌ خوابانیدن، ‌پیوند زدن و... تکثیر می شوند. شیوه تکثیر درخت بر حسب نوع درخت و محل و موقعیت آن متفاوت است. متداول‌ترین روش تکثیر تجاری درختان،‌قلمه زدن و یا کشت بذر در خزانه به منظور تهیه گیاه پایه و زدن پیوند روی آن هاست، چون بسیاری از درختان پس از تکثیر بوسیله بذر، بدون انجام عمل پیوند میوه مرغوب نخواهند داد. در تکثیر درختان از طریق بذر، شیوه عمل این گونه است که بذر مورد نظر را دربهار به روش خطی در خزانه می کارند و در ماه های آخر زمستان همان سال و قبل از بیدار شدن و جوانه زدن نهال ها، آن ها را به خزانه دوم که خزانه انتظار می نامند، انتقال می هند. اگر علاقمند به این کار هستید، کتاب «راهنمای عملی تکثیر درختان و درختچه های حاشیه رودخانه و فضای سبز شهری» نوشته ماریا آرانثاثو پرادا و دانیل آریزپه و ترجمه محمد فرزام و وحید حسینی و ویراسته جمیل واعظی، گزینه مناسبی برای کسب اطلاعات بیشتر است.

درختان و درختچه ها را چگونه تکثیر کنیم؟

در این اثر کاربردی، اطلاعات مستند علمی برای ۳۵ گونه درختی و درختچه‌ای حاشیه رودخانه‌ها و فضای سبز شهری ارائه شده است و روش‌های تکثیر با استفاده از قلمه و بذر، روش ایجاد و مدیریت نهالستان، روش صدور و الزامات گواهی استاندارد بذر و نهال، گذرنامه گیاه، محدوده گستره جغرافیایی، صفات شناسایی، ارقام و هیبریدها، مدیریت و انبارداری بذر به همراه تصاویر رنگی از محدوده گسترش جغرافیایی و صفات مشخصه هر گونه بررسی شده است. این کتاب آموزشی که مخاطبانی از طیف‌های گوناگون جامعه دارد، می‌تواند به‌عنوان یک منبع درسی برای رشته‌های منابع طبیعی، باغبانی، فضای سبز و زیست گیاهی هم مورد استفاده قرار گیرد. مطالب کتاب به‌صورت ساده و کاربردی تدوین شده است؛ بنابراین، بسیاری از باغبانان و علاقه‌مندان به فضای سبز که اطلاعات اندکی در زمینه علوم گیاهی دارند هم می‌توانند از آن به‌عنوان یک مرجع مناسب برای برنامه‌ریزی، توصیه و کاشت درختان و درختچه‌ها استفاده کنند. اما خواندن کتاب راهنمای عملی تکثیر درختان و درختچه های حاشیه رودخانه و فضای سبز شهری را به چه کسانی می‌شود پیشنهاد کرد؟ در وهله اول همه علاقه‌مندان به فضای سبز و پرورش انواع درخت و درختچه می‌توانند از مطالب آموزشی و کاربردی این کتاب بهره ببرند و در وهله دوم، دانشجویان رشته کشاورزی و باغبانی، یکی از گروه‌های جامعه هدف اصلی برای مولفان این کتاب محسوب می شوند.

درختان و درختچه ها را چگونه تکثیر کنیم؟

در توضیح مطالب این کتاب می‌توان گفت، مجموعه مقالات این کتاب اطلاعاتی را در زمینه گونه‌های گیاهی غالب در اراضی حاشیه رودخانه‌ای فراهم می‌کند؛ گونه‌هایی که تکثیر آنها ممکن است به دلیل اثرات متقابل آنها با فونا (جانوران) و گیاهانی که بطور سنتی برای احیاء رژیم رودخانه استفاده می‌شوند، مورد توجه است. اگرچه برخی تاکسون‌های معرفی شده الزاما حاشیه رودخانه‌ای نیستند، منشاء اصلی آنها از جوامع درختی و درختچه مدیترانه‌ای است، که می‌توانند در این شرایط محیطی به‌ویژه در مناطق بسیار خشک، گسترش پیدا کنند. اطلاعات به‌صورت جدول‌ها و متن شامل جزئیاتی در زمینه روش تولید اندام های تکثیر، از جمع‌آوری تا نگهداری، مشخصات فیزیکی بذرها و مناسب‌ترین روش‌ها برای تولید جنسی و رویشی گیاهان ارایه شده است. برای هر تاکسون اطلاعات کلی در مورد پراکنش جغرافیایی، اکولوژی، مشخصات شناسایی تاکسونومی و زیست شناسی تولید مثل آنها فراهم شده است. این اطلاعات فنی در بردارنده ی جزئیاتی است که ممکن است در مدیریت بهتر اندام های تکثیر گیاهی مورد استفاده قرار گیرد. درصورت امکان، اطلاعاتی در زمینه تنوع درون گونه ای، و کاربرد آنها برای جمع آوری و استفاده از اندام های تکثیر، از دیدگاه حفاظت منابع ژنتیکی آنها ارایه شده است. در چندین فصل از بخش ضمایم، به موارد خاصی که در ارتباط مستقیم با تولید، و استفاده از اندام های تکثیر درختان هستند، از قبیل تنوع ژنتیکی درون گونه ای با دیدگاه سازگاری جمعیت، جنبه های تولید و حفاظت از بذر و اندام های گیاهی و مقرارت اتحادیه اروپا در زمینه تولید، انتقال و بازاریابی برخی از گونه های معرفی شده در این دستورالعمل اشاره شده است. در بخشی از ضمایم، جدول‌ها و شکل‌هایی با هدف کمک به تشخیص گونه‌های جنس صنوبر، بیدو گز، که در منطقه مدیترانه‌ای اروپا یافت می شوند، آورده شده‌اند. در برگیرنده اصطلاحات علمی و فنی به‌کار رفته در کتاب که ممکن است برای استفاده‌کنندگان این دستورالعمل متداول نباشند در قالب لغت‌نامه‌ای ارایه شده است.

کد خبر 836859
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha