رشد ۳۵درصدی تعرفه پزشکان هم از سوی بیماران و هم جامعه پزشکی مورد انتقاد است، بیماران نگران کاهش دسترسی به خدمات درمانی به دلیل افزایش هزینه‌ها هستند و پزشکان از به صرفه نبودن ادامه فعالیت‌هایشان شکایت دارند.

تعرفه پزشکان

همشهری آنلاین - مریم سرخوش: تعرفه پزشکان در ۱۴۰۳ اعلام شد، رشد ۳۵درصدی در خدمات تشخیصی و درمانی، عددی که قرار بود حدود ۴۶ درصد باشد اما باز هم کاهش یافت تا منجر به انتقاد جامعه پزشکی شود.

هر چند که با ابلاغ همین میزان از رشد تعرفه‌ها هم منجر به انتقاداتی از افزایش هزینه‌های خدمات درمانی برای مردم شد، اما به تاکید متولیان نظام سلامت این رشد هر میزان هم که باشد، معادل و مشابه افزایشی که در میزان دستمزد کارگران و کارمندان رخ می‌دهد نیست و کمتر از ۱۰ درصد (۹.۴ درصد) این رقم سهم ویزیت پزشکان است.

آنها تاکید می‌کنند که افزایش هر میزان تعرفه در حالی ضرورت دارد که می‌تواند منجر به تداوم خدمات در این حوزه باشد،‌ چون همین حالا هم ورشکستگی حوزه پزشکی در حوزه درمانگاه‌ها و بیمارستان‌ها به ویژه مطب‌ها بسیار نزدیک است و این در حالی است که سازمان‌های بیمه‌گر باید این پوشش افزایش تعرفه‌ها را انجام دهند چون مردم، حق بیمه خود را متناسب با افزایش سالانه حقوق و دستمزد به آنها پرداخت می‌کنند.

وضعیت سختی که مراکز درمانی خواهند داشت

دکتر سعید کریمی، معاون درمان وزارت بهداشت در این باره می‌گوید: رشد تعرفه های خدمات تشخیصی و درمانی پزشکی امسال با مصوبه ۴۶ درصدی شورای عالی بیمه فاصله دارد و این وضعیت و مراکز درمانی را در تامین هزینه های خود با مشکل مواجه خواهد کرد.

به گفته این مسئول تعرفه‌های خدمات تشخیصی درمانی معادل دستمزد پزشکان نیست و اجزای تعرفه شامل جزء حرفه ای و جزء فنی، ویزیت، تعرفه پرستاری، دارو و ملزومات پزشکی، خدمات آزمایشگاه و تصویربرداری و جزء هتلینگ بیمارستانی هریک دارای وزن های هزینه‌ای مختلف و دارای فرمول‌های پیچیده محاسباتی هستند، به این معنا که دستمزد کادر درمان حدود یک سوم وزن تعرفه‌های پزشکی است.

او تاکید می‌کند: به دلیل مقایسه های نادرست و پیچیدگی های محاسباتی تعرفه های پزشکی و هزینه های غیرقابل اجتناب دارو و ملزومات پزشکی، جزء حرفه ای خدمات پزشکی که همان دستمزد پزشک است حتی در بخش خصوصی از ۳۶ هزار تومان در سال ۹۰ به ۶۹۷۰۰ تومان در سال ۱۴۰۲ رسیده، یعنی جزء حرفه ای طی ۱۲ سال به اندازه دو برابر هم رشد نکرده است، در حالی که افزایش حداقل حقوق سایر گروهها از سال ۹۰ تا سال ۱۴۰۲ بیش از 10 برابر افزایش داشته است.

کاهش توان ارائه خدمات مطلوب

دکتر محمد باقری حیدری، نایب رئیس شورای عالی سازمان نظام پزشکی هم با انتقاد از افزایش ۳۵درصدی تعرفه‌های خدمات تشخیصی و درمانی پزشکی به ایسنا گفته با همان افزایش ۴۶ درصدی مورد تایید شورای عالی بیمه هم جامعه پزشکی توان ارائه خدمات مطلوب به جامعه مورد نیاز را نداشت. این موضوع موجب فشار وارد شدن به بیمارستان دولتی خواهد شد. از سوی دیگر نیز بخش دولتی به تنهایی گنجایش ارائه خدمات به بیماران را ندارد.

حیدری تاکید می‌کند: عده‌ای تصور می‌کنند تمام مبلغ با این افزایش ۳۵ درصدی تعرفه‌ها، دستمزد پزشکان است و آن را با میزان افزایش دستمزد کارگران و کارمندان مقایسه می‌کنند اما کمتر از ۱۰ درصد این رقم سهم ویزیت پزشکان است.

وی درخواست جامعه پزشکی در تعیین تعرفه‌ها را در نظر گرفتن بهای تمام شده خدمت و تصمیم‌گیری براساس کار کارشناسی بیان می‌کند و ادامه می‌دهد: طی ۱۲ سال گذشته، دستمزد اعمال جراحی پزشکان چه در بخش خصوصی و چه دولتی دو برابر نشده و این سؤال مطرح است که کدامیک از خدمات طی این مدت چندین برابر نشده است؟ اگر راهکاری در این زمینه اندیشیده نشود، موجب تعطیلی مراکز درمانی یا کاهش ارائه خدمات بهتر به جامعه خواهد شد.

واقعی شدن تعرفه پزشکی به نفع بیماران است | ارزان بودن خدمات درمانی باعث اضافه بار مراجعات بیماران شده است !

ورشکستگی حوزه پزشکی

این که افزایش هزینه‌ها باعث افزایش بار مراجعات به مراکز درمانی دولتی است و می‌تواند کیفیت و دسترسی بیماران به خدمات درمانی را مطلوب را کاهش دهد، یکی از نگرانی‌های جدی است که از سوی مردم و بیماران مطرح می‌شود.هر چند که دکتر رضا لاری‌پور، معاون فنی و نظارت سازمان نظام پزشکی این مساله را تایید نمی‌کند و در گفت‌وگو با همشهری آنلاین در این باره توضیحات بیشتری می‌دهد.

لاری‌پور می‌گوید: پیش از پرداختن به این مساله این سؤال را باید مطرح کرد که ضرورت افزایش نرخ تعرفه‌ها چیست و چرا باید بیشتر شود؟ به طور حتم اگر تورم در کشور وجود نداشت نرخ تعرفه هم افزایش پیدا نمی‌کرد. زمانی که تورم وجود دارد، تمامی هزینه‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهد. اجاره مطب، هزینه افزایش یافته حقوق منشی، استهلاک فضای کاری، بیمه، ‌مالیات، عوارض شهرداری و سایر خدمات مشمول افزایش هزینه هستند و بر این اساس باید تعرفه‌ها هم افزایش پیدا کند.

این مسئول به نرخ خدمات هم اشاره می‌کند و ادامه می‌دهد: تجهیزات نوار قلب یا سونوگرافی در مطب‌ها اگر دچار آسیب شود، میلیون‌ها تومان هزینه تعمیر دارد. هزینه تورمی خدمات بهداشتی و درمانی در حوزه تجهیزات در کشور بالای ۷۰ درصد است. این وسایل عمدتا از خارج وارد و با نرخ دلار محاسبه می‌شوند. با توجه به این مساله حتی اگر تعرفه‌ها ۱۰۰درصد هم افزایش پیدا کند، تکافوی نیاز یک ارائه دهنده خدمات سلامت نیست.

به گفته او هر بنگاه اقتصادی زمانی که در وضعیت زیان‌ده قرار بگیرد، سرنوشتی جز تعطیلی ندارد و ورشکستگی حوزه پزشکی در حوزه درمانگاه‌ها و بیمارستان‌ها به ویژه مطب‌ها بسیار نزدیک است.

افزایش تعرفه‌ها به نفع مردم است

لاری‌پور درباره انتقاداتی که درباره افزایش هزینه‌ها و کاهش مراجعه بیماران به مراکز درمانی خواهد شد هم بیان می‌کند: این کاهش مراجعات در حوزه درمانی بیماری‌های جسمی رخ نخواهد داد. در دو حوزه شاهد این کاهش مراجعات خواهیم بود، دندانپزشکی و خدمات روان‌درمانی. بیماری که دچار مشکلات و آسیب‌های جسمی شده نمی‌تواند درمان خود را حذف کند و به مراکز درمانی مراجعه می‌کند.

به گفته معاون فنی و نظارت سازمان نظام پزشکی برای این وضعیت می‌توان یک نکته مثبت را هم در نظر گرفت؛ کاهش مراجعات سوری بیش از اندازه به مراکز درمانی. او در توضیح بیشتر می‌گوید: هزینه خدمات در مراکز درمانی کشور بسیار پایین است و بیماران به هر دلیلی به این مراکز مراجعه می‌کنند. هیچ مشکلی هم در دریافت خدمات حتی ام‌آرآی یا سونوگرافی ندارند. وضعیتی که در کشورهای دیگر نیست و برای یک وقت ام‌آرآی یا ویزیت متخصص بیماران ۵ تا ۶ ماه در نوبت می‌مانند. ارزان بودن خدماتی که در مراکز درمانی کشور ارائه می‌شود باعث اضافه بار مراجعات بیماران شده است.

این مسئول در پاسخ به این سؤال که با افزایش هزینه‌ها آیا میزان مراجعه مردم به مراکز دولتی بیشتر نخواهد شد و کیفیت خدمات در این مراکز را کاهش نمی‌دهد، عنوان می‌کند:‌ نرخ تعرفه‌ها در دولت قبل در زمان طرح تحول سلامت، بیش از میزانی که امروز مصوب شده -در سال‌های ۹۲ و ۹۳- هم وجود داشت اما منجر به کاهش مراجعه به بخش خصوصی نشد. وظیفه مجموعه دولت‌داری این است که بخش دولتی همواره برای درمان مردم آمادگی داشته باشد، همسو با آن بخش خصوصی هم فعال است که به کمک بخش دولتی بیاید. مفهوم این شرایط این نیست که بخش خصوصی از جیب خودش سوبسید بگذارد برای بخش دولتی.

لاری‌پور درباره کاهش کیفیت خدمات درمانی هم توضیح می‌دهد: اتفاقا زمانی که قیمت خدمات تعرفه‌ای واقعی شود، افزایش کیفیت هم وجود خواهد داشت. هر میزان این قیمت کمتر در نظر گرفته شود، دو مساله رخ می‌دهد، اول تخلفات پزشکی که از نظر ما تنها زیرمیزی نیست، بلکه افزایش بار مراجعات بیمار به پزشک هم تخلف است. هیچ دلیلی ندارد که یک بیمار برای یک درمان ۵ تا ۶ بار به پزشک یا مرکز درمانی مراجعه کند و هر بار هم مجبور به پرداخت ویزیت باشد.

مساله دوم هم به گفته معاون فنی و نظارت سازمان نظام پزشکی ساعت یا مدت زمانی که بیمار در یک مرکز ارایه دهنده خدمات درمانی ویزیت می‌شود و با توجه به کاهش بار مراجعات -که اگر اتفاق بیفتد- باز هم به نفع بیماران و مردم است.

او با تاکید بر این که مردم باید درباره چرایی افزایش تعرفه‌ها آگاه باشند، عنوان می‌کند: در یک هتل هم با خدمات رفاهی که در اختیاران مسافران قرار می‌دهد، یک مبلغ معین از آنها دریافت می‌کند. در بیمارستان‌ها و مراکز درمانی هم وضعیت همین است، آیا بیمارستان‌ها گوشت و مرغی که برای غذای بیماران تهیه می‌کنند را ارزان‌تر از قیمت صاحبان هتل‌ها خریداری می‌کنند، یا ملحفه و هزینه‌های بهداشتی را با قیمتی کمتر از هتل‌داران می‌خرند. البته درباره خدمات درمانی هر میزان افزایش تعرفه‌ وجود داشته باشد، بیمه موظف به پرداخت آن است و قرار نیست که بیماران به دلیل این نرخ افزایشی از خدمات درمانی محروم شوند یا خدماتی با کیفیت پایین‌تر دریافت کنند.

کد خبر 840851
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار بهداشت و درمان

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 12
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 8
  • IR ۲۲:۴۴ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۷
    16 5
    عجب کلا گرانی به نفع مردمه این که ۹۹ درصد دکترها تعطیلات عید رفتند ترکیه و امارات و .... به خاطر گرانی ویزیت و هزینه دارو و اینا که نیست پزشک ها هم لابد قشر ضعیف جامعه اند
  • کارگر IR ۲۳:۰۰ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۷
    14 1
    باسلام واقعی شدن حقوق تورم زاست ،ولی از جیب مردم گرفتن نه؟خیلیها بخاطر نداشتن پول کافی دیگه دکتر نمیرن و بیماریشان مزمن و باعث فوت میشه،پول مالیات به جیب کی میره؟
  • IR ۰۴:۱۷ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۸
    14 3
    حالتون خوبه؟! به نفع مردمه افزایش قیمت؟! مردم از کجا بیارن پول دعوا و دکتر رو بدن؟! مگه افزایش 20 درصدی حقوق کارمندا، کفاف زندگیشون رو اصلا میده که برای درمانشون هم تازه ذخیره داشته باشند؟!!! حقوق کارمندا رو بیش از 50 درصد افزایش بدید تا عدالت برقرار بشه.
  • IR ۰۶:۴۶ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۸
    13 1
    حقوق کارگران هم می خواستین بیشترافزایش بدین.ازکی تاحالا افزایش بی رویه پزشکان به نفع مردم شده؟پزشکان درآمدبالایی دارن.اگه راست می گین نگران حقوق کارگران باشین.
  • IR ۰۹:۴۱ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۸
    15 2
    نویسنده محترم یا خودشه به مقاله ای که نوشته خندیده یا حقوق نجومی میگیره جز اون چامعه 1% حتما
  • هستی IR ۱۰:۱۹ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۸
    14 2
    جلوی پزشکانی که ویزیت بیشتر از تعرفه میگیرند و میگن حتما نقدی بیارید رو امسال بگیرید پارسال فوق تخصص میشناسم ۲۵۰ تومن میگرفت واااای امسال چند می‌خواد بگیره ؟!!!! اخه این انصافه ؟!!!! مریض هم چاره ای نداره برای درمان مجبوره هزینه کنه و اگه به پزشک اعتراض کنه پزشکش میگه بقیه تازه بیشتر میگیرن و لج میکنه با مریض ! واقعا رسیدگی بشه تو رو خدا مریض ها همینجوری مشکل دارند هزینه های درمان هم باعث بدتر شدن حالشون میشه نه درمانشون
  • یاردانقلی IR ۱۰:۵۴ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۸
    12 1
    ((افزایش تعرفه‌ها به نفع مردم است)) دولت محرومان؟!!! این بود؟
  • رسول IR ۱۳:۲۷ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۸
    6 2
    الان تو کللن شهر ها که خیلی از بیماراشون از شهرستان ها میان میدونید چطوری نوبت گیرشون میاد ؟؟؟تو این زمینه هم باز دلال اومده و باید تلفن بزنی به او دلال که ده خیلی هم هستن و بگین برا فلان دکتر وقت فوری که دیگه چند روزه حداقل باشه میخوام و سیصد می‌ریزی به حسابش نوبت حور میکنه غیر از پول ویزیت که تو مطب میدی .میری دکتر چند نمونه دارو مینویسه از هر کدوم چند بسته بعد میزنی تو اینترنت میبینی همشون مشابه هستن و فقط اسمای تجاریشون فرق داره و دوتا شربت هم که حتما می‌نويسن با سرم و میگن از فلان داروخانه بگیر حتما. خودتون اینو بهتر از منی که خودم پزشک هستم میدونید .چون الان داروخانه ها اجاره بیشتر مطب پزشک های اطرافش میده بشرطی که بیمار با همچین نسخه هایی بفرستن .ازاون طرف شرکت های داروسازی میان از رو هر بسته دارو و شربت یه بسته اشانتیون میدن .اینا درد جامعه پزشکی. و همش برگرده به نبود بیمه درست برا بیماران که بیمار اگه مجبور نباشه پولی بده دکتر هم دیگه نمیتونه اینجور کاسبی کنه .راستی چی شد پزشک خانواده تون بعد سال ها .ای کاش کمتر حرف میزدین داغ دل مردم کمتر بود لااقل .
    • سارا IR ۱۱:۰۲ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۹
      2 1
      من اپتو متریست هستم الان چند ساله نتونستم دستگاههای قدیمی و غیر استانداردمو به روز کنم وقتی تعرفه پایین باشه کیفیت درمان هم کم میشه خودتون میدونید اضافه نکنید ما هم به کارمون ادامه نمیدیم
  • حسین IR ۱۹:۳۴ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۸
    4 1
    اگه افزایش تعرفه صورت بگیرد باید بیمه ها ی پایه و تکمیلی نیز به همان میزان تعهد خود را بالا ببرند. نظارت وزارت بهداشت برای زیر میزی نیز صد درصد بشه .. نمیشه که هم افزایش تعرفه و هم نظارت معاونت درمان صفر باشه الان پزشکان زیرمیزی می گیرند بدون هیچ ترسی از عواقب ان .....این که منطقی نیست ....
  • یه ایرانی IR ۲۳:۳۸ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۸
    4 1
    عجب!!! نمیدونستیم مردم الکی الکی بیخودی از سر تفریح و تفرج و بابت خوشگذرانی و وقت گذرانی میرن دکتر، چون تفریح ارزانتری از دکتر رفتن و هزینه ها و دوندگی های تشخیصی و هزینه های دارو ندارن. نویسنده این مقاله احتمالا رونگردان مصرف کرده، پیشنهاد میکنم حتما یه دکتر برو، اگه واسه خودت ضرر نداشته باشه واسه مردم منفعت داره، حداقل ازین دری وری ها نمینویسی
  • مادر وطن IR ۰۳:۴۳ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۹
    4 0
    دارو گران است مخصوصا داروی تخصص دیابت فشارخون داروووووووو