به گزارش همشهریآنلاین، تازهترین برآورد مرکز آمار ایران نشان میدهد که نرخ تورم نقطه به نقطه از ۵۵.۵ واحد درصد در ابتدای فروردین سال ۱۴۰۲ با کاهش محسوس ۲۳.۲ واحد درصدی به ۳۲.۳ واحد درصد در پایان اسفندماه رسیده که پیشبینی میشود شاخص تغییر سبد مصرفی خانوارهای ایرانی در هر ماه نسبت به ماه مشابه سال قبل در محدوده ۲۰ درصد نوسان داشته باشد.
منظومه پولی ۱۴۰۳
رئیس کل بانک مرکزی در نخستین روز فروردین سال ۱۴۰۳ از تداوم کاهش تورم و نقدینگی تا رسیدن به نقطه مطلوب خبر داد و اظهار کرد: تحقق این اهداف قطعا با مشارکت مردم و در کنار تقویت دیپلماسی اقتصادی و سیاسی به ویژه در منطقه، دستاوردهای مهمی را در عرصه اقتصادی برای مردم رقم میزند.
محمدرضا فرزین با تبیین منظومه پولی بانک مرکزی در سال جدید اذعان کرد که هدف تعیین شده سال ۱۴۰۲ مبنی بر بر قرار گرفتن نرخ تورم نقطه به نقطه در پایان سال گذشته در کانال ۳۰ درصد محقق شد که این روند تا رسیدن به نقطه مطلوب ادامه دارد و سال ۱۴۰۳ را در شرایطی آغاز میکنیم که همچنان با وضعیت مطلوب اقتصادی مورد انتظار فاصله داریم و بر این اساس سیاستهای گذشته را با رفع کاستی ها و اخذ بازخوردها پیگیری خواهیم کرد.
این اظهارنظر مرد شماره یک بانک مرکزی نشان میدهد که سیاستگذار پولی همچنان بر کنترل تورم تاکید دارد چه اینکه او هدف مشخصی را برای امسال ترسیم کرده است که شامل رساندن رشد نقدینگی به ۲۳ درصد با دامنه نوسان مثبت و منفی ۲ درصد است با این امید که امسال نرخ تورم در پایان سال به محدوده ۳۰ درصدی برسد.
رشد تولید و مهار تورم
کاهش نرخ تورم در سالی که گذشت البته به مدد رشد ماهانه شاخص تورم در محدوده بالای ۲ درصد در ۱۱ ماه از سال بود که اگر این اتفاق در سال جدید تکرار شود، رسیدن به نرخ تورم نقطه به نقطه حدود ۲۰ درصدی محتمل خواهد بود و این یکی از اهداف بانک مرکزی میتواند باشد. اما سوال این است که رسیدن به چنین هدفی با توجه به شعار سال ۱۴۰۳ چگونه ممکن خواهد بود؟ جعفر مهدیزاده، مدیر کل اقتصادی بانک مرکزی با اعلام سیاست کنترل تورم نقطه به نقطه در کانال ۲۰ درصد برای پایان سال ۱۴۰۳ است میگوید: بانک مرکزی برنامه های متنوعی برای حمایت از تولید در دستور کار دارد که بسته تامین مالی ۳۵۰ هزار میلیارد تومانی از طریق ابزارهای تامین مالی زنجیرهای صورت میگیرد که و بر حسب شرایط میتواند این سقف افزایش یابد.
استمرار سیاست تثبیت اقتصادی با کنترل نرخ ارز در محدوده مشخص، مدیریت تقاضا و کنترل رشد نقدینگی از جمله سیاستهای بانک مرکزی است که به گفته اگر عوامل غیر اقتصادی و شوک های پیش بینی نشده سیاسی اتفاق نیفتد، دستیابی به کانال ۲۰ درصدی هدفگذاری شده امکان پذیر است و اقدامات دستگاههای دیگر همچون دستگاههای دیپلماسی و بهبود روابط در کشورهای منطقه و افزایش سطح تجارت خارجی هم اثر خود را در کاهش انتظارات تورمی نشان خواهد داد.
روایت مرکز آمار از کاهش تورم
مرکز آمار ایران میگوید: در اسفند ماه ١٤٠٢ نرخ تورم سالانه برای خانوارهای ایرانی به ۴۰.۷ درصددرصد رسیده که نسبت سال گذشته ١.٨ واحد درصد کاهش یافته است. با این حساب مردم ایران به طور میانگین در سال گذشته با نرخ تورم نقطه به نقطه ۳۲.۲ درصدی مواجه شدهاند. این نهاد آماری نرخ تورم نقطه به نقطه سال ۱۴۰۲ را در مناطق شهری ۳۲.۸ و در مناطق روستایی ۲۹.۱ درصد برآورد کرده و میگوید: نرخ تورم نقطه به نقطه کالاهای خوراکی و آشامیدنی به همراه دخانیات در کل کشور ۲۵.۲ درصد بوده در حالی که نرخ تورم نقطه به نقطه کالاهای غیرخوراکی و خدمات به ۳۶.۱ درصد رسیده است.
- تورم نقطه به نقطه در ۱۲ گروه کالایی و خدمات در سال ۱۴۰۲
- شاخص کل تورم نقطه به نقطه: ۳۲.۳ درصد
- خوراکیها و آشامیدنیها: ۲۵ درصد
- دخانیات: ۳۷.۸ درصد
- پوشاک و کفش: ۳۸.۶ درصد
- مسکن و حاملهای انرژی: ۴۱.۲ درصد
- مبلمان و لوازم خانگی: ۲۹.۷ درصد
- بهداشت و درمان: ۳۱.۱ درصد
- حمل و نقل: ۲۴.۳ درصد
- ارتباطات: ۱۷.۸ درصد
- تفریح و فرهنگ: ۳۶.۴ درصد
- آموزش: ۴۱.۴ درصد
- هتل و رستوران: ۴۹ درصد
- کالاها و خدمات متفرقه: ۳۴.۸ درصد
نظر شما