همشهری آنلاین – گروه سیاسی: در آخرین روزهای سال ۱۴۰۲ بود که اعضای کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس اعلام کردند لایحه عفاف و حجاب برای سومینبار به شوراینگهبان ارسال شده و همچنان در مرحله بررسی شورا قرار دارد. گفته میشود شوراینگهبان سه ایراد دیگر به این لایحه وارد کرده که ازسوی نمایندگان مجلس بررسی و رفع شدهاست و دوباره برای تایید نهایی به شوراینگهبان ارسال خواهد شد.
فراز و نشیبهای یک لایحه
گامهای نهایی برای ابلاغ لایحه عفاف و حجاب درحالی برداشته میشود که این لایحه طی یک سال گذشته روند پر فراز و نشیبی را برای تصویب پشتسر گذاشته است و زمینهساز بحثهای دامنهداری در سطح رسانهها و افکارعمومی شدهاست. این لایحه در ۹ اردیبهشتماه ۱۴۰۲ از قوه قضاییه به دولت رفت و چند روز بعد، یعنی در ۲۷ اردیبهشتماه ۱۴۰۲ در هیاتدولت به تصویب رسید و به مجلس ارسال شد.
در روز ۲۳ خردادماه بود که نمایندگان مجلس یازدهم با ۱۸۵ رای موافق، بررسی لایحه حجاب و عفاف بهصورت یک فوریتی را تصویب کردند. کلیات لایحه اما در ۲۸ خردادماه ۱۴۰۲ در کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس تصویب شد. در ادامه روند بررسی این لایحه در مجلس، در روز ۲۲ مردادماه ۱۴۰۲ نمایندگان با بررسی لایحه عفاف و حجاب براساس اصل ۸۵ قانون اساسی (بررسی در کمیسیون به جای صحن) موافقت کردند تا روند تصویب این لایحه وارد مرحله تازهای شود.
در ۲۹ شهریورماه ۱۴۰۲ بود که بررسی این لایحه در مجلس به سرانجام رسید و نمایندگان با اجرای سه ساله آن بهصورت آزمایشی موافقت کردند. از ۲ آبانماه ۱۴۰۲ که شوراینگهبان از بازگشت این لایحه به مجلس بهدلیل وجود برخی ابهامها خبر داد، تاکنون چند بار دیگر لایحه عفاف و حجاب میان مجلس و شوراینگهبان در رفت و برگشت بودهاست. اکنون اما بهنظر میرسد پساز حدود یک سال، این لایحه در مراحل نهایی ابلاغ قرار گرفته است.
رفع ایرادهای شوراینگهبان در مجلس
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس در گفتوگو با همشهری آنلاین با اشاره به بازگشت دوباره لایحه عفاف و حجاب به بهارستان ازسوی شوراینگهبان، گفت: لایحه که از شوراینگهبان به مجلس برگشت داده شد، سه ایراد داشت که جمعبندیهای لازم برای رفع آنها ازسوی نمایندگان انجام شد و پس از تصویب کمیسیون حقوقی و قضایی، برای تصویب نهایی به شوراینگهبان میرود.
امیرحسین بانکیپور با تاکید بر اینکه ایرادهای مطرح شده ازسوی شوراینگهبان، ایرادهای اساسی نبودهاست، افزود: این ایرادها بیشتر درباره برخی ملاحظات حقوقی بود که بهطور حتم باید مدنظر قرار گیرد.
وی یکی از ایرادهای مطرح شده ازسوی شوراینگهبان را درباره وضعیت مالیاتی ساخت برنامههای فرهنگی ازسوی بخش غیردولتی اعلام کرد و ادامه داد: این ابهامها ازسوی نمایندگان مورد بررسی قرار گرفت و ابهامهای مطرح دراین زمینه اصلاح و رفع شد.
موعد اجراییسازی قانون عفاف و حجاب
این عضو شورایعالی انقلاب فرهنگی درباره روند اجراییسازی لایحه عفاف و حجاب نیز گفت: قاعدتا اصلاحات انجام شده در لایحه پس از تصویب کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس، بار دیگر به شوراینگهبان میرود و چنانچه ایراد دیگری ازسوی این شورا مطرح نشود، در مسیر ابلاغ قرار خواهد گرفت.
بانکیپور با اشاره به مراحل اجراییسازی این لایحه عنوان کرد: آنچه قطعی است، اینکه لایحه عفاف و حجاب تا قبل از تابستان عملیاتی خواهد شد.
وی همچنین تاکید کرد: مراحل اجراییسازی بهصورت مدون، تدوین شدهاست و از وزارت صمت گرفته تا وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و... وظایف و تکالیف مشخصی برعهده دارند و باید اقدامهای لازم را دراین زمینه انجام دهند.
وی تصریح کرد: وظایف و تکالیف دستگاهها در لایحه کاملا مشخص و روشن است و برخی دستگاهها در سال نخست اجرای این قانون، وظایفی برعهده دارند که باید نسبت به اجرای آن اقدام کنند.
نظر شما