به گزارش همشهری آنلاین، الهه موحدی کارشناس محیط زیست گفت: دریای خزر در تاریخ خود نوسانات زیادی را داشته است و اگر به دورههای زمینشناسی بیش از ۱۰۰ سال اخیر برسیم، میبینیم که این نوسانها شدیدتر هم بوده است.
وی افزود: ماهیت دریای خزر دریاچه است و تغییرات اقلیمی میتواند به شدت روی این دریاچه تاثیر بگذارد. در واقع اگر این تاثیر در دریاهای آزاد در حد میلیمتر باشد در دریای خزر به چندین متر میرسد.
موحدی گفت: دریای خزر در ۲ دهه اخیر ۲ متر کاهش تراز آب ثبت شده است و اکنون به کمترین مقدار خود یک قرن اخیر در تراز دریای خزر رسیده است.
این کارشناس با بیان اینکه کاهش ورودی آب نیز در کنار تغییر اقلیم به شدت روی کاهش تراز تاثیرگذار بوده است، اظهار کرد: سهم رودخانههای ما در دریای خزر بسیار کم است و ۸۰ درصد آب خزر را ولگا میدهد، اما علاوه بر ولگا ورودیهای سایر رودخانهها این حوزه نیز کم شده است. ولگا ۳۰۰ میلیارد متر مکعب آب وارد دریای خزر میکند و تغییرات ورودی آب آن به خزر از همه موارد اثرگذارتر است.
وی با اشاره به موضوع تبخیر دریای خزر نیز توضیح داد: دریای خزر یک دریاچه آب شیرین است، لذا تبخیر آن بالاتر از دریاهای شور است و یکی، دو درجه افزایش گرمایش جهانی تاثیر بسیار شدیدی بر تبخیر آب آن داشته است به طوری که دادههای سازمان نقشه برداری نشان میدهد این تبخیر میتواند ۱۰ سانتیمتر در سال باشد.
موحدی ادامه داد: البته بعضی سالها این مقدار بیشتر و بعضی سالها کمتر بوده است. به عنوان مثال، در همین سال ۲۰۲۴ دادههای ماهوارهای نشان میدهد که تراز خزر نسبت به سال گذشته ۲۰ سانتیمتر کاهش داشته است.
نظر شما