همشهری آنلاین- علیالله سلیمی: سعیده موسویزاده جزایری، شاعر و نویسنده فعال در بخشهای ادبیات کودک و نوجوان و همچنین بزرگسال است که آثار متعددی در زمینه طنز کودک و نوجوان و بزرگسال دارد. در بخش ادبیات جدی کودک و نوجوان و بزرگسال هم آثار قابل توجهی دارد. وی در بخش شعر و نثر محلی هم در این مدت کار کرده و در مجموع، کارنامه پرباری در حوزه ادبیات دارد. موسوی زاده حدود پنجاه جلد کتاب کودک و نوجوان تا به امروز منتشر کرده است و جوایز متعددی هم از جشنواره های ادبی کسب کرده است. او امسال با کتاب جدید «دیزی در پنت هاوس» به سیوپنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران میآید. با موسوی زاده درباره این کتاب گفت و گو کردهایم.
- شما امسال با کتاب جدید «دیزی در پنت هاوس» در سیوپنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران حضور دارید. درباره این کتاب توضیح دهید.
بله، مجموعه شعر جدید من با عنوان «دیزی در پنت هاوس» به تازگی از سوی انتشارات سوره مهر منتشر شده و قرار است در نمایشگاه کتاب امسال عرضه شود. این کتاب شعرهای جدید و طنز من برای مخاطبان بزرگسال را دربرمیگیرد و دومین مجموعه شعر طنز من برای مخاطبان بزرگسال است. خودم احساس خوبی نسبت به این کتاب دارم و از مخاطبان اشعار طنز هم برای رونمایی این کتاب در نمایشگاه کتاب دعوت میکنم.
- از ویژگیهای کتاب جدید خودتان، «دیزی در پنت هاوس» بگویید.
در این کتاب 35 شعر طنز با رویکردهای مختلف اجتماعی، فرهنگی، انتقادی و گاهی هم عاشقانه ارائه شده است. در بخشهای پایانی کتاب هم اشعار یک بیتی و دوبیتی قرار دارد. یکی از نکات جذاب کتاب، استفاده از «صنعت تضمین» است که در اشعار، از مصرع و ابیات شاعران بزرگ وام گرفته شده است.
- به عنوان یک شاعر فعال در سالهای اخیر، جایگاه شعر و شاعری در جامعه امروز ایران را چگونه میبینید؟
فکر میکنم اقبال به شعر مکتوب در جامعه تا حدودی کم است و بیشتر مخاطبان دنبال فست فودی هستند. کتابهای شعر متاسفانه با تیراژ پایین منتشر می شوند و بعد از انتشار هم حمایت نمی شوند؛ نه در جشنوارههای ادبی که به نوعی باید فضا و فرصتی برای معرفی آثار قابل توجه باشند و نه در رسانهها که به هر حال مخاطبانی از قشرهای گوناگون دارند و اگر بخواهند برای کتاب تبلیغ کنند بی گمان موثر خواهد بود. در مجموع، در شرایط فعلی زندگی کتاب ادامه پیدا نمی کند و بعد از انتشار به نوعی رها می شود. مشکل بعدی، هجوم بی سابقه و بیضابطه و بدون نظارت و کنترل فضای مجازی به حریم کتاب ها به ویژه در حوزه شعر است که گاهی اشعاری را به بعضی از شاعران بزرگ منسوب و در فضای مجازی منتشر می کنند. مثلا متن یا قطعه ای را به شاعران بزرگی مانند قیصر امینپور یا سهراب سپهری منسوب و منتشر می کنند. بدون این که بخواهند به کسی یا مرجعی پاسخگو باشند. مجموع این شرایط، حوزه شعر را تا حد زیادی در جامعه امروز آشفته کرده است.
- در مجموع، چند اثر از شما در این سالها منتشر شده و این آثار چه موفقیت هایی در جشنواره های ادبی داشته است؟
حدوداً پنجاه جلد کتاب کودک و نوجوان تا به امروز از من منتشر شده است. مثل کتاب «آب و تاب» از انتشارات کانون که جایزه پروین را گرفته است. اولین مجموعه شعر طنز نوجوانم هم با نام «مرغ همسایه غاز است» که جایزه گرفته و به چاپ دوم با تیراژ بالا رسیده است. اولین مجموعه شعر طنزم برای مخاطبان بزرگسال هم با عنوان «شعرهای پاشنهبلند» بود که پیش از این توسط انتشارات قدیانی منتشر شده است. البته به تازگی هم مجموعه داستان طنز نوجوانم در انتشارات قدیانی با نام «کیوان در محوطه جریمه » منتشر شده است.
- نمونهای از اشعار کتاب جدیدتان، «دیزی در پنت هاوس» را برای مخاطبان میخوانید؟
گرچه میدانم نمیآیی، ولی هر دم ز شوق
میزنم تق تق به در، در را خودم وا میکنم
نظر شما