به گزارش همشهری آنلاین به نقل از یورونیوز، بنابر اعلام دانشمندان، دست چپ این زن زیر سرش حلقه شده و سنگی زیر سرش گذاشته شده بود که احتمالا به عنوان بالشتک در آن جا قرار داشته است.
دانشمندانی که بقایای او را مطالعه میکردند با قرار دادن استخوانهای جمجمه موفق به بازسازی چهره این زن شدند.
بقایای استخوانی این زن نئاندرتال چهل و چند ساله که اصطلاحا «شانیدر زی» (Shanider Z) نام گرفته است، در سال ۲۰۱۸ در غاری در کوههای زاگرس عراق کشف شده بود.
اولین حفاریها در سال ۱۹۶۰ در این نقطه انجام گرفته بود و باستانشناسان در آن زمان بقایای تعدادی نئاندرتال را به دست آورده بودند. با این حال اما حدود پنج دهه طول کشید تا تیمی از دانشگاههای کمبریج و لیورپول، پس از رفع موانع عمدتا سیاسی، بتوانند به محل کوههای زاگرس در شمال عراق بازگردند و بقایای شانیدر زی را در همان محل کشف کنند.
جمجمه «شانیدار زی»، که تصور میشود بهترین کشف از نئاندرتالها در این قرن است، تا حدی له شده که محققان احتمال میدهند این اتفاق در اثر ریزش سنگ نسبتاً بلافاصله پس از مرگ او رخ داده باشد.
قد این نئاندرتال باستانی حدود ۱.۵ متر تخمین زده شده و تجزیه و تحلیل استخوانهای او نشان میداد که در میانه دهه چهارم زندگی درگذشته است. پروفسور گریم بارکر، از مؤسسه تحقیقات باستانشناسی مکدونالد کمبریج که کاوش در غار شانیدر را رهبری کرده است، گفت: «هیچوقت انتظار نداشتم که نئاندرتالهای بیشتری را در این غار کشف کنیم».
وی اضافه کرد: «ما در اصل میخواستیم به منظور یافتن پاسخ برای چرایی مرگ نئاندرتالها، تاریخ تدفینهای قدیمی را بررسی کنیم».
نظر شما