خبرگزاری اتریش از هانوی گزارش داد، از این پس قرار است دهم اوت هر سال یاد انسانهایی گرامی داشته شود که قربانی به کارگیری سم "عامل نارنجی" (Agent Orange) توسط ارتش آمریکا شدند.
به گفته مجمع قربانیان "عامل نارنجی" از 10 اوت 1961 تا 1971 میلادی 80 میلیون لیتر از این ماده سمی که بخش بسیاری از آن را "عامل نارنجی" تشکیل میداد، بر سر ویتنامیها ریخته شد.
نام این ماده از رنگ نارنجی که از خود به جا میگذارد، گرفته شده است.
استفاده از این ماده سمی به منظور تسهیل جنگ آمریکا با جنگجویان کمونیست که در جنگلها پناه گرفته بودند، صورت میگرفت.
بنا به اعلام این مجمع، دستکم سه میلیون ویتنامی به خاطر این ماده سمی لطمه خوردهاند.
عامل نارنجی حاوی دیوکسین به شدت سمی است که موجب یک سلسله بیماریهای سخت و تولد نوزادان ناقص الخلقه شده است.
دولت آمریکا میگوید تاثیر منفی این ماده شیمیایی اثبات نشده است و تا امروز مسوولیتی را در این خصوص به عهده نگرفته است.
قربانیان ویتنامی پیش از این بارها در دعاوی خود برای دریافت غرامت از شرکت تولیدکننده این ماده شیمیایی در دادگاههای آمریکا با شکست مواجه شدهاند.
سال 2003 یک تیم تحقیقاتی از دانشگاه کلمبیا در نیویورک مقالهای را در مجله "نیچر" به چاپ رساند
تخقیقات مزبور نشان میداد این ماده شدیدا سمی که برای نابود ساختن گیاهان و درختان به کار میرود، در سطحی گسترده بر مردم اثر گذاشته است.
تحلیل آنها نشان میداد در سالهای 1961 تا 1971 هفت میلیون لیتر بیشتر از آنچه تحقیقات سابق نشان میداد، از این ماده نابودکننده گیاهان علیه ویتنام استفاده شده است.
یافتههای تحقیقات تیم پژوهشی دانشگاه کلمبیا در نیویورک که در مقاله مجله "نیچر"چاپ شد حاکی از آن بود که به گفته آنها در عملیات هوایی آمریکایی ها 6 میلیون ویتنامی ساکن روستاهای این کشور به شکل مستقیم تحت پاشش سم عامل نارنجی قرار گرفتهاند.