اما علائم و درمان درد قفسه سینه ناشی از معده چیست؟ ما در این مطلب علاوه بر پاسخ به سوال ذکرشده، راههای تشخیص و پیشگیری از این مشکل را بررسی میکنیم.
درد قفسه سینه ناشی از معده یعنی چه؟
درد قفسه سینه یکی از مسائلی است که میتواند به دلیل مشکلات مختلف مانند اختلال در روند صحیح اندام قلب یا سیستم گوارشی ایجاد شود. در این میان درد قفسه سینه ناشی از معده، مشکلی رایج است که معمولا به دلیل تحریک اسید معده، التهاب و دیگر مشکلات معده به وجود میآید و با علائمی همچون سوزش سر دل، ترش کردن، دردهای شکمی و حالت تهوع همراه است.
بیشتر بخوانید: درمانهای طبیعی و خانگی که به کاهش معده درد کمک میکند
علائم درد قفسه سینه ناشی از معده
همانطور که گفتیم درد قفسه سینه میتواند به دلیل مسائل مختلفی به وجود آید. بنابراین، راهکار درمان وابسته به شناخت عامل موثر در بروز درد است. سوال این است که چطور متوجه شویم درد قفسه سینه از معده نشات میگیرد؟ در پاسخ به این پرسش باید گفت که درد قفسه سینه ناشی از معده با علائمی همراه است که در ادامه بررسی میکنیم:
- ترش کردن
ترش کردن اصطلاحی عمومی است که به آن در علم پزشکی رفلاکس معده گفته میشود. طی این روند، اسید معده به سمت مری حرکت میکند، تا جایی که برخی مواقع طعم آن را در دهان خود حس میکنید. علل بروز ترش کردن شامل عواملی مانند مصرف غذاهای چرب، استعمال دخانیات، ضعف دریچه میان معده و مری و موارد دیگر میشود. معمولا ترش کردن با سوزش سر دل، درد قفسه سینه و سرفههای مزمن همراه است.
- حالت تهوع و استفراغ
اختلال در عملکرد طبیعی معده، میتواند شما را با مشکلاتی مانند حالت تهوع و حتی استفراغ روبهرو کند. در صورتی که همراه با درد قفسه سینه، احساس تهوع داشتید، احتمال نشات گرفتن درد از معده افزایش پیدا میکند.
- اختلال در روند بلع
یکی از علائم درد قفسه سینه ناشی از معده، اختلال در روند بلع است. در چنین شرایطی، همراه با بلع غذا دچار مشکلاتی مانند سوزش یا درد میشوید. از طرفی ممکن است، احساس کنید چیزی در گلویتان گیر کرده است و دچار سرفههای متوالی شوید.
- درد شکمی
در چنین شرایطی، بخش بالایی شکم با درد و سوزش همراه است. بنابراین، میتوانید درد قفسه سینه همراه با درد در ناحیه شکم را به معده نسبت دهید.
- احساس سیری زودرس
عوامل مختلفی مانند رفلاکس معده، زخم معده و بسیاری از مسائل دیگر میتوانند شما را با احساس سیری زودرس مواجه کند. در این موقعیت، با صرف مقدار کمی غذا احساس سیری دارید و احساس میکنید که معدهتان از قبل کوچکتر شده است.
چرا به درد قفسه سینه ناشی از معده دچار میشویم؟
احتمالا زمانی که برای اولین بار با درد قفسه سینه ناشی از معده مواجه شوید، به دنبال دلیلی قانع کننده برای این موضوع میگردید. میتوان گفت که دلایل این اختلال در رفلاکس، زخم و التهاب معده و لوزالمعده نهفته است که در ادامه بررسی میکنیم:
- رفلاکس معده
همانطور که گفتیم بازگشت اسید معده به سمت مری و دهان، عامل اصلی بروز ترش کردن و رفلاکس معده است. دلیل اصلی بروز این مشکل به اختلال در روند عملکرد دریچه میان معده و مری برمیگردد. در صورتی که این دریچه نتواند کار خود را به درستی انجام دهد، اسید معده مسیر یک طرفهای را طی میکند که باعث بروز مشکلات مختلف مانند سردرد و سوزش معده میشود.
- زخم معده
زخم معده نوعی بیماری است که خود را با ایجاد زخمهای کوچک و بزرگ در سطح داخلی معده نشان میدهد. در واقع، تخریب پوشش محافظ داخلی معده توسط اسیدهای گوارشی موجب بروز زخم معده میشود. البته مصرف دخانیات، غذاهای تحریککننده، استرس و عدم فعالیت کافی روزانه میتواند موجب تحریک این بیماری شود.
- التهاب معده
بیماری التهاب معده یا گاستریت به عنوان یکی از دلایل موثر در درد قفسه سینه ناشی از اندام معده، زمانی ایجاد میشود که پوشش داخلی معده دچار التهابات مزمن یا حاد شود. بیماریهای خودایمنی، عفونتهای ویروسی و عفونتهای باکتریایی میتواند احتمالا بروز التهاب معده را افزایش دهند.
- التهاب لوزالمعده
التهاب لوزالمعده که با عنوان پانکراتیت شناخته میشود، میتواند موجب ایجاد درد در قفسه سینه شود. در این بیماری، لوزالمعده متورم و ملتهب میشود. عواملی مانند مصرف الکل، سنگ صفراوی و برخی عفونتها، این بیماری را تحریک میکنند.
بیشتر بخوانید: ۱۱ ماده غذایی مفید برای معده درد
تشخیص درد قفسه سینه ناشی از معده
درد قفسه سینه میتواند بیانگر مشکلات حیاتی و مختلفی مانند زخم معده یا سنگ صفرا باشد. بنابراین، بهتر است پس از بروز علائم ذکر شده به پزشک مراجعه کنید تا از طریق راهکارهای مختلف، به دلیل اصلی پی ببرید و روند درمان را آغاز کنید. معمولا، درد قفسه سینه ناشی از معده توسط آندوسکوپی، مانومتری معده، آزمایش خون و آزمایش مدفوع سنجیده میشود.
بیشتر بخوانید: برای کاهش درد و سوزش معده چه کار کنیم ؟
درمان درد قفسه سینه ناشی از معده در خانه
به طور کلی، راهکارهای خانگی میتوانند درد قفسه سینه ناشی از معده را تا حدی کاهش دهند؛ اما قبل از هرگونه اقدام، بهتر است با پزشک متخصص همین حوزه مشورت کنید. برخی از درمانهای خانگی در این بخش عبارتند از:
- مصرف مایعات
آب به عنوان مایه حیات میتواند درد قفسه سینه که به واسطه مشکلات معده به وجود میآید را کاهش دهد. از دیگر نوشیدنیهای تسکیندهنده میاوان به چای گیاهی و آبجوش اشاره کرد.
- مصرف گیاهان دارویی
برخی از گیاهان دارویی مانند زنجبیل، بابونه و نعنا در کاهش درد قفسه سینه نشاتگرفته از معده تاثیر دارند. شما میتوانید این گیاهان را در قالب دمنوش مصرف کنید. البته باید توجه داشته باشید که این داروهایی گیاهی با داروهای دیگری که مصرف میکنید، تداخل نداشته باشند.
- تغییر سبک زندگی
همانطور که توضیح دادیم استعمال دخانیات، مصرف بیش از اندازه الکل، عدم خواب کافی و تحرک اندک میتواند روی این بیماری تاثیر بگذارد. بنابراین، ترک سیگار و روی آوردن به سبک زندگی سالم که با تنظیم برنامه خواب، ورزش و تغذیه همراه است در درمان درد قفسه سینه ناشی از معده موثر است.
- تغییر رژیم غذایی
غذاهای چرب، سرخ کردنی و مواد غذایی تحریک کننده میتوانند باعث مشکلات معده و در نهایت درد در قفسه سینه شوند. بنابراین، مصرف غذاهای سالم در وعدههای سبک اما مکرر میتواند در درمان تاثیرگذار باشد. ضمنا، نحوه نشستن برای صرف غذا و جویدن آرام در بهبود این مشکل تاثیر به سزایی دارند.
درمان پزشکی درد قفسه سینه ناشی از معده
درست است که در موارد ابتدایی، راهکارهای خانگی موجب بهبود درد قفسه سینه میشوند؛ اما در صورتی که این درد و علائم ناشی از آن ادامهدار باشند، بهتر است هر چه زودتر به پزشک متخصص مراجعه کنید. در مرحله اول، پزشک به کمک آندوسکوپی یا آزمایشات مختلف، از علت اصلی بیماری اطمینان حاصل میکند. سپس، راهکارهای مختلفی که در ادامه بررسی میکنیم را برای درمان مورد استفاده قرار میدهد:
- مصرف دارو
ابتداییترین روش درمان، ارائه دارو متناسب با مشکل موجود در معده است. به طور مثال، آنتی اسیدها در شرایطی تجویز میشوند که اسید معده باعث بروز مشکلات مختلف میشود. این دارو، میتواند اسید معده را خنثی کند. داروهای پروکینتیک و محافظت کننده از پوشش داخلی معده، از جمله داروهایی هستند که تجویز میشوند.
- جراحی معده
در موارد حاد که دیگر دارو و آندوسکوپی، کمکی به درمان اختلال موجود در معده نمیکنند، جراحی فوندوپلاستی یا برش معده میتواند باعث رفع مشکل شود. انتخاب روش جراحی به نوع مشکل بستگی دارد و باید توسط پزشک متخصص، انجام شود.
چه زمانی درد قفسه سینه را به دکتر ارجاع دهیم؟
زمانی که به درد قفسه سینه مبتلا میشوید، لحظهای درنگ میتواند شما را با مشکلات جدی مواجه کند. زیرا این درد، در بیشتر مواقع از مشکلات قلبی و گوارشی حاد ایجاد میشود. بنابراین، درمان درمان دردهای مکرر قفسه سینه که با مصرف داروهای خانگی درمان نمیشوند و به صورت مداوم تکرار میشوند را به دکتر بسپارید. در صورت تجربه علائم زیر، حتما به پزشک مراجعه کنید:
- در صورتی که درد قفسه سینه با علائمی مانند احساس سنگینی، تنگی نفس، حالت تهوع و سرگیجه همراه است به پزشک مراجعه کنید؛ زیرا این مشکل میتواند ناشی از احتمال بروز سکته قلبی باشد.
- در صورتی که درد قفسه سینه با سوزش سر دل، حالت تهوع، احساس سیری زود و ترش کردن همراه است و به صورت متوالی با فعالیت بدنی، افزایش مییابد به پزشک مراجعه کنید.
عوارض درد قفسه سینه ناشی از معده
عدم درمان به موقع درد قفسه سینه که به واسطه مشکلات معده ایجاد میشود، میتواند باعث تشدید مشکلات معده، اختلال در روند فعالیت سیستم گوارش، کاهش وزن، آسیب به لوزالمعده، اختلال در دریچه مری و حتی بروز آسم و آلرژی شود. بنابراین، درمان به موقع درد قفسه سینه ناشی از معده اهمیت بالایی دارد.
چگونه از درد قفسه سینه ناشی از معده جلوگیری کنیم؟
از گذشته گفتهاند که پیشگیری، بهتر از درمان است. به همین دلیل، جلوگیری از بروز درد قفسه سینه به واسطه مشکلات معده، بهترین راهکار برای مقابله با عوارض ناشی از آن است. میتوان گفت که ایجاد عادات زندگی سالم، بهترین کاری است که میتوانید انجام دهید. این عادات سالم شامل ورزش روزانه و سبک، خواب مطلوب در شرایط آرام و مدت زمان کافی، دوری از عوامل استرسزا، تغذیه سالم و ترک مصرف دخانیات میشود.
سخن پایانی
ما در این مطلب به بررسی برخی از مشکلات معده که میتوانند باعث بروز درد در قفسه سینه شوند پرداختیم. همانطور که توضیح دادیم، درد قفسه سینه به دلایل مختلفی ایجاد میشود. در صورتی که این درد قفسه سینه با سوزش سر دل، حالت تهوع و دیگر مشکلات گوارشی همراه باشد، احتمال بیشتری برای وابستگی آن به اختلالات معده وجود دارد. از آنجایی که عوارض این بیماری، میتوانند به طور مستقیم و غیرمستقیم زندگی شما را تحت تاثیر قرار دهد، بهتر است با مراجعه به موقع به پزشک متخصص، درمان خود را شروع کنید.
نظر شما