پدیده وارونگی دما هنگامی رخ می دهد که به جای اینکه دمای هوا با فاصله گرفتن از زمین کاهش پیدا کند، افزایشی می شود.

هواشناسي

به گزارش همشهری آنلاین، رئیس مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطره‌های وضع هوای سازمان هواشناسی با اعلام این موضوع درباره پدیده وارونگی دما (اینورژن) به همشهری می گوید: «زمانی که از سطح زمین فاصله می گیریم، باید دمای هوا کاهش پیدا کند. وقت‌هایی هم هست که زمین سردتر است و وقتی که از زمین فاصله می گیریم به جای اینکه دمای هوا کاهش پیدا کند، گرمتر می شود. در واقع برعکس حالت معمول اتفاق می افتد و به این پدیده، وارونگی دما گفته می شود.»‌

صادق ضیائیان ادامه می دهد: «وارونگی دما معمولا در هنگام صبح و به ویژه در صبح های سرد سال و همچین در اوایل شب رخ می دهد. یعنی زمین سرد است تا زمانی که خورشید طلوع کرده و بتواند زمین را گرم کند و سبب به وجود آمدن پدیده وارونگی دما می شود.»‌

او عنوان می کند: «وارونگی دما پیامدهایی هم دارد. یکی از پیامدهای آن، ایجاد هوای ساکن است یعنی هوا تحرکی به سمت بالا ندارد. در واقع چرخش هوا در کنار سطح زمین کم می شود و تهویه به خوبی صورت نمی گیرد.»

رئیس مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوای سازمان هواشناسی می گوید: «همین پیامد در شهرهای صنعتی، آلودگی هوا را افزایش می دهد و در شهرهای دیگر ممکن است مه آلودگی را بیشتر کند. پایداری هوا شرایطی را ایجاد می کند که عدم جابه جایی هوا اتفاق بیفتد و همین آلودگی هوا را خودش نگه می دارد.»

ضیائیان اضافه می کند: «مثلا در شهر تهران وارونگی دما معمولا از اوایل پاییز داریم ولی زمانی اینورژن سبب آلودگی هوا می شود که از اواسط یا اواخر آبان ماه آغاز می شود و تا نیمه نخست بهمن ماه ادامه می یابد.»

کد خبر 894014
منبع: روزنامه همشهری

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار تهران

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha