همشهری آنلاین- سحر جعفریان: در چنین شرایطی دیگر فرقی نمیکند سن و سالی ازمتقاضی و متقاضیانِ ناگهانی درس و دانشگاه گذشته باشد یاهنوز اندر خَمِ کوچههای جوانی، به جنب و جوشهای سرسختانه مشغولند، فرقی نمیکند مدرک دیپلم آنها مربوط به کدام گروه نظری یا عملی مقطع متوسطه باشد، حتی این هم فرقی نمیکندرشته شان مرتبط با درسهای خوانده شده دوران دبیرستانشان باشد یا نه. آنچه مهم است آن هوای سر و تصمیم ناگهانیشان است که این روزها با توجه به مصوبات شورای سازمان ملی سنجش و ارزشیابی نظام آموزش کشور، از برایشان چاره است.
دانشگاه بدون خانِ کنکورِ بیشاخ و دُم
پنجه در پنجه غول کنکور نینداختن به این معنا نیست که هر زمان، درِ هر مرکز آموزش عالی آن هم در هر شهر و رشته بیچون و چرا به روی متقاضیانی که ناگهان هوای درس و دانشگاه به سرشان زده، باز خواهد بود؛ نه. حتی پذیریش دانشجو بدون کنکور هم نظم و نسقهای خاص خود دارد. اینکه سوابق تحصیلی با میانگین معدل مورد تایید دانشگاههای پذیرنده دانشجویان بدون کنکور ثبت شده باشد، اینکه رشته انتخابی متقاضیدر شهری معین (رشته محل) جزو رشتههای ارائه شده آن دانشگاه در همان شهر باشد و شروط عمومی دیگر از جمله عدم منع نظام وظیفه یا عدم اعتیاد و البته شروط اختصاصی مانند کسب مدرک دیپلم ۴ ساله نظام قدیم یا ۳ ساله نظام جدید و فنی و حرفهای و نیز بند و تبصرههایی که هر چند سال یکبار از سوی سازمان ملی سنجش به این شروط اضافه یا از مجموع آنها کم میشود؛ به عنوان مثال طبق اطلاعرسانی درگاه اینترنتی سازمان ملی سنجش متقاضیانی که در آزمون سراسری سال ۱۴۰۳ (نوبت اول و دوم) ثبت نام کرده و به هر دلیل غایب از جلسه آزمون بودهاند میتوانند با توجه به دفترچه راهنمای انتخاب رشته بدون آزمون نسبت به انتخاب حداکثر۱۵۰ کدرشتهمحل اقدام کنند.
بر روی کاناپه مشاوران خوشزبان
اگر مطالعه دفترچههای راهنمای دانشگاههای بدون کنکور از حوصلهیتان خارج است، میتوانید کمی سر کیسه را شُل کنید و بروید نزد مشاوران تحصیلی و روی کاناپه مقابلشان لم دهید تا آنها هم با خوشزبانی از صفر تا صد رشته محل انتخابیتان بگویند. احتمالا خوشزبانیهاشان با اعلام زمان و مهلت ثبتنام دورههای گوناگون دانشگاههای مختلف از سراسری، آزاد، پیامنور و غیرانتفاعی گرفته تا پیوسته، ناپیوسته، روزانه و شبانه، آغاز میشود. مهلتی در ۲ نوبت؛ نیمسال نخست مهرماه و نیمسال دوم بهمن ماه که در هر ۲ نوبت باید به سایت سازمان ملی سنجش مراجعه کرد. پیش از موعد نوبتهای ثبتنام، متقاضی میتواند ضمن داشتن مدرک و معدل معتبر در هر رشته (نظری، فنی و حرفهای و کار و دانش) نسبت به انتخاب و تحصیل در هر رشته آموزش عالی اقدام کند. مثلا فردی که دیپلم انسانی با معدل متناسب دارد میتواند در ۸۰ درصدرشتههای زیرگروه ریاضی، تجربی یا زبان و هنر تحصیلات دانشگاهی خود را ادامه دهد.
بدون کنکور یا رنکینگ دانشگاه؛ مسئله این است!
البته این مدل دانشجو شدن محدودیتهایی هم دارد. به عنوان مثال پذیرش دانشجو در رشتههای اصلی هر گروه از جمله گروه تجربی (پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی، پیراپزشکی) امکانپذیر نیست. نکته قابل تامل دیگر، محدودیت در پراکندگی رشته محل (دانشگاهها در شهرهای متنوع و با دسترسی راحت و امکانات بیشتر) است که باید پیش از انتخاب رشته آن را مدنظر داشت. ممکن است یک رشته دلخواه در شهری دور و یا یک رشته دور از علاقهمندیهای متقاضی در شهری نزدیک باشد. میزان شهریه در ۲ بخش ثابت و متغیر نیز باید حتمامورد توجه متقاضیان قرار گیرد. میزانی که تفاوت چندانی با پرداختی آن دسته از دانشجویان که از طریق قبولی در آزمون کنکور به دانشگاه راه یافتهاند، ندارد. تنها تفاوتی که میتواند در کمینه و بیشینه شهریهها (از یک تا ۱۰ میلیون تومان) موجود و موثر باشد به دولتی یا غیردولتی بودن، روزانه یا شبانه، مقاطع تحصیلی بستگی دارد. آن تعداد از متقاضیان که چون چالشِ انتخاب گزینه درست از میان چهارگزینهایهای کنکور را برنمیتابیدند به انتخاب رشتههای بدون کنکور پناه بردند، میانشان کسانی هستند که به هر دلیل، تحصیل درکلاسهای غیرحضوری را ترجیح میدهند که برای اینان هم دانشگاههایی با همین ویژگی فعالیت دارند. همچنان که برای تعدادی دیگر از متقاضیان بیش از رشته و شهر و شهریه تحصیلات دانشگاهی بدون کنکور، رنکینگ دانشگاه انتخابی اهمیت بیشتری دارد.
بیشتر بخوانید: چگونه بدون کنکور در دانشگاه قبول شویم؟ | از رشته های مهندسی تا حقوق و کارگردانی
نظر شما