همشهریآنلاین - پروانه بندپی: همه میدانیم که گرده گیاهان، یکی از مهمترین آلرژنها یا مواد آلرژیزا هستند و انتشار آنها در فضا، حساسیت و آلرژی را در افراد مبتلا به آلرژی تشدید میکند. این گردهها مخصوص فصل بهار نیستند و در فصل پاییز و زمستان هم وجود دارند و میتوانند آلرژی فرد را تشدید کنند.
یکی از تشدیدکنندههای آلرژی در فصل پاییز و زمستان که با گردههای گیاهان ادغام میشود و حساسیت را بدتر میکند، باران است که خیلیها فکرش را هم نمیکنند. خیلی از مردم تصور میکنند که باران به دلیل نقشی که در شستن گردههای گیاهان دارد، حساسیت را کم میکند اما متخصصان میگویند اتفاقا باران بر روی افراد مبتلا به آلرژی اثر دوگانه دارد؛ در بعضی از آنها علائم حساسیت را کاهش میدهد و در عدهای دیگر تشدید میکند. اما چرا باران روی مبتلایان به آلرژی اثر دوگانه دارد؟
دکتر محمدحسن بمانیان، فوق تخصص آلرژی و استاد دانشگاه در این رابطه به همشهریآنلاین میگوید: یک گروه هستند که به یک سری از گردهها حساسیت دارند که این گردهها با بارندگی در سطح جو شسته میشود و مقدار آنها در سطح زمین کمتر میشود و بعد از بارندگی علائم آلرژی در این افراد کمتر میشود.
این فوق تخصص آلرژی ادامه میدهد: بارندگی همچنین باعث میشود که بعضی از گردهها به صورت مجموعهای از گرده تبدیل شوند. به عبارت بهتر بارندگی و هوای مرطوب باعث میشود این مجموعهی مملو از گرده که مرطوب شده، پاره شود و تعداد بسیار زیادی گرده در هوا منتشر شوند. بنابراین یک عده از افراد با این گردهها علائمشان بدتر میشود.
به گفته بمانیان، بسته به این که نوع آلرژن یا ماده حساسیتزا در افراد چه باشد، بارشها روی آنها اثربخشی دوگانه دارند. ممکن است یک فرد مبتلا به آلرژی به یک ماده - مثلا گرده - حساسیت داشته باشد و فرد دیگری به آن گرده حساسیتی نداشته باشد.
بیشتر بخوانید؛
-
آمار عجیب ابتلای ایرانیها به آلرژی | حتی در این سن هم آلرژی میگیرید
-
حیوان خانگی باعث تشدید علائم آلرژی در افراد میشود
-
آیا آلرژی در نهایت تبدیل به آسم میشود؟
کارشناسان درباره تأثیر دوگانه باران بر علائم آلرژی میگویند باران از یک سو باعث میشود که ذرات گرده و آلایندههای هوا روی زمین بنشینند و هوا از وجود آنها پاک شود. این عمل باعث کاهش آلرژنهای موجود در هوا میشود و برای بسیاری از مبتلایان به آلرژی، به ویژه کسانی که به گرده گلها و گرد و غبار حساسیت دارند، یک تنفس راحتتر را به همراه دارد. این گروه پس از بارش باران به طور موقت کاهش علائم آلرژی را تجربه میکنند.
اما در مواردی دیگر، باران باعث ترکیدن ذرات گرده و پراکندگی آلرژنهای کوچکتر در هوا میشود که این ذرات ریزتر میتوانند به راحتی وارد سیستم تنفسی شوند و علائم آلرژی را تشدید کنند. دکتر بمانیان هم میگوید: بارش باران میتواند رطوبت را افزایش دهد و محیط مناسبی برای رشد قارچها و کپکها فراهم کند. افرادی که به این عوامل حساسیت دارند، ممکن است پس از باران علائم شدیدتری را تجربه کنند. بنابراین واکنش متفاوت افراد به بارش باران به نوع آلرژی و حساسیت آنها به عوامل مختلف محیطی بستگی دارد.
آلرژنهای بیرونی یا بیرون از خانه مانند گرده، چمن و کپک تحت تاثیر بارش هستند. باران میتواند گردهها را از روی گیاهان بشوید و از انتشار آن جلوگیری کند و برای کسانی که به این ماده حساسیت دارند تسکین موقت باشد. همچنین میتواند دانههای گرده را به قطعات ریز بشکند و به آنها اجازه دهد تا بیشتر حرکت کنند و پس از خشک شدن، به اعماق دستگاه تنفسی نفوذ کنند. این منجر به خطر بالاتر قرار گرفتن در معرض و تشدید واکنشها میشود.
به گفته متخصصان، آلرژیهای خاص در هوای بارانی بیشتر بروز میکنند. آلرژی به گرده، آلرژی گرد و غبار، آلرژی به کپک و آلرژی چمن یا علف شایعترین آنها هستند. خیلیها تعجب میکنند که بوی چمن، علائم آلرژی را در آنها بدتر میکند. اما واقعیت این است که باران، گرده چمن را می شکند و ذرات بیشتری را در هوا آزاد میکند. برای همین بعد از بارش باران و استشام بوی چمن، علائم آلرژی در برخی افراد بیشتر میشود.
نظر شما