به گزارش همشهری آنلاین، «اولاف شولتس» صدراعظم آلمان شامگاه چهارشنبه و در اقدامی ناگهانی با اخراج «کریستیان لیندنر» وزیر دارایی دولت ائتلاف سهحزبی حاکم آلمان، باعث فروپاشی دولت آلمان شد.
شولتس و نشریههای اروپایی و آمریکایی علت اخراج لیندنر را «اختلافات مداوم» صدراعظم آلمان و وزیر دارایی این کشور درباره اصلاحات اقتصادی اعلام کردهاند.
مذاکرات جدی در ائتلاف حزب سوسیال دموکرات شولتس، سبزها و حزب دموکرات آزاد پس از آن به اوج خود رسید که حزب دموکرات آزاد سندی با خواستههای اصلاحات اقتصادی لیبرال صادر کرد که پذیرش آن برای ۲ حزب دیگر دشوار بود.
در جریان نشست رهبران سه حزب در شامگاه چهارشنبه در دفتر صدراعظم، لیندنر به شولتس گفت که هیچ راهی برای ادامه ائتلاف نمیبیند و از او خواست که راه را برای انتخابات زودهنگام هموار کند.
علت اخراج لیندنر هرچه که باشد، فروپاشی دولت آلمان قطعی است و به اذعان رسانههای آمریکایی، همزمان شدن این بحران با روی کار آمدن دولت دوم ترامپ، برای اروپا و آلمان، «مخاطرهآمیز» خواهد بود.
پس از اخراج لیندنر، شولتس به خبرنگاران گفت: «دوست داشتم شما را از این تصمیم دشوار در امان نگه دارم. به خصوص در زمانهایی همچون شرایط کنونی که عدم اطمینان و بیثباتی درحال افزایش است.»
پیروزی ترامپ و سرآغاز دوران سیاسی بیثبات در آلمان
نیویورکتایمز با اشاره به نشست خبری شولتس نوشت: «صدراعظم آلمان وعده داد که تا پایان سال جاری (میلادی) به حکمرانی ادامه خواهد داد و در ماه ژانویه از پارلمان آلمان خواستار کسب رأی اعتماد خواهد شد. اما او در کسب این رأی احتمالا شکست خواهد خورد. در صورت عدم رأی پارلمان آلمان به دولت شولتس، آلمان برای اولین بار از دوران جنگ جهانی دوم با انتخابات زود هنگام مواجه خواهد شد.»
این نشریه نوشت: «بحران نادر شکل گرفته در برلین، اتحادیه اروپا را بیش از گذشته در برابر پیروزی ترامپ، پیشروی فزاینده روسیه در اوکراین ناتوان خواهد کرد. اتحادیه اروپا احتمالا وارد جنگ اقتصادی تازه با آمریکا شود. ترامپ تهدید کرده که اتحادیه اروپا و ناتو را تضعیف خواهد کرد.»
نیویورکتایمز تصریح کرد: «در چنین شرایطی، آلمان بهعنوان پرجمعیتترین کشور اتحادیه اروپا با بحران داخلی بی سابقه مواجه شده است. ائتلاف سه حزبی حاکم بر آلمان از زمان شروع فعالیت خود در ۲۰۲۱، شکننده و فعالیت آن دشوار بود اما فروپاشی ائتلاف در کشوری که همواره از سیاستهایی استوار و پیشبینی پذیر برخوردار بود نیز شگفتانگیز است.»
نشریه آمریکایی افزود: «فروپاشی دولت آلمان میتواند سرآغاز دوران سیاسی بیثبات در آلمان باشد. همزمان با چشم انداز سیاسی درحال فروپاشی، احزاب عوامگرا و راسط افراطی درحال افزایش محبوبیت خود در آلمان هستند.»
طبق گزارش نیویورکتایمز، در هفتههای اخیر زمزمههایی درباره فروپاشی دولت آلمان و اخراج لیندنر شکل گرفته بود.
این نشریه نوشت: «پس از افشای موقعیت لیندنر توسط رسانهها و به چالش کشیده شدن رویکرد ۲ حزب سیاسی دیگر حاضر در ائتلاف توسط این مطلب، احتمال فروپاشی دولت آلمان شدت گرفت.»
به باور این نشریه آمریکایی، لیندنر بهدنبال اخراج شدن بود تا بدون اقدامی مستقیم از ائتلاف سه حزبی حاکم بر آلمان خارج شود.
برخی کارشناسان نیز موقعیت افشا شده وزیر دارایی اخراج شده آلمان را «برگه طلاق» خواندهاند.
بحران اقتصادی آلمان
«سودها دیوید-ویلپ» از «صندوق مارشال آلمان» به نیویورکتایمز گفت: «آلمان بزرگترین اقتصاد اتحادیه اروپاست که بزرگترین کمکها را به بودجه این اتحادیه میکند. اتحادیه اروپا باید بتواند از شرایط داخلی آلمان مطمئن باشد و دولتی اقلیتی، به معنای بیثباتی در آلمان و شرکای آن در اروپا خواهد بود.»
در همین راستا، طبق گزارش خبرگزاری «آسوشیتدپرس»، «فردریش مرتس» از حزب راست میانه دموکرات مسیحی در آلمان ضمن ابراز خواست خود برای برگزاری انتخابات زودهنگام در این کشور گفت: «دولت ائتلافی دیگر از اکثریت کرسیها در پارلمان برخوردار نیست. ما نمیتوانیم چندین ماه دولتی حداقلی داشته باشیم و چندین ماه برای انتخابات، کارزار انتخاباتی برگزار کنیم، انتخابات باید فورا برگزار شود.»
در چنین شرایطی، طبق گزارش نیویورکتایمز، جدیترین بحران در آلمان، بحران اقتصادی است. اقتصاد این کشور در حال کاهش است و انتظار میرود تا پایان سال ۲۰۲۴، اقتصاد آلمان ۰.۲ درصد کاهش پیدا کند.
این دومین سال متوالی است که اقتصاد آلمان در رکود قرار دارد. آلمان ضعیفترین اقتصاد را در بین گروه هفت و کشورهای استفاده کننده از واحد پول یورو برخوردار است.
نظر شما