شنبه ۱۹ آبان ۱۴۰۳ - ۱۹:۴۶
۰ نفر

در چند ماه گذشته بیش از 20 لاشه فوک در سواحل دریای خزر پیدا شده است . لاشه هایی که مدت زیادی از تلف شدنشان می‌گذرد و همین موضوع نشان دهنده از بین رفتن آنها در سواحل آن سوی دریای خزر و کشورهای همسایه است.

فوک خزری

همشهری آنلاین _ الهام مصدقی راد : در چند ماه گذشته بیش از 20 لاشه فوک در سواحل دریای خزر پیدا شده است . لاشه هایی که مدت زیادی از تلف شدنشان می‌گذرد و همین موضوع نشان دهنده از بین رفتن آنها در سواحل آن سوی دریای خزر و کشورهای همسایه است. به دلیل فاسد شدن لاشه ها ، بررسی علت مرگ فوک ها در سه استان شمالی وجود ندارد و قرار است لاشه ها برای بررسی دقیق به تهران منتقل شوند. ایران ، روسیه ، قزاقستان ، ترکمنستان و جمهوری آذربایجان ، 5 کشور همسایه بزرگترین دریاچه دنیا هستند که فوک خزری ، بزرگترین موجود و تنها ترین پستاندار آن است .

شکار ، آلودگی های نفتی ، انفجارهای ناشی از مانور نظامی و برخورد با کشتی ها از دلایل اصلی تلف شدن این موجود است که همگی در سواحل شمالی خزر و کشورهای همسایه ایران رخ مِی‌دهد . پوست فوک در روسیه و قزاقستان طرفداران بسیاری دارد و یکی از دلایل عمده شکار در این کشورها محسوب می‌شود . فوک ها در ساحل جنوبی خزر یعنی در ایران نیز تلف می‌شوند اما درصد آن قابل مقایسه با کشورهای شمالی خزر نیست و علت اصلی این تلف شدن ، گرفتاری در تور ماهیگیران است ؛ هر چند که با آموزش هایی که در قالب برنامه ملی حفاظت از فوک خزری در سه استان شمالی در حال اجراست ، ماهیگران به نجات فوک از میان تورهایشان دقت بیشتری کرده و آنها را دوباره به دریا مِی‌سپارند. فوک ها ، در راس هرم غذایی آبزیان خزر قرار دارند و با از بین رفتن آنها ، تعادل جمعیتی دیگر موجودات بهم ریخته و اکوسیستم خزر با بحران مواجه خواهد شد . تعداد بیشتر فوک ها ، منجر به افزایش تعداد ماهی ها شده و رونق صید و صیادی را نیز به همراه دارد.

محمد طالبی‌متین ، مدیرکل زیست بوم های دریایی سازمان حفاظت محیط زیست :مرکز امداد و نجات فوک در دو استان راه اندازی شده است

ابلاغ اعتبار و تخصیص منابع مالی برای اجرای اقدام ملی طرح حفاظت از فوک های خزری به سه استان شمالی انجام شده و در سال های آتی نیز پیگیری خواهد شد. مراکز امداد و نجات فوک در پارک ملی بوجاق در استان گیلان و بندر ترکمن استان گلستان نیز راه اندازی شده و راه اندازی آن در استان مازندران نیز در دست اقدام است .آموزش هایی هم به صیادان ، محیط بانان ، دانش آموزان و .. داده می‌شود تا آشنایی بیشتری با این گونه در معرض انقراض داشته و با اهمیت آن بیشتر آشنا شوند. هم اکنون با آموزش های ارائه شده ، بسیاری از صیادان ،فوک های گرفتار در تورها را رها می‌کنند. زاد و ولد فوک ها در سواحل شمالی خزر و در کشورهای همسایه انجام می‌شود، رییس مرکز امداد و نجات فوک خزری و گروه های فعال نیز طی نشست های سالانه با این کشورها به تبادل اطلاعات و همکاری می‌پردازند ، همکاری های منطقه ای نیز در برنامه اقدامملی پیش بینی شده و در دست پیگیری است.

فوک ، در راس هرم غذایی خزر قرار دارد

بیشترین شکار فوک در روسیه انجام می‌شود

کمترین شکار فوک در ایران انجام می‌شود

استفاده از پوست فوک ، دلیل شکار در روسیه است

گیر افتادن در تور ماهیگران ، دلیل تلف شدن در ایران است

100000 قلاده ، جمعیت فوک های خزر در سال 2017

6000 قلاده فوک خزری مجوز شکارشان درسال 97 از سوی یکی از همسایگان شمالی خزر صادر شد

بیشتر بدانید :

مذاکره با همسایه‌ها برای نجات فوک ها

کد خبر 898688

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha