به گزارش همشهری آنلاین، این روزها فیلمی در شبکههای اجتماعی دست به دست شد که از یک روش جدید عدهای از نابودکنندگان درختان جنگلهای شمالی حکایت دارد، کَتزنی برای آسیب به درختان هیرکانی!
قاچاقچیان چوب که به هر طریق و روشی برای رسیدن به اهداف خود دست میزنند تا این نعمت زیبای خدادادی را تصاحب و بهنوعی نابود کنند؛ این بار متوسل به کتزنی شدهاند.
منابع طبیعی و جنگلهای هیرکانی که برای حفظ و نگهداری آن قوانین و طرحهای بسیاری را تدوین و تصویب کردهاند، اما در طول سالیان و اخیراً با این فیلم همچنان میبینیم که برای نابودی آن قاچاقچیان با تغییر روش تلاش میکنند.
اتفاقی که در منطقه جنگلی کاسگر محله رویان توسط این قاچاقچیان رخ داد یک ترفند جدید را نشان میدهد تا با بیرحمی تمام به اهداف خود که همان قاچاق چوب است دست یابند.
کَتزَنی یا تراشیدن پوستههای درخت همان ترفند جدید این سودجویان و نابودکنندگان درختان است که در واقع بلای جان جنگلهای چندین هزار ساله هیرکانی شمال کشور شدهاند و ظاهراً قانون بههمراه ماده و تبصرههای آن دیگر کارساز برای جلوگیری از اهداف شوم قاچاقچیان نیست.
جنگلهای هیرکانی که روزبهروز در مازندران قطع درختان آن را با صدای ارهبرقیهای پیشرفته و تبرهای برنده میشنویم در معرض خطر است اما هنوز به آن تفکر نرسیدهایم که با قطع هر درختی تنگ شدن راه تنفس خودمان را نیز کمکم نادیده خواهیم گرفت چرا که در آیندهای نزدیک مطمئناً درختی نخواهد ماند تا از تنفس هوای پاک با وجود چنین درختانی و محیط زیست تمیزی بهرهمند شویم.
کتزنی سریعترین روش در خشکاندن هر نوع درخت
محمد عموزاد مسئول اداره مطالعات و کارشناس منابع طبیعی مازندران ـ ساری در گفتوگو با خبرنگار تسنیم با اشاره به ترفند جدید قاچاقچیان چوب در جنگلهای هیرکانی مازندران اظهار داشت: کَتزَنی یا همان تراشیدن پوستههای درخت توسط قاچاقچیان با تبر انجام میشود که این تراشیدن را برای خشکاندن درخت مدنظر قرار میدهند؛ این افراد بهنوعی با تبر دور تا دور درخت را با تراشیدن مصدوم میکنند که مهمترین هدفشان خشکاندن این درخت یا درختان است.
این کارشناس منابع طبیعی با بیان اینکه کتزنی باعث قطع شدن ارتباط گیاه با ریشه و مواد مغذی درخت میشود، گفت: اگر به گیاه و شاخ و برگهایش مواد مغذی و آب نرسد بهمرور زمان درخت خشک میشود.
عموزاد کتزنی روی درختان را طبق زمانبندی متفاوت بیان کرد و ادامه داد: درخت راش طی پنج تا 10 ساعت و بلوط بیشتر از آن پس از تراشیدن خشک میشود چرا که مقاومت آن بیشتر از سایر درختان است.
وی با تأکید بر اینکه البته تراشیدن درختان در زمان فصلها متفاوت است و معمولاً درخت توسکا و کلهو سریعتر خشک میشوند، اظهار کرد: بههرحال سازگاری هر نوع درختی با کتزنی متفاوت است اگرچه بههرنحوی این کار، نابودی درخت را در بر میگیرد.
هر روز شاهد قاچاق چوب در جنگلهای غرب مازندران هستیم
مهرداد خزائی مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران ـ نوشهر در گفتوگو با خبرنگار تسنیم با اشاره به انتشار فیلم تراشیدن درختان منطقه جنگلی رویان آن اتفاق را شیوه جدید قاچاقچیان چوب خواند و اظهار داشت: دقیقاً اتفاق تراشیدن این درختان پس از درگیری با قاچاقچیان چوب رخ داد که بهنوعی انتقامگیری آنها از منابع طبیعی بوده است.
وی با ابراز اینکه "طی یک سال گذشته 70 دستگاه اره موتوری از قاچاقچیان ضبط شده است."، اضافه کرد: این قاچاقچیان برای رسیدن به اهداف خود هم بهجهت قاچاق چوب و هم انتقامگیری سیمخاردارها را تخریب میکنند و درختان را میکَنند و میروند.
قانون حاکم جوابگویی بر بازدارندگی قاچاق چوب نیست
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران ـ نوشهر با تأکید بر اینکه قانون هم فقط با حکم جریمه بهراحتی از این قاچاقچیان چوب میگذرد و حتی آن ابزارآلات نابودکننده درختان را نیز به آنها برمیگرداند، گفت: سبکگرفتن قانون به این حوزه باعث میشود قاچاقچیان باز هم به کار خود برگردند و محافظان منابع طبیعی هم بهدلیل بازدارندگی قانون نمیتوانند کاری بکنند بنابراین این موجب افزایش قاچاق چوب در جنگلهای هیرکانی میشود.
خزائی با تصریح به اینکه "روزی نیست که در این جنگلها با قاچاقچیان چوب روبهرو نشویم."، اضافه کرد: هماکنون در این جنگلهای هیرکانی شاهد رویش نهالهایی از نوع بلوط هستیم که مطمئناً باعث افزایش درختان در این جنگلها میشوند.
دام عاملی بر نابودی جنگلهای هیرکانی مازندران
وی وجود دام و مرتعداری را دیگر علت بر نابودی جنگلها و درختان هیرکانی دانست و گفت: با رویش این نهالها وجود این دامها در جنگل سبب نابودی آنها میشود و بهمرور زمان باعث قطع گونههای مادری و قطع درختان هیرکانی خواهد شد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران ـ نوشهر با بیان اینکه اگر عامل تخریب و انسان کنترل و حذف شود حفظ و نگهداری جنگل بهدرستی صورت میگیرد، افزود: باید قانون برخورد با قاچاقچیان بهطورکلی عوض شود و نمایندگان مجلس تلاش بر این کار داشته باشند تا با بازدارندگی بر این اصل جلوی افزایش قاچاق چوب و نابودی جنگل گرفته شود.
خزائی کتزنی درختان کاسگرمحله رویان را 6 اصله درخت برشمرد و اضافه کرد: با تلاش همکاران گیاهپزشکی منابع طبیعی رویان پانسمان این درختان انجام شد که البته خوشبختانه درختان با وجود این اتفاق هنوز سبز هستند و آسیب جدی ندیدند.
وی با اعلام اینکه حدود 315 هزار هکتار منطقه جنگلی و 197 هزار هکتار مناطق مرتع در غرب مازندران وجود دارد، خاطرنشان کرد: حتماً پیگیر دستگیری عاملان این کار هستیم و طبق قانون با آنها برخورد میشود.
نظر شما