چه‌کسی فکر می‌کرد روزی ساعت مچی‌مان بتواند ضربان قلب‌مان را اندازه بگیرد یا حلقه‌ای که در دست می‌کنیم به یک ابزار هوشمند تبدیل شود؟

گجت

همشهری آنلاین - محمد بلبلی: بازار گجت‌ها، با سرعتی باورنکردنی در حال تغییر و تحول است و هر روز شاهد ورود محصولات جدید و شگفت‌انگیزی هستیم. از ساعت‌های هوشمند و عینک‌های واقعیت مجازی گرفته تا گجت‌های سلامتی و حتی گجت‌های مخصوص ورزشکاران، همه و همه نشان از آن دارند که تکنولوژی به‌طور جدّی وارد زندگی روزمره‌مان شده است. درباره رشد چشمگیر گجت‌ها و تاثیر آنها برزندگی روزمره با سینا تفنگ‌چی، پژوهشگر هوش مصنوعی و فناوری‌های نوین گفت‌وگو کرده‌ایم.

تغییرات جدید در بازار گجت‌ها

سینا تفنگ‌چی گفت: طی سال‌های اخیر بازار گجت‌ها در تمام دنیا روند روبه رشد داشته و به سرعت رو به جلو در حال حرکت است. تغییراتی که در مدت اخیر اتفاق افتاده بیشتر در راستای هوشمندسازی ابزارها و گجت‌هایی است که پیش از این ساخته شده‌اند. به این صورت که گجت‌هایی که در دهه ۹۰ استفاده می‌شده، حالا در دهه ۱۴۰۰ با ساختاری هوشمند به بازار ارائه می‌شوند، این تغییرات به‌دلیل پررنگ‌تر شدن نقش اینترنت، واقعیت افزوده، واقعیت مجازی، واقعیت ترکیبی و هوش مصنوعی اتفاق افتاده است. این مسائل باعث شده تا گجت‌ها کاربردهای فناورانه‌تری در خود ایجاد کنند.

این پژوهشگر هوش مصنوعی و فناوری‌های نوین ادامه داد: برندهای داخلی نقش چندانی در بازار گجت‌ها ندارند، اما در مورد برندهای خارجی، باید گفت برندهای متفرقه نقش بسیار پررنگ‌تری در توسعه استفاده، استقبال و پیشرفت بازار گجت‌ها دارند. مثلا گجت حلقه هوشمند با برند سامسونگ که مدتی‌است به ترند اخبار بازار گجت‌ها تبدیل شده، حدود ۸ سال پیش به‌صورت برندهای متفرقه در بازار گجت‌ها وجود داشت و توسط کاربران مورد استفاده قرار می‌گرفت، اما در حال حاضر با برند معتبر سامسونگ شناخته می‌شود. در واقع این گجت و گجت‌های پرکاردبرد دیگر مانند عینک‌ها و ساعت‌های هوشمند نیز در ابتدا توسط شرکت‌ها و برندهای متفرقه به بازار ارائه شد، ‌اما استقبال کاربران از این گجت‌ها باعث شد تا برندهای معتبر این گجت‌ها را با امکانات بیشتر و کارایی بهتر تولید و به بازار عرضه کنند.

وی درباره گجت‌های پرکاربرد گفت: گجت‌هایی که برای بزرگ‌نمایی تصاویر نمایشگرها استفاده می‌شود در حال حاضر جزو پرکاربردترین گجت‌ها هستند. استقبال از این گجت‌ها به‌دلیل رونق بیش از پیش سرگرمی‌های نمایشی مانند تماشای فیلم‌های سینمایی و انواع بازی‌هاست. همچنین گجت‌هایی که کاربرد دستگاه‌های کارت‌خوان را به موبایل‌ها اضافه می‌کنند جزو گجت‌های بسیار پرکاربرد محسوب می‌شوند.

گجت‌ دستگاه کارت‌خوان به‌صورت فلش تایپ سی یا پورت usb به موبایل متصل می‌شود و هیچ‌گونه نیازی به اینترنت ندارد. از سوی دیگر ساحت فن‌آورانه‌تر گجت‌های جدید دارای رونق و استقبال بسیار خوبی هستند. مثلا یکی از پرکاربردترین گجت‌ها که هرروز با فناوری‌های جدیدتر به بازار ارائه می‌شوند ساعت‌های هوشمند هستند. ساعت‌های هوشمند با دو برند اصلی و مطرح سامسونگ و اپل تقریبا توسط اکثر افرادی که موبایل هوشمند دارند مورد استفاده قرار می‌گیرد.

تأثیر تبلیغات

تفنگ‌چی اظهار کرد: یک‌سری از اپلیکیشن‌ها و سایت‌ها در زمینه تبلیغات و معرفی گجت‌ها فعالیت می‌کنند، اما در کل رسانه تخصصی در این زمینه وجود ندارد. این سایت‌های اینترنتی گجت‌ها را معرفی و بررسی می‌کنند و تأثیر مثبتی نیز در بازار دارند، اما همین سایت‌ها و تبلیغات در سال‌های پیش تاثیرات مثبت بیشتری داشتند، زیرا در آن زمان خود شرکت‌های تولیدکننده گجت‌ها تولیدات خود را در اختیار این سایت‌ها قرار می‌دادند تا محصولات جدید بازار گجت توسط آنها آن‌باکس و برای کاربران معرفی شود، اما با زیاد شدن تحریم‌ها این امکان از دست رفت.

وی ادامه داد: در حال حاضر تنها گجت‌های پرچمدار توسط این سایت‌ها معرفی می‌شود، به این دلیل که وارد کردن گجت‌های جدید به‌دلیل تحریم‌ها با هزینه و سختی زیادی وارد بازار کشور می‌شود. بیشتر خریدها در بازار گجت، تنها با دیده شدن در پست‌های اینستاگرامی یا پشت ویترین فروشگاه‌ها اتفاق می‌افتد، اینگونه نیست که یک محصول به‌دلیل دیده شدن و تبلیغات در ذهن مخاطب برای خرید ایجاد انگیزه کند. یک مسئله مهم دیگر درباره بازار گجت‌ها این است که فروشگاه‌های تخصصی در این زمینه در بازار کشور ما وجود ندارد. در واقع بیشتر واردات گجت‌ها حتی برندهای بسیار معتبر، در کشور ما به‌صورت چمدانی از کشور چین و دبی وارد و در پیج‌های اینستاگرامی به فروش می‌رسد.

تفنگچی برندهای گجت را اینگونه معرفی کرد: تشخیص و تفکیک کیفیت و مقایسه برندهای گجت‌ها توسط خریداران عادی، هم ممکن است هم غیرممکن. نمی‌تواند به این دلیل باشدکه خرید گجت‌ها بیشتر سلیقه‌محور است تا تخصص‌محور. مثلا کسی که گوشی موبایل سامسونگ دارد، گجت خود را نیز از همین برند می‌خرد، بدون اینکه به کیفیت بالاتر دیگربرندها توجه کند. افراد اندکی هستند که جست‌وجوگر بوده و برای خرید گجت‌ها وسواس و شناخت دارند. یکی از مهم‌ترین چالش‌ها در خرید گجت، امکان سینک شدن آنها به تلفن همراه است، مخصوصا در گجت‌های مبتنی بر اینترنت که بعضی از آنها نیازمند اپلیکیشن مخصوصی هستند که باید روی گوشی موبایل نصب شوند، اما خیلی از این اپلیکشن‌ها به‌خاطر تحریم‌ها و قرار داشتن در جغرافیای مورد تحریم در کشور ما قابل استفاده نیستند و در واقع این گجت‌ها هرقدر هم که امکاناتی عالی داشته باشند در کشور ما به راحتی قابل استفاده نیستند. این مشکلات فقط در گجت‌های مبتنی بر اینترنت وجود دارند، در دیگر گجت‌ها این معضلات وجود ندارد.

نکات مهم در هنگام خرید

این پژوهشگر هوش مصنوعی و فناوری‌های نوین توضیح داد: ‌برای تهیه هر محصول الکترونیک و به‌خصوص گجت‌ها حتما باید قبل از خرید تحقیقات دقیق انجام داد. دیدن ویدئوهای معرفی گجت‌ها از طریق سایت‌های مختلف می‌تواند تأثیر خوبی در در شناخت و آشنایی با کارایی‌های جدید گجت‌ها داشته باشد. خریداران نباید تنها با اتکا به‌گفته‌های اینفلوئنسرها برای خرید گجت اقدام کنند. چند مورد نیز در هنگام خرید باید مدنظر قرار بگیرد، ‌مثلا اگر محصولی که قصد خرید آن را داریم یک گجت مبتنی بر باتری باشد، باید به مسئله مهم دوام باتری قبل از هر چیزی دقت کنیم، چرا که گجت‌ها نوعی وسیله همراه هستند و هرقدر طولانی‌تر قابل استفاده باشند و شارژ نگه دارند، برای مصرف‌کننده کارایی بیشتری خواهند داشت. همچنین ضدضربه بودن و مقاومت در برابر نفوذ گرد و خاک و آب نیز می‌تواند از مزایای قابل توجه گجت‌ها باشد، چرا که این نکات باعث طول عمر محصول می‌شود و از مخارج سنگین تعمیرات پیشگیری می‌کند.

تفنگ‌چی درباه تأثیر نوسانات اقتصادی بر بازار گجت‌ها افزود: معضل تحریم‌ها و همچنین وضعیت کنونی اقتصادی تأثیر فراوانی بر بازار کالاهای وارداتی داشته و دارد، سینا تفنگ‌چی تأثیر این نوسانات اقتصادی را اینگونه تحلیل می‌کند: نوسانات اقتصادی و تحریم‌ها تأثیرات مستقیمی بر بازار گجت‌ها داشته و دارند، چرا که عموما گجت‌ها وارداتی بوده و با افزایش قیمت ارز گران‌تر می‌شوند. همچنین تحریم‌ها نیز بسیاری از گجت‌ها را در ایران غیرقابل استفاده کرده‌اند. همین مسئله باعث شد تا بسیاری از گجت‌های حرفه‌ای و پرکاربرد که در بازار بین‌المللی با استقبال بسیار خوبی روبه‌رو هستند اصلا به بازار کشور ما وارد نشوند.

وی ادامه داد: خیلی از این گجت‌های پرکاربرد مبتنی بر اینترنت هستند که دسترسی به آنها تقریبا غیرممکن است، ‌اما گجت‌هایی که اینترنت‌محور نیستند در ایران قابل دسترسی هستند. اگر هم کسی به گجت‌های شامل تحریم‌ها دسترسی داشته باشد، امکان استفاده از آن را نخواهد داشت، چرا که از طرف شرکت تولیدکننده محدودیت‌های جغرافیایی برای استفاده از آنها ایجاد شده و این مشکل را نمی‌توان با استفاده از فیلترشکن حل کرد. فرض کنید یک تلویزیون که جزو لیست تحریم‌هاست را به‌صورت قاچاق خریداری و به منزل ببریم، در این صورت قادر به استفاده از کاربردهای فوق‌العاده آن نخواهیم بود، ‌چرا که این اجناس به‌خاطر تحریم‌ها دچار محدودیت استفاده به‌دلیل منطقه جغرافیایی هستند و ما تنها مانند یک تلویزیون عادی امکان استفاده از امکانات معمولی آن را خواهیم داشت. خیلی از گجت‌های پرکاربرد جدید به‌دلیل تحریم‌های تکنولوژیک، دارای ممنوعیت جغرافیایی هستند و در کشور ما قابل استفاده نیستند.

بیشتر بخوانید:

بهترین گجت‌ ها را از کجا بخریم؟ | همه نشانه‌ های گجت‌ های اصلی

پرفروش‌ترین و محبوب‌ترین گجت‌ها

این کارشناس ادامه داد: تفنگ‌چی پرفروش‌ترین و محبوب‌ترین گجت‌ها را اینگونه معرفی کرد: گجت‌های بزرگ‌کننده تصاویر نمایشگرها، کارت‌خوان‌ها، ساعت‌ها و مچ‌بندهای هوشمند، کارت‌خوان‌های nfc، تگ‌های rfid، که برای پیدا کردن موبایل‌های مفقود شده کاربرد دارد، گجت‌های حلقه هوشمند و عینک‌های هوشمند با امکانات جدید و کیفیت تصاویر عالی در حال حاضر بیشترین محبوبیت، کاربرد و فروش را در بازار گجت‌ها دارند.

تفنگ‌چی نسل جدید گجت‌ها را اینگونه معرفی کرد: گجت‌ها هرروز با یک فناوری جدید روانه بازار می‌شوند، تفنگ‌چی فناوری‌های جدید گجت‌ها را اینگونه معرفی کرد: یکی از جدیدترین فناوری‌ها در گجت‌های جدید مبتنی بر اینترنت مبحث سلامت کاربران است. بیشتر این گجت‌ها بر محور سلامت کاربر در حال حرکت و توسعه هستند. مسئله پزشک خانواده در سال‌های اخیر در کشور مطرح شده، اما در بسیاری ازکشورها این مسئله جا افتاده و هر خانواده دارای یک پزشک است.

این گجت‌های با محوریت سلامت، که تمرکز بیشتری بر استفاده با گوشی موبایل هوشمند دارند، پزشک خانواده را به‌صورت غیرحضوری از وضعیت جسمی و میزان سلامت کاربران مطلع می‌سازد. با استفاده از این نوع گجت‌ها پزشک می‌تواند به‌صورت غیرحضوری بیمار خود را معاینه کند. البته این امکان هنوز در کشور ما به‌صورت رسمی ایجاد نشده است.

وی گفت: بیشترین فناوری‌ جدید در گجت‌های پوشیدنی اتفاق افتاده است؛ فناوری‌هایی که باعث توسعه این گجت‌ها شده‌اند. فناوری‌هایی مانند G۶ مخصوص نسل ششم تلفن‌ها همراه است که به تازگی رونمایی شده، البته در کشورمان همچنان نسل قبلی این فناوری که همان ۵‌G است را نداریم. هوش مصنوعی و واقعیت ترکیبی که مجموعه‌ای از واقعیت مجازی و افزوده است، نیز از فناوری‌های جدید هستند که موجب توسعه و بهبود گجت‌ها شده‌اند.

کد خبر 904301
منبع: روزنامه همشهری

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار صنعت و تجارت

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha