همشهری- زینب زینال زاده: کمآبی تهران جدی است. یا به عبارت دیگری، کمآبی تهران را تهدید میکند. موضوع کمآبی تهران و افزایش برداشت از سفرههای زیرزمینی و تشدید پدیده فرونشست، محور صحبتهای مهدی پیرهادی رئیس کمیسیون سلامت، محیطزیست و خدمات شهری شورای شهر تهران بود. او در دویست و هشتاد و پنجمین جلسه پارلمان شهری گفت که طی ۵۰ساله گذشته بارشها و نزولات آسمانی در تهران کاهشیافته و به کمتر از ۲۹۱ میلیمتر رسیده و این یک هشدار جدی است و باید فکری برای این موضوع کرد. رئیس کمیسیون سلامت و محیطزیست پارلمان شهری به تشریح آخرین وضعیت ذخایر آبی تهران پرداخت.
هوشمندسازی مصرف آب
از ابتدای دوره دغدغه کم آبی و ارائه راهکار برون رفت از این چالش وجود داشت و جلسات متعدد برای بررسی این موضوع در کمیسیون سلامت و محیط زیست شورای شهر تهران برگزار و مقرر شد بودجه ای به این امر اختصاص داده شود. از این رو هر سال بودجه قابلتوجهی برای هوشمندسازی مصرف آب پیشبینیشده است. امسال هم بیش از ۳ هزار میلیارد تومان اعتبار به این امر اختصاص داده شد که نشان میدهد مدیریت شهری دوره ششم اهتمام ویژهای در این مقوله دارد.
مدیریت میلیونها مترمکعب آب
اکنون ۱۳۴ میلیون مترمکعب آب در کوهستانها داریم که بخشی از آن را میتوانیم ذخیرهسازی و از آن استفاده کنیم. علاوهبرآن ۲۷ میلیون مترمکعب قناتها و چشمهها، ۶۶ میلیون مترمکعب روان آب، ۷۰۰ میلیون مترمکعب جریانهای انتقالی آب از سدها و ۷۸۴ میلیون مترمکعب پساب برگشتی و ۵۵۸ میلیون مترمکعب هم منابع آبهای زیر زمینی، وجود دارد که استفاده از آنها باید مدیریت شود.
جلوگیری از فرونشست با تغذیه آبخوانها
آبخوان یا سفرههای آب زیرزمینی باید تغذیه شوند. چرا که اگر این ظرفیتها دچار چالش شوند قطعاً درگیر پدیده فرونشست خواهیم شد. ازاینرو وزارت نیرو باید اهتمام ویژهای در تغذیه آبخوانها داشته باشد و این موضوع را با جدیت پیگیری کند تا از فاجعهای (فرونشست زمین) که ممکن است در آینده رخ دهد، جلوگیری شود.
مواجه درختان با تنش آبی
به دلیل حفر چاه در اطراف تهران از میزان برداشت آب برای آبیاری فضای سبز و درختان حدود ۲۴ میلیون مترمکعب کاسته شده است. این در حالی است که بهینه مصرف برای فضای سبز شهر تهران حدود ۲۲۵ میلیون مترمکعب و حداقل نیاز کلی هم ۱۸۵ میلیون مترمکعب است؛ اما امروز ۱۵۶ میلیون مترمکعب آب استفاده میشود. به همین دلیل برخی از درختان با تنش کم آب مواجه شده است.
استفاده از پساب استاندارد
پسابهایی که در اختیار شهرداری تهران است، استاندارد پساب شهری را ندارد و برای آبیاری فضای سبز استاندارد نیست. گرچه وزارت نیرو و بهداشت میبایست این موضوع را پیگیری کنند؛ اما بهتر است شهرداری تهران هم پیگیریهایی در این حوزه انجام دهد.
نظر شما