به گزارش واحد مرکزی خبر، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره روز جهانی قدس و تاثیر آن در عرصه منطقهای و جهانی گفت: روز جهانی قدس در تاریخ انقلاب اسلامی ابتکاری از سوی حضرت امام خمینی (ره) بود. از سالهای اول مبارزات اسلامی به رهبری امام خمینی مساله فلسطین و فلسطینیها و اراضی اشغالی فلسطینی بحثهای مهمی برای ما به دلیل سیاستهای رژیم گذشته که به طور مثبت با رژیم اشغالگر صهیونیستی همراه بود و همیشه این مساله را مطرح میکردیم.
من پیش از انقلاب اقدام به ترجمه کتاب عربی اکرم زعیتر کردم که مربوط به مسائل فلسطین بود تا به این وسیله بیشتر مردم ایران را از واقعیتهای عرصه فلسطین آگاه کنم چرا که رژیم (شاه) از انتشار اخبار درباره فلسطین جلوگیری میکرد که در نتیجه من به دلیل ترجمه این کتاب بازداشت و شکنجه شدم و انتشار این کتاب نیز ممنوع شد.
این کتاب تاثیرات خوبی داشت و سبب شناخت مردم درباره مساله فلسطین شد.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی ما باید برای روشن کردن مردم ایران در داخل تلاش میکردیم و تا آنجا که میتوانستیم جنبشهای مردمی در عرصه جهان را از این مساله آگاه میکردیم و در جریان این مساله قرار میدادیم.
هاشمی درباره روز جهانی قدس گفت: اطمینان داشتیم که عربها و مسلمانان از این ابتکار استقبال خواهند کرد. حرکتهای ظلم ستیز نیز اسرائیل را متجاوز میدانستند.
با این اقدام به منظور تاثیر بر افکار عمومی جهان برای تقویت مساله فلسطین و تضعیف رژیم اشغالگر و متجاوز صهیونیستی، تلاش کردیم.
وی افزود: ملت ایران از روز قدس استقبال بسیار خوبی نشان داد که این روز تاکنون مورد توجه جامعه ایران قرار دارد و باید از این جامعه به دلیل این آگاهی تشکر کرد.
واکنشها در سطوح مختلف جهانی نیز به این مساله گوناگون بود. نمیتوانیم بگوییم که واکنشها در سطح مطلوب ما بود چرا که در سالهای اول فهمیدیم که برخی کشورهای همجوار به ویژه برخی کشورهای عربی با القاء استکبار جهانی برای بزرگ جلوه دادن خطر ایران بر خطر اسرائیل تلاش میکنند.
حقیقتا آنها در این باره ظلم زیادی به فلسطین و انقلاب اسلامی کردند. این مساله را در جنگ تحمیلی از سوی رژیم سابق عراق علیه ایران دیدیم. آنها مانع از تعامل مثبت ملتها با اوضاع جدید میشدند.
انتظار داشتیم که روز جهانی قدس روزی باشد که در همه جهان برای نجات فلسطین و مطرح کردن رنجهای آنها گرامی داشته شود اما این منظور تحقق نیافت ولی باید منصفانه گفت که واکنش به این امر مختلف بود.
آیت الله هاشمی رفسنجانی درباره ارتباط تنگاتنگ بین جمهوری اسلامی ایران و مساله قدس گفت: اصلا از لحاظ دینی نیز مبارزه ما مبارزه ملی و دینی بود.
سرزمین فلسطین و مسجد الاقصی در قرآن کریم نیز آمده اولین قبله مسلمانان بود.
به علاوه سرزمین فلسطین محل تولد بسیاری از پیامبران الهی است.
جمهوری اسلامی ایران چنین جایی را مکان مقدس میداند که ارزش زیادی دارد. این منطقه به لحاظ جغرافیای سیاسی نیز بسیار حائز اهمیت است. این اعتبار که نقطه اتصال سه قاره مهم جهان است و در منطقه حساسی قرار گرفته است.
به لحاظ امنیتی نیز اسرائیل مرکز چند منظوره پایگاه استکبار غرب بود و همچنان نیز چنین هست. از لحاظ انسانی نیز ملت بزرگی مانند ملت فلسطین تقریبا مضحمل شده و بسیاری از آنها از سرزمین خود آواره شدهاند.
از هر زاویهای که نگاه کنیم میتوانیم بگوییم که موضوع فلسطین برای ما مهم بود.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره احتمال حل و فصل مساله فلسطین گفت: آن طوری که ما فکر میکردیم روز جهانی قدس میتواند راه حلی برای این موضوع باشد چرا که یک و نیم میلیارد مسلمان در جهان وجود دارد اگر آنها و نیز افراد دیگر به دلایل غیر دینی در سال یک روز را برای این مساله اختصاص دهند و به خیابانها بیایند، این اقدام آنها تاثیر زیادی خواهد داشت و دولتهای بسیاری مجبور به همکاری خواهند شد و با وجود فشارهای زیاد و تحریمهای رسانه ای شدید، این اقدام وسیله مناسبی برای احقاق حقوق فلسطینیها خواهد بود.
این هدف به طور کامل تحقق نیافت اما آنچه که تحقق یافت در معرفی مساله فلسطین به جهانیان تاثیر زیادی داشت اگر چه من فکر میکنم که این مقدار از موفقیتها برای حل این مساله کافی نیست و باید درباره شیوههای دیگر اندیشه کرد اما ادامه گرامی داشت مراسم روز جهانی قدس نیز مفید خواهد بود.
آیت الله هاشمی رفسنجانی درباره وضع مقاومت اسلامی و رژیم اسرائیل در سایه تحولات در فلسطین و لبنان نیز گفت: اختلافهایی بین فلسطینیها پیش آمد که به نفع اسرائیل بود. دو گروه در فلسطین هستند یعنی گروه مقاومت که به هیچ وجه حاضر به سازش با رژیم صهیونیستی نیست و ادامه اشغال اراضی فلسطینی از سوی متجاوزان اسرائیلی را نمیپذیرد.
گروه دیگری نیز وجود دارد که تا آنجایی که برای آن مقدور باشد برای حل و فصل تلاش میکند تا ملت فلسطین در بخشی از سرزمینهای خود آرامش داشته باشند اما متاسفانه این دو گروه فلسطینی با یکدیگر هماهنگ عمل نکرده و مساله را از دو طریق جدا گانه پیگیری کردهاند که درنتیجه توانمندی آنها ضعیف شده است اما به هر حال امروز جریان مقاومت بسیار جدی در داخل اراضی فلسطین فعال است و خواهان احقاق حقوق فلسطینیها است.
اسرائیل با مذاکرات و قبول توصیهها کوتاه نمیآید و حقوق فلسطینیها را باز پس نمیدهد.
رژیم صهیونیست که اقدامات تجاوزکارانه خود را علیه فلسطینیها ادامه میدهد باید بداند که آنها حقوق خود را باز پس خواهند گرفت. ما جریان مقاومت را جریانی موثر میدانیم.
این دو جریان فلسطینی باید اقدامات خود را هماهنگ کنند تا نتیجه به نفع فلسطینیها باشد.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره تقسیم بندی کشورهای منطقه به دو گروه حامی مقاومت و گروه معتدل و تلاش برخیها برای جلوه دادن ایران به عنوان دشمن اول کشورهای عربی به جای اسرائیل گفت: تفکیک بین کشورهای عربی و اسلامی در این زمان ایجاد نشده است بلکه به سال هایی بر میگردد که برخی کشورها اقدام به تاسیس جبهه مقاومت کردند که در مبارزاتش جدی بود.
کسانی که راه سازش را مطرح می کردند با جبهه مقاومت متفاوت بودند. اما پس از شکست اسرائیل در دو جنگ لبنان و غزه که از رسیدن به اهداف نظامی خود باز ماند مشخص شد که اسرائیل ضعیف است و گروه اندکی با سلاح های ابتدایی میتواند به تجاوزات اسرائیل پاسخ دهد و با آن مقابله کند.
حقیقتا کسی تصور نمی کرد که مقاومت در دو جنگ پیروز شود. در لبنان ملت سی و سه روز مقاومت کردند و به تجاوزات اسرائیل پاسخ سختی دادند.
در غزه نیز سطح مقاومت شدیدتر بود چرا که محاصره غزه شدیدتر از محاصره لبنان بود. اوضاع در لبنان در مقایسه با غزه مناسب بود اما غزه منطقه کوچکی است و در داخل این منطقه ملت مقاومت بسیار ارزشمندی از خود نشان دادند و ثابت کردند که مقاومت شکست ناپذیر است.
درباره مساله فلسطین در خارج از مرزهای آن، غرب و آمریکا فشارهای خود را به برخی کشورهای منطقه افزایش داده اند و سبب شده است این کشورها مواضع صریحی در این باره نشان ندهند که این خسارت زیادی به شمار میرود.
اکنون بسیاری از کشورهای عربی به ویژه دولت های عربی تمایل ندارند درباره مساله فلسطین خود را به طور جدی در کنار مقاومت وارد کنند. آنها دستکم تمایل به رویکرد اعتدال دارند باوجود اینکه این رویکرد موفقیتی نداشته است.
از زمان امضای توافقنامه کمپپ دیوید و اسلو مذاکرات و گفتگو با اسرائیل نتیجهای نداشته است بلکه اسرائیل همچنان به شهرک سازی و ساخت دیوار حائل و اعمال فشار هرچه بیشتر به فلسطینیها ادامه میدهد و محاصره نوار غزه و دیگر مناطق فلسطین نیز شدیدتر شده است. هر روز فشارها در حال افزایش است. این جریان که درصد حل مساله فلسطین از طریق مذاکره بود تاکنون موفقیتی کسب نکرده است. اما مقاومت قدرت خود را نشان داد و راهی را آغاز کرد که از ابتدا مورد خواست جریان های جهادی مخلص بود.
وی درباره تلاش برخی کشورهای عربی برای القاء ایران به عنوان دشمن اول عرب ها به جای اسرائیل نیز گفت: این مساله از ابتدا و از زمانی که انقلاب اسلامی پیروز شد، مطرح بود.
انقلاب اسلامی که حماسه بزرگ در جهان بود، در آن زمان تاثیر زیادی داشت. در سطح جهان تحرکات مردمی شبیه به انقلاب ملت ایران روی داد و در عراق و در بسیاری از مناطق دیگر چنین حرکتهای انجام شد. دولت هایی که خیلی به ملتشان متکی نبودند و به چیزهایی دیگری متکی بودند نگران این شدند که مردمشان راه جدیدی را بیاموزند. وجود ایران موفق برای این دولتها نگران کننده بود. هرچه که این انقلاب در اداره کشور و تحقق پیشرفت و رفاه و بیان حقایق موفق بود، آنها نگران میشدند.
آیت الله هاشمی رفسنجانی در ادامه گفتگوی اختصاصی با شبکه تلویزیونی العالم گفت: لازم است ملت فلسطین به لحاظ مالی، دفاعی مورد حمایت قرار گیرند و امکانات برای آنها فراهم شود. وی افزود فرصت آموزش و حتی فرصت تحصیلی و دیگر فرصتها به آنها داده شود.
اگر کشورهای اسلامی از این جهاد حمایت کنند، این امر به تقویت جهاد فلسطینیها منجر خواهد شد.
وی گفت: ما به عنوان جمهوری اسلامی ایران نگفتهایم که اسرائیل باید به کلی نابود شود و یهودیان حق حیات ندارند.
آخرین چیزی که ما گفتهایم این است که باید مساله از طریق ترکیب جمعیتی آنجا حل شود.
شمار فلسطینیها در داخل و خارج سرزمین های فلسطینی هشت میلیون نفر است.
پیشنهاد ما برگزاری همه پرسی در آنجا با نظارت سازمان ملل متحد است.
اگر این اتفاق روی دهد مشخص می شود که اکثریت با مردم فلسطین است. اگر یهودیهای ساکن آنجا نیز بخواهند در آنجا بمانند میتوانند اما تحت حاکمیت دولتی برآمده از اکثریت مردم آنجا که مطابق با دمکراسی های موجود در جهان است.
اگر چنین راه حلی مورد قبول باشد مناسب خواهد بود و به نفع همه مسیحیها، یهودیان و مسلمانان و دیگران خواهد بود که در کنار یکدیگر همزیستی مسالمت آمیزی خواهند داشت.
ولی خوب معلوم است که اکثریت با فلسطینیها است و آنها باید بپذیرند که فلسطینیها صاحب خانه اصلی هستند و اکثریت را نیز دارند.سازمان ملل متحد باید این کار را انجام دهد.
احیانا گفته میشود که تفاوتهایی درباره شمار یهودیان ساکن آنجا به لحاظ عدد وجود دارد، اما جهان اسلام، سازمان ملل و فلسطینیها میتوانند خود انتخاب کنند. اگر فلسطینیها خود بخواهند این مساله حل شدنی است.
هاشمی درپاسخ به این پرسش که در صورتی که فلسطینی ها با گزینه ای مانند تشکیل کشور مستقل فلسطینی در چارچوب مرزهای هزار و نهصد و شصت هفت در برابر عادی سازی روابط با اسرائیل، موافقت کنند در آن صورت ایران موافقت خواهد کرد یاخیر گفت: ما نمی توانیم برای فلسطینی ها تصمیم بگیریم که چه بکنند وچه نکنند چرا که فلسطینیها در مجموع یک ملت هستند و ما آنها را تقسیم نمیکنیم. ما خارج از فلسطین هستیم و بهایی که آنها بپردازند ما نخواهیم پرداخت.
آنها باید در این باره تصمیم بگیرند. اگر بخواهند میتوانند براساس نظر ما عمل کنند. راه حل ما به عنوان یک کشور مراجعه به افکار عمومی و اینکه فلسطینیها در اکثریت هستند، است.
رئیس مجلس خبرگان رهبری درباره برنامه هستهای ایران و مذاکرات آتی با غرب نیز گفت: ایران در این باره بهای سنگینی داده است. بسیاری از مشکلات مانند تحریم ها، توقیف دارایی های ما، جنگ تحمیلی و حملات تروریستی علیه ما، تبلیغات فراوان، جلوگیری از دستیابی ما به صنایع سنگین، محروم کردن ما از برخی مزایایی که دیگر کشورها دارند، به دلیل ایستادگی بر سر آرمان انقلاب از جمله حمایت از ملت فلسطین در برابر تجاوزگری رژیم صهیونیستی است.
وی افزود: البته این تحریمها و مشکلات عوامل دیگری هم دارد از جمله این که این انقلاب ماهیتی دارد که قدرت های صاحب نفوذ نمیخواهند این انقلاب موفق باشد.
آیت الله رفسنجانی در ادامه در باره موضوع هستهای خاطرنشان کرد: یکی از این مسائل بحث هستهای است. مساله دستیابی ایران به تکنولوژی صلح آمیز هستهای موضوعی است که در دوران رژیم سابق شاه این اتفاق نزدیک بود روی دهد و ما از آن برخوردار شویم به طوری که چند نیروگاه از سوی آمریکاییها، فرانسویها در دست ساخت بود.
آنها درحال ساخت بیست نیروگاه بودند اما همه این اقدامات بعد از انقلاب متوقف شد و ما از صفر شروع کردیم و امروز به جایی رسیدهایم که میتوانیم غنی سازی انجام دهیم و از صنایع مستقل برای استفاده صلح آمیز از انرژی هستهای بهره ببریم.
اینگونه با ما برخورد می کنند و استدلالشان این است کسی که غنی سازی داشته باشد قدرت بمب سازی هم دارد، این سخن درست است ولی ما چنین قصدی نداریم و بارها آن را اعلام کردهایم چرا که اعتقاد دینی ما استفاده از بمب اتمی را به دلیل خطر کشتار جمعی و قربانیان زیادی که دارد، نمیدهد.
وی افزود: سیاست ما اصلا این نیست که دنبال سلاح هسته ای باشیم. سیاست فعلی ما این است که سوخت نیروگاههای خود را خودمان تهیه کنیم و نیروگاه تولید برق را توسعه دهیم و از تکنولوژی هسته ای در کشاورزی و در صنایع دیگر مانند عرصه پزشکی استفاده کنیم. ما مسیر دستیابی کامل به تکنولوژی صلح آمیز هستهای را طی می کنیم و فکر نمیکنیم که میدان رقابت نظامی تسلیحاتی مناسب افکار اسلامی ما باشد.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره مذاکرات ایران با کشورهای پنج به علاوه یک نیز گفت: سالهاست که ما در باره موضوع هستهای در حال مذاکره هستیم ولی تا حالا نشده است که طرف مقابل حرکت مثبتی در قبال ایران انجام دهند.
به تازگی قرار شده است که در دو هفته آینده مذاکراتی با آنها شروع شود لذا باید منتظر ماند و دید که آنها از تجربه گذشته درس گرفتهاند و اینکه آیا حاضرند حق ایران را بپذیرند و البته ما هم همانطور که بارها اعلام کرده ایم به آنها تضمین میدهیم که به دنبال اهداف غیر صلح آمیز نیستیم اما آنها در خواستههای خود زیاده خواهی میکنند. مابراساس قوانین هستهای و معاده منع گسترش سلاحهای هستهای که عضو آن هستیم، عمل میکنیم. اگر آنها خواهان همکاری با ما باشند ما آماده هستیم.
وی درباره تهدیدهات رژیم صهیونیستی علیه ایران و اینکه آیا ایران این تهدیدات را جدی میگیرد گفت: نمی توان از کنار تهدیدات ساده گذشت. بالاخره اسرائیل پیشتیبان و امکانات دارد اما با توجه به تجربهای که اسرائیل در لبنان و غزه کسب کرد، بعید میدانم که به خود اجازه گستاخی برای درگیر شدن با ایران را بدهد.
لبنان و غزه یک صدم ایران نیستند. در ایران وضع به گونه ای دیگر است. و قدرت آن بیشتر و قوی تر است علاوه بر آن ما تجربه جنگ هشت سال را داریم که در آن صدام به نیابت از شرق و غرب و همه قدرتها با میجنگید با این وجود شکست خورد و حتی در سازمان ملل متحد نیز شکست خورد.
من بعید میدانم که این مساله برای اسرائیل راحت باشد ولی بالاخره انسانهای بی خرد در آنجا کم نیستند.
آیت الله هاشمی رفسنجانی در ادامه در پاسخ به این سوال که علل غیبت وی به عنوان خطیب نماز جمعه روز قدس امسال چیست؟ خاطرنشان کرد: حضور افراد خیلی تفاوت نمیکند بالاخره هر خطیبی که به نماز جمعه بیاید و برای مردم صحبت کند از حق مردم فلسطین دفاع خواهد کرد و با محکوم کردن ظلمهای رژیم اسراییل علیه ملت فلسطین خواستههای ملت ایران را نیز مطرح خواهد کرد.
وی گفت: فکر نمی کنم ضرورت داشته باشد که همیشه بعد از سی سال بازهم من آن روز خطبه بخوانم. بالاخره من در سایر خطبههای نماز جمعه هم میتوانم حرفهای فلسطینیها را بزنم.
به نظر من خیلی نباید به این مساله ابعاد سیاسی داد.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره این که رسانههای خارجی میگویند عدم حضور شما بیانگر اختلافات است، اظهار داشت: ما هر کاری که انجام بدهیم آنها مساله اختلافات را مطرح می کنند.
در سی سال انقلاب اسلامی در ایران همواره قدرتهای استکباری مساله اختلاف و جنگ قدرت را مطرح کرده اند در حالی که ما در ایران خودمان از این مساله خبر نداریم. ما متحد هستیم و با رفاقت و همدلی همواره در راستای اداره هرچه بهتر کشور کمک می کنیم.
آیت الله هاشمی رفسنجانی درباره اینکه چه پیامی به ملت ایران درخصوص روز جهانی قدس دارد نیز اظهار داشت: من در پیامی خواستار حضور پرشور مردم در راهپیمایی روز قدس شده ام. این ابتکار امام خمینی (ره)را بسیار با ارزش میدانم و فکر میکنم ما باید این میراث امام را حفظ کنیم.
ابتکار امام خمینی (ره) پشتوانه بسیار خوبی است برای مردم فلسطین در مقابل متجاوزان ولی باید بیشتر سعی کنیم که دراین راه همراهان بیشتری در دنیا داشته باشیم و این مساله بستگی به سیاست خارجی و نوع دیپلماسی ما دارد که انشاء الله در این زمینه قویتر عمل شود.
وی درباره همدلی و وحدت گروه های سیاسی در ایران نیز گفت: دعا کنیم که امسال نیز مردم متحد باشند. ما سعی می کنیم وحدت ملت ما در این روز به نمایش گذاشته شود.