همشهری آنلاین - گروه سیاسی: سودای غرب برای بازی با یکی از مفاد برجامی و تبدیل آن به اهرم فشار علیه ایران و بازگشت تحریمهای قبل از توافق هستهای سال۲۰۱۵ تقریبا دیگر بر هیچیک از سیاستمداران و کارشناسان پوشیده نیست. فریدون عباسی نماینده مجلس و رئیس پیشین سازمان انرژی اتمی اخیرا در توییتی نوشته است «فرانسه اظهار داشته که ایران، اورانیوم غنی شده برای ساخت چهار بمب هسته ای را در اختیار دارد. اما ذکر نکرده اند که هر بمب چند کیلوگرم اورانیم و با چه غنائی لازم دارد و قدرت آن چقدر است. همچنین از فناوری مورد نیاز نیز اطلاعاتی نداده اند. خبر مشکوک است. برنامه دیگری دارند.»
براساس بند موسوم به مکانیسم ماشه، کشورهای اروپایی اگر مدعی شوند ایران تعهدات هستهای در چارچوب برجام را رعایت نمیکند میتوانند با طرح شکایت این موضوع را به شورای امنیت سازمان ملل متحد بکشانند. در مراحل پایانی بازی مورد تصور اروپاییها آنها احتمالا به دنبال بازگشت قطعنامههای مربوط به پرونده هستهای ایران در فاصله سالهای ۱۳۸۵ تا ۱۳۸۹ هستند. این شش قطعنامه سنگینترین تحریمهای بینالمللی را در حوزههای مختلف از جمله بانکی، فلزات سنگین، کشتیرانی، نفت، گاز، پتروشیمی و صنایع خودرویی اعمال میکردند و قطعنامه ۲۲۳۱ سال ۱۳۹۴ اجرای آنها را به حال توقف درآورده است.
امیرسعید ایروانی نماینده ایران در سازمان ملل نیز در نشست شورای امنیت درباره «اجرای قطعنامه ۲۲۳۱» بهصراحت پرده از نیت اروپاییها برداشت و در یک جمله از سخنرانی طولانی خود گفت: بگذارید یک بار برای همیشه روشن کنیم: سازوکار موسوم به «اسنپبک» ابزاری در دستان شما نیست که بتوانید از آن برای تهدید ایران سوءاستفاده کنید.
قبل از همه، عباس عراقچی وزیر امور خارجه ایران شنبهشب ۲۶ آبان نسبت به اغراض اروپا هشدار داد و در یک برنامه تلویزیونی با یادآوری این که «برجام در مهرماه سال آینده (۱۴۰۴) به انقضا میرسد» گفت: «اگر تا قبل از آن، مذاکرات برای توافق جدید انجام نشود ما با یک شرایط بحرانی مواجه خواهیم بود.»
معاون نماینده انگلیس در جلسه روز سهشنبه شورای امنیت سازمان ملل رسما از نیت اروپاییها برای استفاده از اسنپبک رونمایی کرد و در بخشهایی از سخنرانی خود گفت: از آنجایی که قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل در اکتبر آینده منقضی میشود، ما در حال رسیدن به یک مقطع حساس هستیم. ما هر اقدام دیپلماتیکی را برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای انجام خواهیم داد، از جمله در صورت لزوم، اقدام به بازپسگیری فوری (اسنپبک) نیز خواهد کرد.
مکانیسم بازپسگیری موسوم به اسنپبک، بندی در توافق هستهای است که به طور رسمی به عنوان برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) شناخته میشود و به طرفهای دیگر اجازه میدهد در صورت عدم پایبندی ایران به توافق، تمامی تحریمهای بینالمللی را مجددا اعمال کنند.
بازتاب جلسه شورای امنیت سازمان ملل درباره ایران
نشست سهشنبه شورای امنیت با هجدهمین گزارش دبیرکل سازمان ملل متحد درباره اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت که زیربنای برجام است، برگزار شد.
تایمز اسرائیل با اشاره به موضع اخیر اروپا در نشست شورای امنیت سازمان ملل نوشت: ایران متعهد به نابودی اسرائیل است؛ در طول سال گذشته، ۲بار رگبار موشکهای گستردهای را به سوی اسرائیل شلیک کرده است که قول داده است از دستیابی تهران به سلاح هستهای جلوگیری کند.
پایگاه شبکه خبری فرانسه۲۴ هم نوشت: هفته گذشته برلین، لندن و پاریس چشمانداز استفاده از مکانیزمی را در توافق مهم سال ۲۰۱۵ درباره برنامه هستهای ایران مطرح کردند که به امضاکنندگان اجازه میدهد تحریمهای کاهش یافته را دوباره اعمال کنند.
این خبرگزاری فرانسوی با استناد به گزارشهای منفی اخیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی نوشت «آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت: ایران تولید اورانیوم غنیشده خود را افزایش داده است به طوری که تنها کشور غیرهستهای است که دارای اورانیوم غنیشده تا ۶۰ درصد است. این سطح در راه رسیدن به ۹۰ درصد مورد نیاز برای یک بمب اتمی است.»
پایگاه روزنامه تلگراف انگلیس هم با این عنوان که ایران متهم به افزایش ذخایر اورانیوم غنیشده خود به سطح بیسابقه است، نوشت: یکی از دیپلماتهای غربی ایران را به دلیل فروپاشی رژیم بشار اسد، رئیسجمهور پیشین سوریه «بسیار ضعیف شده» توصیف کرد و گفت که ممکن است این اتفاق تهران را به سمت دستیابی به سلاح هستهای برای تقویت اهرمهای خود سوق دهد.
پایگاه دولت انگلیس از سخنرانی معاون نماینده این کشور در سازمان ملل این تیتر را انتخاب کرد که «هیچ توجیهی برای ذخیره اورانیوم غنی شده توسط ایران وجود ندارد».
خبرگزاری شینهوای چین اما پاسخ امیرسعید ایروانی نماینده ایران در سازمان ملل به اروپاییها را محل توجه قرار داد و نوشت که ایران نسبت به چنین برخوردی هشدار داده است.
در ادامه گزارش این خبرگزاری چین آمده است: ایران در سال ۲۰۱۵ برجام را امضا کرد و موافقت کرد فعالیتهای هستهای خود را در ازای لغو تحریمها محدود کند. با این حال، ایالات متحده در سال ۲۰۱۸ از این توافق خارج شد و تحریمها را مجددا اعمال کرد که باعث شد ایران تعهدات خود را کاهش دهد. تلاشها برای احیای این توافق که از سال ۲۰۲۱ ادامه دارد، تاکنون متوقف شده است.
نظر شما