«هراس‌افکنی» یکی از شیوه‌های فراگیر در چارچوب عملیات روانی دشمن علیه جمهوری‌اسلامی به‌حساب می‌آید؛ شیوه‌ای که افکارعمومی جامعه را در کانون توجه قرار داده و سیاست «ترساندن مردم» را پیگیری می‌کند؛ راهبردی که در ماه‌های اخیر شدت بیشتری گرفته‌است.

ایران و آمریکا

همشهری آنلاین – گروه سیاسی: محور واشنگتن – تل‌آویو به‌دنبال تحولات اخیر در منطقه به‌ویژه پس از دولت بشار اسد، در حال پیش بردن راهبردهای چندگانه در چارچوب مواجهه با جمهوری‌اسلامی هستند؛ سیاستی که با موج‌سواری روی تحولات و وارونه‌نمایی واقعیت‌های میدانی، می‌کوشد از طریق ترساندن مردم، تهران را تحت فشارهای فزاینده قرار دهد تا از این فراخور، بتواند اهداف و فعالیت‌های توسعه‌طلبانه را در سطح منطقه پیش ببرد.

در چارچوب چنین رویکردی هم بود که رهبرمعظم‌انقلاب روز یکشنبه در دیدار جمعی از مداحان اهل‌بیت(ع)، تاکید کردند «ترساندن» و «هراس افکندن» از ابزارهای عمده دشمن در مواجهه با مردم ایران به‌شمار می‌رود که هدف اصلی «مایوس کردن مردم» را پیگیری می‌کند و مقابله با آن در شرایط کنونی، ضرورتی دوچندان یافته است.

محور غربی طی ماه‌های اخیر از طرح سیاسی – رسانه‌ای متکثری برای پیگیری راهبرد «هراس‌افکنی» در جامعه ایران سود برده‌است؛ از ترساندن ایرانیان از انتخاب ترامپ و دور جدید سیاست فشار حداکثری گرفته تا مانور تبلیغاتی روی خبرهایی مانند «قصد تل‌آویو برای حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران» همگی از نمودهای سیاست‌ «ترساندن مردم» است که در ادامه به بررسی وجود مختلف آن می‌پردازیم.

۱

انتخاب ترامپ، ابزار هراس‌افکنی

رویداد: پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا

رویکرد: کلید زدن فاز تازه‌ای از خبرسازی‌ها و هراس‌افکنی‌ها با محوریت تبعات پیروزی ترامپ در انتخابات برای مردم ایران

اهداف:

  • ترساندن و ناامید کردن افکارعمومی داخل ایران از تحولات آینده
  • ایجاد انتظارات تورمی در سطح جامعه و افزایش فشارهای اقتصادی به ساختارهای اجرایی کشور
  • تحت فشار قرار دادن جمهوری اسلامی برای امتیازدهی در عرصه مذاکراتی

نمونه‌ها:

  • رضا پهلوی، از جمله چهره‌های ضدانقلاب بود که نقش قطعه‌ای از پازل «ایران‌هراسی» محور واشنگتن – تل‌آویو را ایفا کرد و به‌دنبال پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا، در پیامی به رئیس‌جمهور جدید آمریکا، تلویحاً از او خواست با حمله و اقدام علیه ایران، کمک‌حال اپوزیسیون باشد.
  • شبکه تلویزیونی بی. بی. سی فارسی در گزارشی، تلاش کرد این‌گونه القا کند که آغاز دور جدید ریاست‌جمهوری ترامپ، با دردسرهایی برای جمهوری‌اسلامی همراه خواهد بود؛ رویکردی که بیش از هر چیز درپی ترساندن جامعه از روی‌کار آمدن ترامپ است.
  • روزنامه آمریکایی «نیویورک تایمز» ۸ آذرماه ۱۴۰۳ طی گزارشی مدعی شد که ایران پس از پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا، برنامه حمله به اسرائیل را متوقف کرده‌است؛ ادعایی که پیش از هر چیز در راستای موج‌سواری تبلیغاتی با پیروزی ترامپ مطرح شد.

واقعیت ماجرا: ترساندن مردم ایران با گزاره «پیروزی ترامپ» در شرایطی است که مقام‌های ایرانی طی ماه‌های اخیر بارها تاکید کرده‌اند این اتفاق تاثیری بر رویکردها و راهبردهای ایران نخواهد داشت و برخلاف فضاسازی‌های سیاسی – رسانه‌ای، پیروزی ترامپ نمی‌تواند مانعی در راستای پیگیری منافع و امنیت ملی ایران ایجاد کند.

۲

بازی با مکانیسم ماشه

رویداد: طرح ادعای قصد تروئیکای اروپایی برای فعال کردن مکانیسم ماشه

رویکرد: طرف‌های غربی و به‌ویژه تروئیکای اروپایی طی ماه‌های اخیر با موج سواری بر این ادعا که در صورت ادامه مسیر کنونی در فعالیت‌های هسته‌ای ایران، مکانیسم ماشه را در اکتبر ۲۰۲۵ فعال خواهند کرد، نمایش تازه‌ای از رویکرد هراس‌افکنی در جامعه را روی صحنه بردند.

اهداف:

  • تردیدافکنی درباره مسیر فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای ازسوی ایران
  • ترساندن جامعه با تاکید بر اینکه با فعال‌ شدن مکانیسم ماشه، تحریم‌های شورای‌امنیت علیه ایران دوباره فعال خواهد شد
  • تحت فشار قرار دادن تهران در روند مذاکرات برجامی پیش رو

نمونه‌ها:

  • ایران اینترنشنال ۲۲ آذرماه ۱۴۰۳، با مانور گسترده تبلیغاتی روی بیانیه تروئیکای اروپایی با محوریت «تهدید ایران با فعال‌سازی مکانیسم ماشه»، به ایفای نقش در پازل غربی «ترساندن مردم» پرداخت.
  • مجید گلپور، فعال سیاسی ضدانقلاب، ۲۳ آذرماه در گفت‌وگو با شبکه تلویزیونی صدای آمریکا تلاش کرد با تاکید بر آماده بودن تروئیکای اروپایی برای فعال کردن مکانیسم ماشه، افکارعمومی داخل ایران را از تبعات چنین اقدامی بترساند.

واقعیت ماجرا: پیش بردن عملیات روانی محور غربی با کلیدواژه «فعال سازی مکانیسم ماشه» در شرایطی است که تروئیکای اروپایی تلاش می‌کند با بهره‌گیری از ابزار «هراس‌افکنی»، تهران را در شرایط سخت مذاکراتی قرار دارد. این در حالی است که مقام‌های ایرانی بارها تاکید کرده‌اند در مواجهه با چنین اقدامی، واکنش قاطع و متقابلی نشان خواهند داد.

۳

حمله قریب‌الوقوع به تاسیسات هسته‌ای ایران

رویداد: طرح ادعاهایی درباره حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران

رویکرد: فضاسازی رسانه‌ای محور واشنگتن – تل‌آویو با این ادعا که رژیم‌صهیونیستی با استفاده از تحولات اخیر در سوریه، س با هماهنگی کاخ سفید در حال آماده‌سازی به‌منظور حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران است.

اهداف:

  • هراس‌افکنی در جامعه به‌دنبال تحولات اخیر در منطقه
  • موج‌سواری روی دروغ‌های گذشته درباره موثر بودن حمله ۵ آبان ماه به اهدافی در داخل ایران
  • القای تصویر ضعیف از ایران به دنبال تحولات اخیر

نمونه‌ها:

  • شبکه عبری‌زبان «کان» ۲۲ آذرماه در گزارشی با موج سواری برای تحولات منطقه‌ای، نیروی هوایی اسرائیل برای حملات احتمالی علیه تاسیسات هسته‌ای ایران آماده می‌شود.
  • روزنامه آمریکایی «وال‌استریت ژورنال» ۲۳ آذرماه با انتشار گزارشی مدعی شد ترامپ در حال بررسی حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران است؛ ادعایی که در چارچوب راهبرد «هراس‌افکنی» در داخل ایران قابل بررسی است.
  • کامران متین، فعال سیاسی ضدانقلاب ۲۳ آذرماه در گفت‌وگو با ایران اینترنشنال، خط غربی هراس‌افکنی در میان مردم ایران را پیگیری کرد و مدعی شد که با توجه به شرایط منطقه‌ای، اکنون شرایط برای حمله آمریکا و اسرائیل به تاسیسات هسته ای ایران فراهم‌تر از قبل است؛ ادعایی که قطعه‌ای از پازل سیاست ضدایرانی محور تل‌آویو – واشنگتن به‌حساب می‌آید.

واقعیت ماجرا: فضاسازی‌های هفته‌ای اخیر با محوریت آماده شدن رژیم صهیونیستی برای حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران، در حالی رویکردهای تبلیغاتی مدنظر را پیگیری می‌کند، طی سال‌های اهیر مقام‌ها و کارشناسان غربی بارها تاکید کرده‌اند هدف قرار دادن تاسیسات هسته‌ای ایران نه تنها به سادگی امکان‌پذیر نیست، بلکه تبعات منطقه‌ای و بین‌المللی گسترده‌ای برای آمریکا و رژیم‌صهیونیستی به‌همراه خواهد داشت.

۴

سیاست «فشار حداکثری ۲»

رویداد: ادامه سیاست فشارحداکثری علیه ایران در دولت دوم ترامپ

رویکرد: تلاش برای ترساندن مردم ایران از اعمال دور تازه‌ای از سیاست‌های تحریمی علیه ایران ازسوی ترامپ

اهداف:

  • نا امید کردن جامعه ایران از چشم‌انداز اقتصادی پیش رو
  • تحت تاثیر قرار دادن مناسبات اقتصادی و تجاری منطقه‌ای و بین‌المللی ایران
  • ایجاد شکاف میان مردم و حکومت

نمونه‌ها:

  • رسانه آمریکایی «بلومبرگ» ۲۲ آذرماه در گزارشی نوشت که مایک والتز، گزینه منتخب دونالد ترامپ برای مشاور امنیت ملی، وعده داده سیاست فشار حداکثری علیه ایران را بازگرداند.
  • پایگاه خبری «پلیتیکو» ۱۹ آبان‌ماه با پیگیری خط خبری هراس‌افکنی در میان مردم ایران، مدعی شد چهره‌های نزدیک به ترامپ، برای بازگشت سیاست «فشار حداکثری» علیه ایران آماده می‌شود.
  • پایگاه خبری آلمانی «دویچه وله» ۲۸ آبان‌ماه در ادامه خط خبری غربی اخیر، مدعی شد دولت ترامپ قصد دارد سیاست «فشار حداکثری» را با تحریم‌های سخت‌تر علیه جمهوری اسلامی ایران احیا کند.

واقعیت‌ماجرا: تمرکز ویژه رسانه‌های غربی و ضدانقلاب روی محور «بزرگ‌نمایی تحریم‌ها» و «قدرت دشمنان» در شرایطی است که طی سال‌های اخیر مقام‌های مختلف غربی و به‌ویژه دولتمردان آمریکایی بارها تاکید کرده‌اند که سیاست فشار حداکثری ترامپ در دور نخست ریاست‌جمهوری‌اش نه‌تنها تاثیری راهبردی روی جمهوری‌اسلامی نگذاشت، بلک واقعیت‌های میدانی از گام‌های روبه‌جلوی ایران در عرصه‌های متکثر سیاسی، بین‌المللی، اقتصادی، امنیتی و... حکایت دارد.

۵

موج‌سواری با تحولات سوریه

رویداد: سقوط دولت بشار اسد در سوریه

رویکرد: ارائه تصویر ضعیف شده از ایران و به‌ویژه محور مقاومت در رسانه‌های غربی و ضد انقلاب با رویکرد بزرگ‌نمایی قدرت دشمنان

اهداف:

  • القای تصویر شکست خورده از محور مقاومت
  • ناکارآمد نشان دادن راهبردهای ایران در سطح منطقه
  • ایجاد نارضایتی در جامعه از فراخور «ترس از آینده»

نمونه‌ها:

  • بی. بی. سی فارسی ۲۱ آذرماه با انتشار گزارشی، مدعی شد با سقوط اسد، محور مقاومت دچار شکست سختی شده‌است؛ ادعایی که واقعیت‌های میدانی در تضاد است.
  • مراد ویسی، فعال رسانه‌ای ضد انقلاب ۲ دی‌ماه طی گزارشی در سایت شبکه تلویزیونی ایران‌اینترنشنال تلاش کرد با نادیده گرفتن واقعیت‌های جاری به‌دنبال تحولات اخیر در سوریه، این تحول را در راستای تضعیف جمهوری‌اسلامی ایران و ناامید کردن جامعه از آینده تفسیر کند.

واقعیت‌ماجرا: رسانه‌های عبری – غربی در حالی مشغول تصویرسازی از «محور مقاومت تضعیف شده» هستند که بررسی رسانه‌ها نشان می‌دهد برخلاف فضاسازی‌های رسانه‌ای، محور مقاومت نه تنها ضعیف نشده، بلکه فعالیت‌ها و اقدام‌های ضدصهیونیستی در این جبهه پویاتر از گذشته در جریان است.

کد خبر 911327
منبع: روزنامه همشهری

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار سیاست‌خارجی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha