رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه نشانه‌ها از سیر قهقرایی جنگل‌های ایران حکایت دارد، براجرای طرح ها و برنامه‌های حفاظتی برای احیاء جنگل‌ها تاکید کرد.

آغاز اجرای برنامه‌ پنج ساله احیای جنگل‌های زاگرس

همشهری آنلاین - مجیدجباری: یک دهم مساحت جنگل‌های ایران در ۸ دهه گذشته به دلایل مختلف از بین رفته و تخریب شده است. تغیر اقلیم و کاهش بارندگی، بیماری، برداشت بی‌رویه، برداشت بی رویه از جنگل و گسترش شهرها و روستاها عمده ترین دلایل تخریب جنگل‌ها هستند. بیشترین تخریب جنگل‌ها هم به ترتیب مربوط به رویشگاه‌های زاگرس و هیرکانی است. به گفته کارشناسان جنگل، سالانه ۶۳ هزار هکتار از جنگل‌های زاگرس و هیرکانی نابود می‌شود و در صورتی که این روند ادامه پیدا کند، طی ۵۰ سال آینده چیزی از جنگل‌های ما باقی نمی ماند.

سیر قهقرایی جنگل‌های ایران

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه جنگل‌ها با ارائه خدمات گسترده در چارچوب ارزش‌های ذاتی و استفاده‌های غیرمستقیم و مستقیم نقش مهمی در بقای انسان‌ها و معیشت پایدار دارند، گفت: «ورود انواع بیماری‌ها و امراض در جنگل‌های کشور، خشکیدگی و نابودی شمشادها در جنگل‌های هیرکانی، زوال اکوسیستم‌های جنگلی زاگرس، خشکیدگی بلوط، قاچاق چوب و بهره برداری از جنگل‌ها بیش از توان اکولوژیک و تخریب، تصرف و تغییر کاربری اراضی جنگلی نشانه ای از سیر قهقرایی جنگل‌های ایران دارد. برهمین اساس، باید در حفظ این سهم اندک از جنگل‌ها و صیانت از تنوع زیستی اکوسیستم جنگلی با انجام راهکارهای حفاظتی و مشارکتی تلاش بیشتری شود.»

تبر خوش‌نشینی بر تنه درختان «هیرکانی» | روزانه ۲۷۰ هکتار از جنگل‌های ایران نابود می‌شود

شینا انصاری تصریح کرد:«توسعه مناطق حفاظت شده جنگلی، همگرایی در اجرای برنامه های کلان سرزمینی، بین دستگاه ها، اجرای سیاست های کلان منابع طبیعی و محیط زیست، آگاهی‌رسانی و اجرای برنامه های حفاظت مشارکتی با اولویت تعاونی‌ها و جوامع محلی، کنترل قاچاق چوب و نصب ابزارهای نظارتی و کنترلی در ورودی‌های جاده‌های جنگلی و صنایع چوب و کاغذ و ارزیابی دقیق توسعه فعالیت‌های عمرانی و زیرساختی بر محیط زیست از جمله راه های نجات جنگل‌های کشور هستند.»

تخمین مساحت جنگل‌ها با تصاویر ماهواره‌ای

معاون حوزه ریاست سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور نیز درباره آخرین آمار از مساحت جنگل‌های ایران اعلام کرد:«در نشریه سال ۱۳۲۰ چاپ سازمان جنگل‌ها مساحت جنگل‌های کشور نزدیک به ۱۹ میلیون هکتار تخمین زده شده بود. در آن زمان، مساحت جنگل ها به طور کلی عنوان می‌شد و جنگل طبیعی، اراضی جنگلی، بیشه زار طبیعی و جنگل‌های دست کاشت از هم تفکیک نشده بود. براساس همان معیار گذشته آنچه که امروز به عنوان جنگل شامل جنگل طبیعی، اراضی جنگلی، بیشه زار طبیعی و جنگل های دست کاشت وجود دارد، حدود ۱۷.۵ میلیون هکتار است.»

رضا بیانی درگفت‌وگو با همشهری آنلاین اضافه کرد:«آمار به دست آمده از مساحت و تراکم جنگلی نیز براساس آخرین تصاویر ماهواره ای توسط ماهواره سنتینل-۲ به دست آمده است که قدرت تفکیک بالایی دارد. کاهش کیفیت جنگل‌ها نیز نکته بسیار مهمی است که باید مورد توجه قرار بگیرد. به این معنا که در گذشته هر هکتار از جنگل های شمال تقریبا ۲۲۰ متر مکعب چوب داشت اما در حال حاضر این رقم به حدود ۱۹۰ متر مکعب در هکتار رسیده است. طرح تنفس جنگل که ممنوعیت برداشت چوب سرپا از جنگل‌ها به خصوص در رویشگاه‌های شمال را ممنوع کرد به دلیل کاهش کیفیت جنگل بود.»

کد خبر 912298
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha