همشهری آنلاین- مهدیه تقوی راد: هرچند فضای سبز اطراف برج محل مناسبی برای گرفتن عکس یادگاری و چند ساعت گردش است، اما این بار فرصت را از دست ندهید و برای بازدید از جاذبههای داخل برج، راهی میدان آزادی شوید. ساعت بازدید زا برج ۱۰ تا ۱۵ و هزینه بازدید از این بنای تاریخی به همراه موزه ها و تالارهای آن ۱۲۰هزار تومان است.
طاق کسری
معرفی: قوس اصلی برج آزادی که ۲۳ متر از زمین ارتفاع دارد به طاق کسری معروف است. طراحی این قوس براساس طاق کسری یا ایوان مدائن که در دوره ساسانیان جزو امپراطوری ایران بوده، انجام شده است.
تماشای دماوند از طاق کسری
معماری برج آزادی جزو مهمترین جاذبههای دیدنی اسن برج است. طاق کسری از پنجره های لوزی شکل ساخته شده و طراحی این ها هم الهام گرفته از مقرنس کاری های اسلامی در طاق های مساجد است. در داخل این قوس معماری طرح شمسه که یکی از نمادهای معماری ایرانی اسلامی است، به چشم می خورد. سه پنجره عمودی کنار هم در دیواره بیرونی راه پله سمت شمال شرقی وجود دارد که از این پنجره ها میتوانید قله دماوند را مشاهده کنید.
تالار کهن
معرفی: این تالار هم در زیر برج آزادی ساخته شده است. این تالار در بخش جنوبی به تاسیسات مرکزی برج و در بخش شمالی به تالار آینه راه دارد.
موزه دوربینهای قدیمی
تالار کهن دقیقا در قسمت زیر برج آزادی قرار دارد و بدون هیچ ستونی وزن برج را تحمل می کند. در دوطرف سالن دو تخته سنگ ۳.۵ تنی از جنس گرانیت همدان که نمونه درهای ورودی مجموعه آزادی است قرار داده شده است. در این تالار ویترینهایی با شیشههای سه لایه ضدگلوله قرار دارد که در گذشته جواهرات سلطنتی در آن نگهداری میشد و اکنون به موزه دوربینهای عکاسی قدیمی اختصاص دارد.
تالار ایران شناسی
معرفی: این تالار ۱۱۲۲ متر مربع مساحت دارد و ویژگیهای اقلیمی، فرهنگی و اقتصادی استانهای مختلف کشورمان را به نمایش گذاشته است.
ایرانگردی در ۲۰ دقیقه
در این تالار یک نقاله U شکل و متحرک قرارداده شده که با آن میتوانید در ۲۰ دقیقه، کل ایران را بگردید. در شمال ماکت، آبنمایی بهعنوان دریای خزر و در قسمت جنوبی حوضچهای به نشانه خلیجفارس و بخشی از دریای عمان قرار دارد. بازدیدکنندگان با قرار گرفتن روی یک نقاله میتوانند روی این ماکت حرکت کنند و در مسیر بازگشت، شاهد چهار پرده نمایش بزرگ باشند که فیلمهایی از آثار فرهنگی و صنایع دستی ایران را به نمایش میگذارند.
راهروی فناوری
معرفی: پایگاه دانستنیهای برج آزادی شامل دو سالن قرینه مدور است که برای تزیینات سقف آنها از معماری سنتی (گوشهسازیهای ایرانی-اسلامی) و مدرن استفاده شده است.
ربات نوازنده پیانو
ربات پیانیست یک سازه تمام ایرانی است که با پمپهای باد و برنامه ریزی رایانهای، برای بازدید کنندگان پیانو می نوازد. ربات پاسخگو هم صورتک یک پسربچه را دارد و تاریخچه برج آزادی و شاخصه های معماری این مجموعه را برایتان توضیح می دهد. در مرکز دو سالن قرینه این راهرو، ۲۸ صفحه نمایش رایانهای قرار دارد که اطلاعات مربوط به تاریخ تمدن ایران را از ابتدا تا کنون برای بازدیدکنندگان نمایش میدهند.
موزه شهاب سنگ
معرفی: از این سالن در گذشته به عنوان سالن تشریفات و برای پذیرایی از مهمانانی استفاده میشد که برای بازدید از برج یا شرکت در برنامههای آن دعوت شده بودند.
راز شهاب سنگها
از ویژگی های این موزه میتوان به وجود نقش و نگارهای ایرانی زیبا روی بدنه بتنی و تزیینات سقف اشاره کرد. در ورودی این موزه از بتن ساخته شده و ۷۵۰ کیلو گرم وزن دارد. اکنون این تالار تبدیل به موزه شهاب سنگ شده و بیش از ۱۲۰۰ قطعه شهاب سنگ که حاصل کاوش ۱۵ ساله است، در آن نگهداری می شود. بزرگترین شهاب سنگ ایران، زیباترین سنگ آسمانی و قدیمیترین شهاب سنگ ایران از جاذبههای این موزه است.
گذرگاه پیشینیان
معرفی: ورودی اصلی مجموعه برج آزادی معروف به گذرگاه پیشینیان است. این مسیر به صورت پلکانی ساخته شده و ارتفاع سقف به مرور کوتاه و کوتاهتر میشود. در ورودی این سالن کپی پلانهای معماری اصلی برج را میبینید. همچنین در این گذرگاه ۴ ویترین با کاربری موزهای وجود دارد که به تاریخچه برج پرداخته است. ویترین انقلاب اسلامی، ویترین تاریخچه ساخت برج، ویترین تجهیزات اداری قدیمی برج و ویترین ظروف قدیمی و سرویس های پذیرایی برج را در این بخش میتوانید مشاهده کنید.
سالن آمفی تئاتر
معرفی:این سالن در عمق ۱۵ متری زمین است و ۱۸ سکو و ظرفیت ۳۰۰ نفر را دارد. صحنه نمایش این سالن ۴۰۰ متر مربع مساحت دارد.
نمایش مرداب انزلی در آسمان
یکی از جذابیتهای این سالن سقف آن است که تصویر مرداب انزلی را نمایش میدهد. این سالن دارای پیشرفتهترین فناوریهای نور، صدا و تصویر برای اجرای موسیقی و تئاتر است. بخش لیزر شو، تصویربرداری و گریم بخش های دیگر این سالن هستند. زیر سکوهای محل نشستن هم عکس آثار تاریخی قبل و بعد از اسلام به نمایش درآمده است. در انتهای این سالن پرده ای طلاکوب با طراحی لشکرکشی هخامنشیان قراردارد. بزرگترین پلاتوی ایران در این سالن قرار دارد.
نگارخانه آسمان
معرفی: این نگارخانه در طبقه سوم برج ودر ارتفاع ۳۳ متری از سطح میدان قرار دارد. در این فضا از بتن سفید به همراه تکه خورده های سنگ نمای برج استفاده شده است.
همزاد آرامگاه خیام
دیوار جداکنندهای که در این قسمت از برج به چشم میخورد برای جدا کردن قسمتهای داخلی و بیرونی کار است. کاربری دیگر این دیوار این است که در قسمت داخلی این فضا دیگر آسانسور و راه پله امروزی مشاهده نمیشود و بافت معماری قدیمی این فضا کاملا حفظ شده است. این دیوار از معماری ایرانی اسلامی برگرفته شده که به حفظ حریم خانه و خانواده اهمیت ویژه می دادند. در این طبقه وقتی که به سقف نگاه میکنیم، جداره داخلی گنبد که از بیرون رنگ آبی فیروزه ای است، مشاهده می شود. کاربندی های طراحی شده در این گنبد، الهام گرفته از کاربندیهای آرامگاه خیام است.
تالار آئینه
معرفی: تالار آینه ۱۲ غرفه در دو طرف سالن دارد که تصاویر نمادینی را از شهرسازی، حیات وحش، صنعت نفت، محیط زیست و ورزش به نمایش گذاشته است.
آیینه تمام نمای ایران
در طراحی ویترینهای این تالار از آینه استفاده شده که همین موضوع باعث شده تا ویترین ها بزرگتر از اندازه واقعیشان به نظر برسند. از ویژگیهای این بخش، فضای نمایشگاهی آن است که به آثار شاخص هنرمندان، برگزاری نمایشگاههای مختلف صنایع دستی اقوام ایران و کارگاههای آموزش هنری اختصاص دارد.ویترین های این تالار عبارتند از:
تعلیم و تربیت: این ویترین به نمایش کتاب آرمانهای شهر اسلام از منظر قرآن می پردازد و به نقش مفاهیم دینی در نظام تربیتی ایرانی اسلامی می پردازد.
خلیج فارس: این ویترین به نمایش صنعت کشتیرانی، پتروشیمی و پیشرفت هایی که در این زمینه حاصل شده می پردازد.
محیط زیست: در این ویترین خاک به رنگ طلا طراحی شده و داخل غرفه، گونه های مختلف جانوری که در کشور وجود داشته قرارداده شده است.
فرهنگ و هنر: در این ویترین یک گوی از احادیث حضرت محمد (ص) قرار داده شده که در آن نوشته است «دانش در آسمان باشد مردانی از ایران بدان دست خواهند یافت»
بنای آزادی: در این غرفه ماکتی از میدان آزادی و نمای محیطی آن را مشاهده می کنید.
آب و زندگی: در این بخش ساختمان سازی های مدرن، سد و سازههای پیشرفته و در کنار آن ها کوه، درخت، رود و روشن و خاموش شدن چراغ به عنوان سمبلی از روز و شب به عنوان نماد زندگی قرار داده شده است.
ورزش: این ویترین مجموعه استادیوم آزادی را نشان میدهد. در سمت چپ روز شمار بازی های المپیک سال ۱۳۶۳ که قرار بود در تهران و استادیوم آزادی برگزار شود، حک شده است. مشعل المپیک و نقش و نگارهای اساطیری از اساطیر ایران زمین هم در این قسمت قابل مشاهده است.
ایران زمین: تندیس یا ماکتی از منشور کوروش با عنوان منشور حقوق بشر قرار دارد.
از صدر تا ذیل آزادی
برج آزادی غیر از تالارها و موزه هایی که دارد، دیدنی هایی دیگری هم دارد که شاید در نگاه اول به چشم نیاید اما با کمی تامل می توانید از دیدن این شاهکار معماری لذت ببرید.
تلفیق معماری سنتی و مدرن
طبقه اول با سطح زمین ۲۳ متر فاصله دارد . دو دیوار بتنی با پنجره های کوچک آبی رنگ که از زیر طاق آزادی مشخص است. کاشی کاری های پر طاووسی نمای برج در پشت دیوارههای شیب دار این طبقه خود نمایی میکند.طبقه دوم در ارتفاع ۳۳ متری از سطح میدان قرار دارد و گنبدی بتنی با طرح شمسه در میانه آن به چشم میخورد.در این طبقه می توانید تلفیقی از معماری سنتی و مدرن را مشاهده کنید. در این طبقه نمایشگاه عکسهای تاریخی نیز برگزار می شود. طبقه سوم در ارتفاع ۳۹.۵متری از سطح میدان قرار دارد و از جذابیتهای آن شکاف های مستطیلی و عمودی آن است که از بادگیرهای یزد الهام گرفته شده است. از این طبقه می توانید نظاره گر شهر تهران باشید.
تهران از زاویه برج آزادی
این قسمت به واسطه پنجره های شش ضلعی و دوربین های نصب شده دید مناسبی به اطراف برج آزادی دارد. این طبقه ۳۹.۵ متری از سطح میدان فاصله دارد و به دلیل وجود پنجره های شش ضلعی و دوربین های نصب شده دید مناسبی به اطراف برج آزادی می دهد.نوک گنبد رک در بام، بلندترین قسمت برج آزادی محسوب می شود حدود ۴۵ متر از سطح میدان ارتقاع دارد. در سمت شمالی و جنوبی بام برج آزادی دو نیم دایره وجود دارد که نماد جایگاه دیدبانها در سربرجی قلعههای قدیم است.در پشت بام برج آزادی نیز گنبد زیبایی مزین به کاشی کاری فیروزه ای است که بیشتر در مقبرهها و بقعه امامزاده ها شاهد آن هستیم.
نظر شما