به گزارش واحد مرکزی خبر، صالحی در این نشست با اشاره به دیدار خود با البرادعی و دیدار مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی با رئیس جمهور گفت: موضوع هستهای ایران از بُعد پادمانی کاملاً حل شده و ایران امیدوار است از این به بعد، موضوع هستهای را در سراشیبی ببیند.[آشنایی با ایران هستهای]
رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: امیدواریم با توافقی که با آژانس بین المللی انرژی اتمی صورت گرفته است بازرسیها در همین ماه انجام شود تا در گزارش ماه نوامبر آژانس اقدامات مثبت ایران به صورت ویژه انعکاس یابد.
علی اکبر صالحی در آغاز نشست مشترک خبری با محمد البرادعی مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی در تهران، به آخرین جلسه شورای حکام به ریاست محمد البرادعی در ماه نوامبر اشاره و تصریح کرد: با توجه به اقدامات مثبت و خوبی که در خصوص موضوع هسته ای ایران انجام شده است امیدواریم این موضوع به حالت کاملاً عادی خود برگردد همچنان که از نظر ما هم این موضوع کاملاً عادی است.
رئیس سازمان انرژی اتمی اقدامات سازنده جمهوری اسلامی ایران را در این مسیر، "مؤثر" توصیف کرد و گفت: این اقدامات با استقبال فراوان مواجه شده است و امیدواریم در ادامه، این استقبال افکار عمومی از اقدامات مثبت ایران بیشتر مشخص شود و گزارش آقای البرادعی نیز به صورتی باشد که نهایتی مثبت بر این قضایا بگذارد.
صالحی به اقدامات و همکاریهای سازنده ایران با آژانس اشاره کرد و گفت: حوزه همکاریهای آینده با آژانس به تأمین سوخت برای رآکتور تحقیقاتی تهران میرسد که خوشبختانه با اقداماتی که در چند ماه پیش به ویژه یکی دو ماه قبل با سرعت ویژهای صورت گرفت به نتایج مطلوبی رسیدهایم.
وی با اشاره به سخنان رئیس جمهور در نیویورک و تهران در خصوص موضوع هستهای افزود: تصمیم بر این شده است که اورانیوم 3.5 درصد را بدهیم و اورانیم 20 درصد را برای رآکتور تهران تحویل بگیریم و 19 اکتبر نیز جلسهای در وین در این خصوص برای بررسی جزئیات خواهیم داشت.
صالحی با بیان اینکه نامه ایران درخصوص احداث تأسیسات جدید غنی سازی زودتر از موعد به آژانس تحویل داده شده است، گفت: آژانس نیز نامه تشکرآمیز خود را در این زمینه به ایران ارسال کرد و اقدامات بعدی از جمله بازرسیها در چارچوب قواعد پادمانی صورت خواهد گرفت.
البرادعی: مذاکرات با ایران در مسیر مناسبی قرار گرفته است
مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز در این کنفرانس خبری گفت: مذاکرات با ایران در مسیر مناسبی قرار دارد و گفتگوهای سازنده ای میان آژانس و ایران آغاز شده است.
محمد البرادعی در نشست خبری مشترک با علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی در تهران، پیش از آغاز سوالات خبرنگاران داخلی و خارجی در سخنانی افزود: نمونه این گفتگوهای سازنده مذاکرات هفته گذشته ایران با کشورهای 1+5 در ژنو بود که هر دو طرف نگاه سازندهای داشتند.
وی اضافه کرد: صبح امروز درباره مسائل مختلفی با آقایان صالحی و احمدی نژاد جلساتی داشتم.
مدیر کل آژانس گفت: تازه وارد نیستم و بارها به ایران آمدهام و گفتگوهای متفاوتی در خصوص همکاریهای فنی، شفاف سازی و کمک به پاسخ سوالات آژانس داشتهام.
البرادعی هدف از سفر به تهران را شفاف سازی درخصوص تجهیزات قم اعلام کرد و افزود: درباره این تجهیزات بیش از یک هفته پیش به آژانس اطلاع داده شد و در گفتگوها تصمیم گرفتیم 25 اکتبر بازرسان خود را برای کار بازرسی به قم بفرستیم.
وی اضافه کرد: مطمئنا ایران در این باره نیز همکاریهای خوبی خواهد داشت.
البرادعی گفت: از چند ماه پیش نیز مذاکراتی با تهران در خصوص تضمین سوخت رآکتور ایران داشتهایم که از ما خواسته شد با چند تامین کننده سوخت تماس بگیریم که پاسخهای خوبی هم دریافت کردیم.
وی کاربرد این موضوع را در درمان سرطان و دیگر کاربردهای پزشکی خواند که آژانس از آنها حمایت می کند.
مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در ادامه گفت: در همین زمینه توصیه شد ایران سوخت خود را برای غنی سازی به خارج بفرستد و سپس سوخت غنی سازی شده به ایران ارائه شود که این تصمیم در جلسه 19 اکتبر در وین با حضور مقامات آمریکایی، فرانسوی و روسی بررسی خواهد شد و آژانس در آن جلسه تسهیل گر خواهد بود.
البرادعی موضوع هستهای ایران را از طریق دیپلماسی و گفتگو قابل حل دانست.
البرادعی: اسرائیل خطر اول منطقه است
مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی گفت: اسرائیل به دلیل داشتن سلاحهای هسته ای فراوان، خطر اول منطقه به شمار میرود و ما نیز اقدامات مؤثری انجام داده و میدهیم تا بتوانیم به نیروگاههای آنها دسترسی داشته باشیم و از آنها بازرسی کنیم.
محمد البرادعی در پاسخ به سؤال خبرنگار شبکه پرس تی وی درخصوص اقدامات و برنامههای آژانس برای عاری سازی منطقه و قدرت ها از سلاح های اتمی افزود: من همیشه این نظر را داشتهام که دنیا زمانی به ثبات و آرامش واقعی میرسد که هیچ کشوری سلاح هستهای نداشته باشد.
مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی ثبات و آرامش واقعی در خاورمیانه را نیز در گرو همین مسئله دانست و گفت: باید بگوییم که در این زمینه پیشرفت مناسبی نداشتهایم به ویژه در خصوص اسرائیل که سی سال است که در ان پی تی نیست و همکاریهای لازم را انجام نمیدهد.
البرادعی اقدامات اخیر امریکا و روسیه را در خصوص نابودی بخشی از سلاحهای هستهای خود را مثبت خواند و افزود: آقای اوباما اقدامات مثبتی در این خصوص انجام داد که کار را تسهیل می کند و هم روسیه و هم آمریکا در اجلاس سران متعهد شدند سلاحهای هستهای خود را به یک سوم آنچه هست کاهش دهند.
وی در پاسخ به سؤال خبرنگار الجزیره عربی در خصوص اقدام ایران به احداث تأسیسات جدید غنی سازی گفت: همه قوانین آژانس به همه کشورهای بدون استثنا نگاه میکند و هیچ استثنایی برای کسی قائل نیست.
مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی با بیان اینکه هر کس قصد احداث تأسیسات جدید هستهای داشته باشد باید همان زمان به آژانس اعلام کند افزود: ایران هم در سال 2002 به این قاعده پیوست اما از سال 2007 از آن عدول کرد و خواست قوانین قدیمی تر را اجرا کند.
وی اضافه کرد: آژانس این قواعد را نمیپذیرد و باید به قواعد جدید عمل و در همان زمان و موعد مقرر فعالیتها اعلام شود.
علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی نیز در ادامه پاسخ به این سؤال گفت: ایران از زمانی که شورای امنیت در قضیه هستهای ایران غیرعادلانه عمل کرد، عمل به قانون 3،1 جدید را متوقف کرد اما همواره خود را به 3،1 قدیم متعهد میداند و زودتر از موعد مشخص شده در آن، فعالیتهایش را منعکس کرده است؛ این موضوع بحثهای تفصیلی دارد و مشکل خاصی هم نیست.