گروه سلامت - سمیه شرافتی: متخصصان ریه اذعان می‌کنند که خطرات ناشی از مواجهه با گرد و غبار رایانه‌ها در درازمدت سلامت ریه‌ها را تهدید می‌کند.

«اصولا هر ذره خارجی غیر از اکسیژن که با تنفس وارد ریه و برونش می‌شود و تجمع پیدا می‌کند، باعث تنگی نفس، آمفیزم و برونشیت مزمن می‌شود که ذرات گرد و غباری که در برخی وسایل الکترونیکی وجود دارد در این مورد خطرناک‌تر است.»

دکتر ایرج خسرونیا، متخصص داخلی و رئیس جامعه پزشکان داخلی ایران ضمن بیان این مطلب به همشهری می‌گوید: در داخل ذرات گرد و غبار رایانه‌ها ماده سیلیکا وجود دارد که در نهایت، تنفس کردن این ماده منجر به بیماری سیلیکوزیس می‌شود.

علائم این بیماری با تنگی نفس، سیاه شدن لب‌‌ها و ناخن‌ها و سرفه شروع می‌شود و اگر تنفس در این شرایط ادامه پیدا کند فرد باید منتظر بروز بیماری‌های مزمن و غیرقابل برگشت ریوی باشد.

سیگاری‌ها همچنان آسیب‌پذیرترند

علاوه بر این، به عقیده متخصصان ریه تحقیقات شیمیایی جدیدی که توسط محققان آمریکایی روی ذرات غبار کامپیوترها صورت گرفته، نشانگر این است که گرد و غبار موجود روی رایانه‌ها و سایر وسایل الکترونیک می‌تواند سلامت انسان را در طولانی‌مدت تهدید کند چون این ذرات حاوی ترکیبات آتش خاموش‌کن، تحت عنوان «اتر دایفنیل پلی برومین» هستند که برای اندام‌های تناسلی و عصبی بسیار مضرند.

دکتر مصطفی قانعی، فوق‌تخصص بیماری‌های ریوی و معاون پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی بقیه‌الله نیز با اشاره به مضرات این گرد و غبار‌ها به همشهری این‌طور توضیح می‌دهد: ذرات گرد و غبار رایانه‌ها در صورتی برای ریه خطرناک هستند که از 5‌میکرون کوچک‌تر باشند، چون در این صورت است که می‌توانند به‌راحتی وارد ریه شوند.

وی در ادامه به دومین ویژگی این ذرات اشاره می‌کند و می‌گوید: این گرد و غبارها در صورتی‌ که بار الکتریکی منفی داشته باشند، در سیستم مجاری ریه جذب می‌شوند که البته تشعشعات خود رایانه‌ها در ایجاد این بار منفی بسیار مؤثر است.

بنابراین، این 2 ویژگی در کسانی که پشت صفحه کامپیوتر می‌نشینند منجر به جذب راحت‌تر ذرات گرد و غبار می‌شود؛ درحالی‌که گرد و غبار هوا هیچ‌کدام از این خواص را نداشته و به راحتی جذب نمی‌شود.

دکتر قانعی به افرادی که بیشتر در معرض خطر مواجهه با این ذرات هستند اشاره کرده و می‌گوید: با توجه به اینکه سیستم دفاعی ریه قوی است، اگر ریه افراد سالم باشد، معمولا این ذرات بعد از مدتی به‌خودی خود خارج می‌شود ولی در کسانی که ریه بیمار دارند- مثل افراد سیگاری- این ذرات نه تنها خارج نشده بلکه فرد را مبتلا به بیماری برونشیت و ورم ریه می‌کنند.

وی توصیه می‌کند: در این صورت بر خلاف عقیده برخی از کارشناسان،  به این افراد پیشنهاد می‌کنیم‌که از ماسک در هنگام کار با رایانه استفاده نکنند چون ثابت شده ماسک‌ها هیچ نقشی در جلوگیری از ورود این ذرات به داخل ریه ندارند. به گفته وی، تهویه مناسب و دائم هوای محیط بهترین راه برای جلوگیری از ورود ذرات گرد و غبار به داخل ریه است.

کد خبر 94390

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز