دوشنبه ۶ آذر ۱۳۸۵ - ۱۷:۰۲
۰ نفر

گروه سلامت: تصور کنید، نوزادی به دنیا بیاید و خود در شکمش، جنین دیگری داشته باشد! ممکن است فکر کنید که طفلک دخترک در شکم مادرش باردار شده، ولی نکته اینجاست که نوزاد پسر است.

این اتفاقی است که اخیرا در شیلی رخ داده و نوزاد پسری با یک جنین در شکمش متولد شده است. پزشکان هم در اولین فرصت این نوزاد دومی ‌را به دنیا آوردند و البته این جنین زنده نماند.

عجیب ولی واقعی

پزشکان می‌گویند، این نوزاد دچار پدیده جنین در جنین شده است و در دوران جنینی، جنین فرعی وارد بدن جنین اصلی شده و در بدن آن رشد کرده است و در نهایت، جنین اصلی یعنی همین پسر بچه با یک جنین در داخل شکمش متولد شده است.

پزشکان بیمارستان هرنان هرنیکوئز شهر تماکوی شیلی، مدتی قبل از تولد این نوزاد، با تصویربرداری از جنین، متوجه وجود یک جنین 10 سانتی‌متری در بدن جنین اصلی شده بودند.

جنین فرعی چهار اندام و یک ستون فقرات ناقص داشت، اما سر نداشت. به همین خاطر هیچ امیدی به زنده ماندنش نبود.

بعد از تولد نوزاد اصلی، پزشکان او را جراحی کردند و جنین فرعی را از شکمش خارج کردند. در حال حاضر نوزاد پسری که هنوز نامی ‌برایش انتخاب نشده، زنده و سالم است.

دکتر ماریا آنجلیکا بلامر، رئیس بخش نوزادان بیمارستان هرنان هرنیکوئز، در این باره می‌گوید: «این یک مورد نادر است. ولی خیلی خطرناک نیست، چون قابل درمان است. این نوزاد پسر هم جراحی شد و اگر مشکل خاصی برایش پیش نیاید حتما زنده خواهد ماند.»

پدیده جنین در جنین

پدیده جنین در جنین، یک اختلال بسیار نادر است که از هر 500 هزار تولد زنده، یکی دچار این مشکل می‌شود. در این پدیده جنین اصلی میزبان جنین فرعی است.

جنین فرعی که خود توانایی تامین غذا و اکسیژن مورد نیازش را ندارد، با کمک چیزی شبیه بند ناف به سیستم گردش خون جنین اصلی متصل شده و از این راه به حیات خود ادامه می‌دهد.

البته این بند ناف جنین فرعی با بند ناف واقعی تفاوت‌هایی دارد که مهمترین آنها تعداد رگ‌های داخل آن است. به عبارتی بند ناف جنین فرعی فقط 2 رگ دارد، در حالی که بند ناف طبیعی 3 رگ دارد. همین موضوع باعث شد تا در تئوری دو قلو بودن دو جنین تودرتو تردید ایجاد شود.

البته معمولا جنین فرعی برای جنین اصلی مشکلی ایجاد نمی‌کند تا زمانی که رشد کرده و به حدی بزرگ شود که به عنوان یک توده بتواند به سایر اعضای جنین اصلی فشار وارد کند.

در این موقع است که جنین اصلی که دیگر باید آن را نوزاد نامید، با احساس علایمی‌مثل درد، تهوع و استفراغ و یبوست بزرگ‌تر‌ها را متوجه مشکل می‌کند و در نهایت پزشکان با کمک روش‌های تصویربرداری پیشرفته پزشکی وجود جنین فرعی در بدن نوزاد را کشف می‌کنند.

در این موارد معمولا جنین فرعی در شکم خصوصا پشت پرده صفاقی نوزاد قرار دارد. یعنی جنین فرعی لابه‌لای روده‌ها و احشای داخل شکم از طریق همان بند ناف 2 رگه، به عروق صفاقی جنین اصلی متصل است. اما در موارد معدودی از این پدیده نادر، جنین فرعی در دهان، کمر و حتی بیضه و جمجمه نوزاد میزبان هم قرار می‌گیرد.

تاکنون 92 مورد جنین در جنین گزارش شده که آخرین آنها همین مورد اهل شیلی بود. اولین بار در سال 1806 چنین پدیده‌ای گزارش شد.

چرا و به چه علت؟

با اینکه در برخی از منابع علت پدیده جنین در جنین را در واقع نوعی دوقلویی می‌دانند، اما بررسی 92مورد از این پدیده که تاکنون گزارش شده است، نشان داده که معمولا نوعی تومور خوش‌خیم به نام تراتوم که در سنین بسیار پایین شروع می‌شود، باعث تشکیل جنینی در بدن یک جنین می‌شود. حتی در برخی موارد، مثل آنچه در سال 1997 در بیمارستان جانز هاپکینز آمریکا گزارش شد، برای بهبود کامل جنین اصلی، پزشکان مجبورند بعد از جراحی از شیمی‌درمانی استفاده کنند.

در تراتوم، بافت‌های تومور بسیار تمایز یافته‌اند و در برخی موارد حتی عملکرد یک بافت طبیعی را هم دارند. البته نکته مهم در مورد این تومور این است که معمولا بافت داخل تراتوم، با بافتی که تومور در آن واقع شده تفاوت دارد. یعنی مثلا در داخل ریه یا شکم تراتومی‌که دندان تولید می‌کند تشکیل می‌شود. ولی دندانی که ایجاد می‌شود یک دندان کامل است.

اگر این تراتوم رشد زیادی داشته باشد و بتواند بافت‌های متعددی مثل استخوان‌های مهره، و اندام‌ها و نیز عضله و دندان را با هم تولید کند، توده‌ای تشکیل می‌شود که بسیار شبیه یک جنین است. این همان اتفاقی است که در پدیده جنین در جنین رخ می‌دهد.

کد خبر 9540

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار پزشکی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز