گروه سیاسی-محمدعلی بدری: رئیس دفتر محمود احمدی‌نژاد درباره 5 ملوان انگلیسی تازه‌وارد به آب‌های ایران گفت:

 درصورت اثبات سوء‌نیت این افراد، برخوردی جدی و قاطع با آنها صورت خواهد گرفت.

این جملات اسفندیار رحیم‌مشایی هم مانند اجزای دیگر جریان خبری دستگیری این ملوان‌ها در خلیج‌فارس، از لحظه نخست انتشار در رسانه‌های جهان ضریب و شتاب ویژه‌ای گرفت و «موضع شدید ایران» توصیف شد.

خبر فوری

نخستین خبر دستگیری 5 ملوان دیگر انگلیسی در آب‌های ایران با تاخیر 5 روزه منتشر شد. نخستین بار رسانه‌های انگلیس در نوار خبرفوری خود بیانیه وزارت خارجه انگلیس را نوشتند.
تلویزیون بی‌بی‌سی دوشنبه شب به وقت تهران، با قطع برنامه‌های عادی خود، تصاویری از قایق بادبانی توقیف‌شده با نام «Kingdom of Bahrain» متعلق به این گروه انگلیسی را پخش کرد.

سی‌ان‌ان هم برنامه‌های معمول خود را قطع و بیانیه لندن را قرائت کرد.دیروز در روز ششم پس از ورود این 5 ملوان انگلیسی به آب‌های ایران در خلیج‌فارس، نخستین واکنش‌های ایران، نشان داده شد.

2 واکنش اول شبیه به هم بود:«به‌محض مشخص شدن جزییات و صحت و سقم آن به اطلاع همگان خواهد رسید.» و «زمانی که صحت و سقم خبر مشخص شود به اطلاع خواهد رسید.»

معلوم است چه نیرویی دستگیر کرده

جمله نخست را فرمانده منطقه یکم نیروی دریایی سپاه گفت. علیرضا تنگسیری با جمله‌ای شرطی، گفت: اگر انگلیسی‌ها در خلیج‌فارس دستگیر شده‌‌اند، مطمئنا معلوم است که توسط چه نیرویی از کشور دستگیر شده‌اند.به گزارش ایلنا او خبر داد: مقابله با نیروی‌های بیگانه و دستگیری آنها در خلیج‌فارس به‌عهده سپاه است.

در دست بررسی است

عبارت دوم، پاسخ سخنگوی وزارت خارجه ایران به پرسش میهمانان هفتگی‌اش بود. رامین مهمان‌پرست در نشست هفتگی خود با خبرنگاران درباره خبر وزارت خارجه انگلیس و رسانه‌های این کشور درباره بازداشت 5 تبعه این کشور در آب‌های ایران گفت: این موضوع در دست بررسی است.به گزارش مهر، سخنگوی دستگاه دیپلماسی ایران دیروز گفت: اصل موضوع که اتفاق افتاده یا نیفتاده در دست بررسی است و زمانی که صحت و سقم خبر مشخص شود به اطلاع خواهد رسید.

خیلی قاطع

پس از این دو، فارس اظهارنظری از اسفندیار رحیم‌مشایی منتشر کرد.رئیس‌دفتر احمدی‌نژاد در حاشیه شانزدهمین همایش بیمه و توسعه در جمع خبرنگاران درباره دستگیری 5 انگلیسی در آب‌های خلیج‌فارس، گفت: در حال حاضر نمی‌توان جزییات این خبر را به‌طور دقیق بیان کرد؛ اما به‌طور کلی سیاست‌های مادر قبال سیاست‌های جهان به‌صورت کاملا تعاملی و مثبت است.

رحیم‌مشایی در عین حال عنوان کرد: در مواردی از این دست اگر قصد اخلال در امنیت وجود داشته باشد، طبیعتا برخورد جدی با آن صورت خواهد گرفت. او اما ادامه داد: مسیر برخورد را هم دستگاه قضایی کشور تعیین می‌کند که مستقل از دولت است.

تماس در بازداشت

پایگاه اینترنتی روزنامه دیلی‌میل چند دقیقه بعد، با انتشار این جملات مشایی، نوشت که یکی از 5 بازداشت‌شده انگلیسی که 21 سال دارد، با تلفن با خانواده خود در انگلیس صحبت کرده و خبر دستگیری خود و 4 همراه خود را به آنها اطلاع داده است.او به مادرش گفته که حالش خوب است.

این پسر انگلیسی، در توضیح کوتاه ماجرا در مکالمه خود با خانواده‌اش، گفته‌ است که آنها در آب‌های خلیج‌فارس از بحرین به سمت دوبی در حال حرکت بوده‌اند که به یک منطقه نفتی می‌رسند و برای دور زدن آن از نزدیک یک جزیره ایرانی عبور می‌کنند که موجب دستگیری شان می‌شود.

بیانیه انگلیسی

وزارت امور خارجه انگلیس هم در بیانیه‌ای که دوشنبه صادر کرد اعلام کرده است که این 5 قایقران در قایقی متعلق به بحرین به سمت دوبی در حال حرکت بوده‌اند.

وزارت امور خارجه انگلیس در این گزارش احتمال تجاوز اتباع انگلیسی به خاک ایران را رد نکرده است.لندن در این بیانیه مدعی است که این افراد از اعضای یک باشگاه ورزشی در رشته قایقرانی بوده که قصد شرکت در مسابقه قایقرانی دوبی - مسقط را داشته‌اند.

عصر روز واقعه

در همین حال دیوید میلیبند، وزیر امور خارجه این کشور نیز ضمن ابراز امیدواری برای رفع مشکل این افراد، از برقراری ارتباط با سفارت جمهوری اسلامی ایران در لندن و سفیر انگلیس در ایران با وزارت امور خارجه خبر داد.

وی اظهار داشت که بعدازظهر 25 نوامبر – روز وقوع حادثه- نیز مسئولان وزارت خارجه انگلیس ضمن تماس با مقامات ایرانی، در جریان این واقعه و تحولات آن قرار گرفتند. میلیبند خواستار گفت‌وگو با منوچهر متکی در این باره است.

رستگاری در تهران

فروردین سال 86 نیز 15 نظامی انگلیسی در آب‌های ایرانی خلیج‌فارس دستگیر شدند.توقع دولت وقت انگلیس آزادی فوری ملوان‌ها بود اما تهران درخواست لندن را اجابت نکرد تا درگیری لفظی بین دستگاه دیپلماسی دولت نخست احمدی‌نژاد و دولت تونی بلر بالا گرفت.

نخست‌وزیر وقت انگلیس که از چانه‌زنی 5 روزه لندن پاسخی دریافت نکرد، در روز ششم درباره مسئله تفنگداران متجاوز به آب‌های ایران گفت: زمان افزایش فشار دیپلماتیک ایران برای آزادی این نیروها فرارسیده است.

در فاصله‌ای کوتاه و در روزهایی که تراکم خبری موضوع تفنگداران انگلیسی بازداشتی به حد اکثر رسیده بود، تمامی دیدارها و ارتباطات رسمی و دولتی لندن با تهران به حالت تعلیق درآمد.

اتحادیه اروپا، روسیه، آمریکا، دبیرکل سازمان ملل و شورای مسلمانان بریتانیا، خواستار آزادی تفنگداران انگلیسی بازداشت شده در ایران شدند.خاویر سولانا بازداشت ملوانان انگلیسی را غیرقابل‌قبول خواند.

ترکیه و سوریه پیشنهاد میانجی‌گری در این‌باره را دادند، اما تهران تمام این درخواست‌ها را نشنیده گرفت تا جایی پس از تشریح و پذیرش اصل تجاوز به آب‌های ایران از سوی 15 ملوان انگلیسی و احراز جرم آنها، موضوع محاکمه ملوان‌های متجاوز در رسانه‌های ایرانی طرح شد.

اما در نهایت پس از 2 هفته رئیس‌جمهور ناگهان خبر از آزادی ملوانان داد و اعلام کرد که این امر هدیه‌ای از جانب ایران به مردم انگلیس است.

15 ملوان انگلیسی پس از دیدار با رئیس‌جمهور ایران در مجموعه پاستور، و دریافت هدیه‌هایی از صنایع‌دستی، کتاب‌های نفیس و سوغات ایرانی به سفارت انگلیس رفتند و از آنجا راهی لندن شدند.

کد خبر 96528

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار سیاست‌خارجی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز