-
در دوازدهمین نشست مرکز تهرانشناسی همشهری با عنوان «نان آن سالها» مطرح شد
نظامنامه نانواییها در تهران | وقتی کودکان و زنان بدون نوبت نان میخریدند
نانوانیها در گذشته نظم و نظام کنونی را نداشتند. گاهی نه خبری از صف و رعایت حق تقدیم بود و نه بسیاری از نانواییها به رعایت بهداشت محیط توجه میکردند. این شرایط اما با تدوین و ابلاغ نظامنامه نانواییها در تهران تغییر کرد.
-
جشنواره دانشآموزی با ۶ محور اصلی عکاسی، گویندگی، گرافیک، نویسندگی و خوشنویسی داوری شد
آذرخش با بیشترین برگزیدگان استثنایی به خط پایان رسید
جشنواره آذرخش که با مدیریت نوجوانان مجلس دانشآموزی برگزار شد برگزیدگان استثنایی بسیاری را در بر داشت و پس از آموزش محورهای اصلی جشنواره و اعلام نتایج نهایی به خط پایان رسید.
-
ببینید | آتش سوزی حوالی عمارت مسعودیه
ظهر امروز حوالی عمارت مسعودیه طبقه دوم یک چاپخانه که محل نگهداری کاغذ بود آتش گرفت و این آتش سوزی به مغازه اطراف سرایت پیدا کرد.
-
یادداشت | قداست نان در فرهنگ ایرانی
نان به عنوان اصلیترین غذای مصرفی و یکی از قدیمیترین غذاهایی است که بشر آن را تهیه کردهاست و تاریخچه آن به اواخر عصر حجر برمیگردد که کارشناسان با اختلاف این زمان را بین ۳۵۰۰ تا ۵۰۰۰ سال قبل میدانند.
-
شناسایی پرکارترینهای محله | پای درددل نجاران، آهنفروشان، خیاطان
نخستین روز از تیر ماه روز اصناف نامگذاری شده است و ما هم به همین بهانه سراغ برخی از صنوفی رفتیم که در منطقه ما پررنگتر دیده میشوند تا درباره شرایط ورود به این مشاغل و میزان درآمد آنها برای جوانان جویای کار بنویسیم.
-
آخرین نقشههای آلودگی صوتی تهران نشان میدهد ما در یکی از ۱۰ نقطه آلوده شهر زندگی میکنیم
اینجا سر و صدا خشن است! | آلودگی هوا خطرناکتر است یا صدا؟
خبرها حکایتی تلخ برای ساکنان منطقه ما دارد؛ آلودگی صوتی گریبان شهروندان جنوب غربیترین منطقه پایتخت را گرفته است. حجم صدا در این گوشه شهر آنقدر بلند است که صدای گوشنواز کمتر شنیده میشود و حواس همه را میآزارد.
-
در هفدهمین تور تهرانگردی با موضوع نان در تهران قدیم مطرح شد
سیلوی تهران؛ یادگار مهندسان نازی
۸۴سال از ساخت اولین سیلوی کشور در تهران با دیوارهای بلند، مستحکم و استوانهای شکل میگذرد. وقتی به بالای سرمان نگاه میکنیم دریچههای خروجی غلات را در سقف دالانها میبینیم که هر کدام راهی به داخل کندوها دارند. کندو یعنی محل نگهداری، ذخیرهسازی و تخلیه گندم که با شماره جداگانه مشخص شدهاند.
-
دیروز و امروز زورخانهها به روایت یکی از قدیمیترین زورخانهداران تهران
وارث جوانمردی و فتوت | دیدار با پهلوانان در گود زورخانه بابالحوائج
«از قدیم، زورخانهها شباهت زیادی به مساجد داشتند و حتی اهالی تهران قدیم، زورخانه را بهعنوان مسجد دوم هر محله میشناختند.» این را «اسماعیل سرپرست» مدیر زورخانه بابالحوائج منطقه در حالی مطرح میکند که زورخانهداری را از پدرش به ارث برده و از کودکی با ورزش باستانی آشنا شده است.
-
در دوازدهمین نشست مرکز تهرانشناسی همشهری با عنوان «نان آن سالها» مطرح شد
دشواریهای تهیه نان در تهران قدیم | شاه بزرگترین محتکر آرد بود
روزگاری که در هر کوچه و خیابان این شهر، خبری از چند نانوایی و نانهای متنوع نبود، مردم برای تهیه نان رنجهای بسیار میبردند؛ از کمبود آرد و مشکلات حمل و نقل آن تا کمبود نانواییها و البته فساد درباریان که خود از محتکران بزرگ آرد بودند.
-
در دوازدهمین نشست مرکز تهرانشناسی همشهری با عنوان «نان آن سالها» مطرح شد
پر شدن چوب خط مشتریها با نانهای کیلویی
برای ماایرانیها خوردن نان باغذا آنقدررایج وعادی است که نمیتوانیم زندگی بدون آن را تصورکنیم.از این رو، نان معمولا جزء ارزانترین اقلام است و بنابراین همه مردم با هر درآمدی میتوانند از آن استفاده کنند. نان از گذشته تا به امروز از نحوه پخت تا ارائه به مشتری ماجراهای جالبی را از سر گذرانده است.
-
در حاشیه خیابان سعیدآباد، مکانی متفاوت برای آموزش و تحقیق در باره گونههای مختلف گیاهان وجود دارد
گیاهشناسی در باغ فـاروق | در خانه گل و گیاه پرورش دهید
در میان خانههای کوتاه و بلند خیابان سعیدآباد و روبهروی طرح نیمهتمام بزرگراه شهید بروجردی، بوستانی قرار دارد که بر روی تابلو آن نام «گیاهشناسی» حک شده است. این بوستان سال ۸۳ با عنوان باغ گیاهشناسی غدیر به بهرهبرداری رسید.
-
مروری بر خطرات استفاده افراطی از تلفن همراه و راه برون رفت از آن
زندگی بدون همراه امکانپذیر است؟
تلفن همراهی که این روزها نمیتوانیم به راحتی از آن دور بمانیم و به نوعی شغل و زندگی و تفریحمان به آن گره خورده دغدغههایی هم همراه خود آورده است.
-
معرق یکی از پر طرفدارترین هنرهای این روزها به حساب میآید، هنری که با وجود نجاریهای زیاد در منطقه ما در دسترس شماست
درختان را به حرف بیاورید
گلهای ریز و درخشان، برگهای لطیف و جاندار، صورتهای خندان، ابرها، سنگها و هرچیز دیگر که در یک تابلو معرق فقط از چوب ساخته میشود، به خاطر همین هم هست که معرقکارها به هنرشان میگویند زنده کردن چوبها.
-
در دوازدهمین نشست مرکز تهرانشناسی همشهری با عنوان «نان آن سالها» مطرح شد
نان محلی غرب تهران با سبزیهای تازه کوهی
غرب تهران بهدلیل قرار گرفتن کوههای مرتفع در آن، ظرفیتهای برجستهای برای گردشگری در محیط کوهستانی دارد. آب و هوای دلپذیر روستای واریش و دسترسی سریع به آن از دل شهر تهران، این روستا را به مقصد گردشگری محبوبی برای ساکنان پایتخت تبدیل میکند.
-
همراهی با «شهین تسلیمی» در حسنآباد | کو، کجاست کوچههای خاطره؟
صدای گرم و گیرایی دارد، از آن دسته بازیگرانی است که قبل از تصویر مهربانش صدای باصلابتش مخاطب را جذب میکند، با خاطرات خوشی که از آرامش تهران قدیم و محله دوران کودکیاش دارد هنوز هم علاقهمند به زندگی در محلههای جنوبی و اصیل شهر تهران است.
-
یکی از ظرفیتهای بالقوه گردشگری مهجور مانده است
تالاب عشقآباد؛ گنج پنهان
بسیاری از اهالی شهر ما حتی نام تالاب «عشقآباد» را هم نشنیدهاند. در گذشتهای نه چندان دور ساکنان بومی ری در فصل ماهیگیری به تالاب عشقآباد میرفتند و شاید هنوز خاطره آن لحظههای خوش را به خوبی به یاد دارند.
-
ورزشکار هممحلهای ما به دنبال ثبت رکورد جدید در گینس است
آقای رکورد | شنای باستانی تا شنای سوئدی
قهرمان ایرانیای که سالها برای ثبت رکوردش تلاش کرده ولی نتوانسته نامش را در کتاب گینس ثبت کند و تنها در کشور خودمان رکوردش به ثبت رسیده است.
-
نگاهی به تاریخچه یکی از قدیمیترین محلههای منطقه
یافتآباد؛ محل یافتن آب بوده
موسفیدکردهها به یاد دارند، همانهایی که آردها را بیخته و الکها را آویختهاند. قاب عکسهای ماندگاری از قدیمهای منطقه ما در ذهنشان ثبت شده است. خیلی از آنها حتماً یادشان هست که تکه هیجدهم پایتخت چه شکلی بود و چه محلهها و گذرها و پارکها و پاتوقهایی داشت.
-
در حاشیه دوازدهمین نشست مرکز تهرانشناسی همشهری مطرح شد
نان جزغاله، سوغات مهاجران
در روزگاری که آرامآرام هسته نخستین شهر تهران شکل میگرفت و آغوش پایتخت به روی همه اهالی نواحی مختلف کشور باز بود، پخت نان محلی بخصوصی که در شهرستانهای شرق کشور مصرف میشد، میان تهراننشینان باب شد. به این خوراک متفاوت نان جزغاله میگفتند.
-
در دوازدهمین نشست مرکز تهرانشناسی همشهری بررسی شد
آداب سنگک پختن در تهران قدیم | نان مخصوص برای عروس های جوان
طبق کشها خنچه عقد را با هفت طبق حمل میکردند و نان سنگک در تهران قدیم به حدی حرمت داشت که یک طبق فقط به نان سنگک اختصاص داشت.
-
نان «خشک دوالکه» تا صبح در تنور میماند | خاطرات رقیه نانبند و هدیه خوشطعم بچهها
از میان نانهایی که در محدوده روستاهای غرب تهران پخته میشد «نان خشک دوالکه» خاص و متفاوت بود؛ نان معروفی که در میان اهالی طرفدار داشت.
-
در تور تهرانگردی مرکز تهرانشناسی همشهری به رویدادها و محلههایی پرداختیم که با نان گره خوردهاند
در جستوجوی عطر نان در تهران قدیم | از تاپوهای بدقواره تا ترور رئیس غلات
تهران و ساکنانش با هجوم انگلیس و شوروی و اشغال ایران در شهریور۱۳۲۰ درگیر ماجراهایی شدند که مستقیماً به شورش نان منجر شد و در این روزها اتفاقات و رویدادهایی تاریخی را تجربه کردند.
-
گنجینههای پنهان شهر | بیمهری با میراثی به نام کاریزها
نشانه تمدن کهن ایران زمین است؛ بسیاری از محققان و تاریخنویسان ایرانی دلگیرند که چرا این نامها جزء عجایب بشری ذکر نشده است.
-
قهرمان بدنسازی منطقه در باره تب این ورزش میان جوانان میگوید
اول فرهنگسازی، بعد بدنسازی
این روزها که تب بدنسازی و پرورش اندام میان جوانان و نوجوانان داغ شده است، با او که بهعنوان قهرمان، افتخارات بزرگی را برای هجدهنشینان به ارمغان آورده گپوگفتی داشتهایم.
-
بازخوانی رسم و رسوم اهالی قدیمی یافتآباد
روزگاری که دل همسایه برای همسایهاش میتپید
مردم یافتآباد نیز همچون دیگر اقوام ایران از قدیم برای خود رسم و رسوم و باورهای خاصی داشتند. باورها و رسومی که گاهی با قومهای دیگر شباهت و گاهی تفاوتهایی داشت و در روزگاری نه چندان دور در بین اهالی یافتآباد اجرا میشد.
-
حکایت خیابان ماستبندی | قدیمیترین لبنیاتی یافتآباد اینجاست
حاج حسین قدیمیترین لبنیاتی منطقه را دارد و خودش هم عضو اتحادیه گاوداریهاست. به مغازه لبنیاتی حاج حسین میرسیم. وارد خیابان باقری در محله یافتآباد میشویم، سراغ لبنیاتی «حاج حسین مرادی» را از هر که میگیرم، او را به خوبی میشناسند.
-
نگاهی به «موزه مبل ایران» در محله یافتآباد
چه شد که بالاتر از زمین نشستیم؟
تا چند سال پیش چهارزانو نشستن دور سفره و پذیرایی از مهمانان توی ایوان و بهارخواب فرش شده با قالیچههای ایرانی و پشتیهای ترکمنی، نشانه اصالت و فرهنگ کهن پارسی بود و در هر فرصتی از طریق تصاویر کتابهای درسی یا سریالهای تلویزیونی به مردم یادآوری میشد.
-
هنر بیرقیب ایرانیان | با سه گام تذهیبکار شوید
به گفته اصحاب فن، هنوز ایرانیها در تذهیب حرف اول را میزنند. هنری که با اینهمه قدمت و زیبایی هنوز در همه جای دنیا بهعنوان یک هنر ایرانی شناخته میشود.
-
گفتوگو با نجار دست به خیر محله «منیریه»
در و تخته زندگی باید میزان باشد | وقتی نجار چوبکاری میشود
راست میگوید استاد «عبدالغفور جوهری» که گاهی انجام کار خیر دست خودمان نیست و انگار دست قدرتمندی ما را به حرکت در این مسیر دلگرم میکند.
-
واعظ شهیر شهر | زندگی پرماجرای حجتالاسلام محمدتقی فلسفی
حجتالاســلام محمدتقی فلسفی در سال ۱۲۸۶ در خانوادهای روحانی، عالم و پرهیزگار به دنیا آمد. روحانیت و تربیت معنوی همراه با زهد و قناعت پدر و مادر، شخصیت اصلی او را در کودکی شکل داد.