همشهری آنلاین: کاوشگر کنجکاوی ناسا که درحال تجسس در بخشهای کمارتفاع کوه شارپ در مریخ است، مجموعهای از تصاویر رنگی با وضوحی بالا را به زمین ارسال کردهاست که دیدگاهی بیسابقه را از سازندهای سنگی در این سیاره در اختیار دانشمندان قرار میدهد.
براساس گزارش اسپيس، اولين چيزي كه در اين تصاوير چشم را خيره ميسازد شباهت بياندازه آن به زمين است و همين موضوع دانشمندان را هيجانزده ساختهاست.
اين تصاوير در تاريخ هشتم سپتامبر در منطقه موري در دامنههاي كمارتفاع كوه شارپ ثبت شدهاند، كوهي كه قله مركزي حفرهاي به نام حفره گيل در مريخ به شمار ميرود.
اين كوه كه اولين بار در دهه 1970 كشف شد، به تپهاي غولپيكر از لايه هاي رسوبي فرسايشي شباهت دارد كه در ارتفاع 5.5 كيلومتري از سطح دره قرار گرفتهاست. هنوز مشخص نيست منشا لايههاي سازنده اين كوه چيست اما تخمين زده شده است كه شكلگيري اين كوه دو ميليارد سال طول كشيدهاست.
منطقه موري نيز از تختالها (تپهاي با سطح فوقاني مسطح) و تختتپهها(تپهاي وسيع و منفرد با قله مسطح و دامنه پرشيب) و تلها تشكيل شدهاست كه به فلاتهاي كوچك سنگي شباهت دارند كه از دامنه كوه رشد كردهاند. اين سازهها چند ميليون سال پيش تحت تاثير شرايط اقليمي و فرسايش ايجاد شدهاند، سازههايي مرتفع، با قلهاي مسطح و لبههاي پرشيب هستند كه از تپههاي بزرگتر ايجاد شدهاند.
تنها تفاوت ميان اين سازهها در مريخ و زمين در ابعاد آنها است. بسياري از زمينشناسان ميگويند يك تختال طولي بيشتر از وسعتش دارد و يك تختتپهوسيعتر است و ارتفاع آن نسبت به وسعتش كمتر است. گفته ميشود سازههاي منطقه موري بقاياي فرسايشي ماسهسنگهاي باستاني مريخي هستند و اكنون تصاوير به دست آمده از كنجكاوي ديدگاهي بيسابقه را از اين سازهها و لايهها در اختيار دانشمندان قرار دادهاست.
كنجكاوي درحدود يك ماه است كه مشغول بررسي منطقه موري در كوه شارپ است و اكنون خود را براي رفتن به ارتفاعات بيشتر كوه آماده ميكند، اما پيش از آن بايد در جنوبيترين بخشهاي منطقه عمليات حفاري انجام دهد.
به گفته ناسا تيم علمي كنجكاوي قصد دارد در آيندهاي نزديك چندين تصوير تركيبي رنگي را از تمامي تصاويري كه كنجكاوي به زمين ارسال كرده ايجاد كند.
نظر شما