همشهری آنلاین: رودخانه بزرگ «هراز» با مشکلات عدیده زیست محیطی دست و پنجه نرم می‌کند و به محل دور ریز پساب‌های انسانی و مجرای روباز فضولات رستوران‌های حاشیه تبدیل شده است.

هراز

به گزارش مهر، هراز که یکی از مهمترین و کلیدی‌ترین رودخانه‌های شمال کشور محسوب می‌شود هم اکنون با عوامل متعدد زیست محیطی دست و پنجه نرم می‌کند که نیاز به مساعدت، حمایت و توجه مسئولان استانی و شهرستانی دارد.

آلودگی رودخانه هراز در حدی است که چنانچه از تخریب آنها از همین امروز جلوگیری نشود، به مجراهای روباز فاضلاب تبدیل خواهند شد که نه تنها آب آن قابل بهره‌برداری صنعتی، کشاورزی و قابل شرب نبوده بلکه عوامل آلاینده سبب ترویج انواع بیماری‌ها بین مردم می‌شوند.

  • فاضلاب رستوران‌ها به هراز سرازیر می‌شود

مدیر عامل انجمن دوستداران دماوند کوه و یکی از فعالان عرصه زیست محیطی مازندران به تشریح چندی از مشکلات بزرگ زیست محیطی رودخانه هراز اشاره و اذعان کرد: فاضلاب سرویس‌های بهداشتی و ظرفشویی رستوران‌های بین‌راهی به‌ویژه در مسیر جاده هراز بدون واسطه وارد رودخانه شده و در پایین دست، ماهیان سرد آبی استخرها با این آب‌ها پرورش یافته که به انواع میکروب آلوده می‌شوند.

علیرضا طاهری وجود معادن شن و ماسه در بستر و حاشیه رودخانه هراز را یکی از تهدیدات جدی عنوان کرد و افزود: ماشین آلات این کارگاه‌ها با شستن شن و ماسه، خاک آنها را وارد آب زلال رودخانه کرده و سبب آلودگی آن میشوند که متاسفانه طی دو سال گذشته تعداد این معادن در بستر رودخانه هراز افزایش چمشگیری داشته و به اعتراف مسئولان محیط زیست مازندران تعداد زیادی از آنها فاقد مجوز بهره‌برداری هستند.

وی گفت: میلیون ها مسافر در حین عبور از جاده هراز از گرد و غبار ایجاده شده توسط معدن کاوان بی‌نصیب نمی‌مانند و این مهم یکی دیگر از مشکلات معدن‌های فاقد پروانه است.

طاهری با اشاره بر اینکه طی ۱۰ سال گذشته در مسیر رودخانه هراز تعداد قابل توجهی استخر پرورش ماهی تاسیس و هرساله به تعداد آنها افزوده می‌شود، اظهار داشت: برخی از پرورش دهندگان ماهی از غذاهای دستی برای خوراک ماهی استفاده می‌کنند که به علت سنگینی روی آب قرار نمی‌گیرند، در نتیجه بخشی از غذا توسط ماهی خورده نمی‌شود و در انتها وارد آب رودخانه و سبب آلودگی آن می‌شود و از طرفی نیز استفاده از سم‌های ضد قارچ هم آبها را آلوده می‌سازند و همچنین مدفوع ایجاده شده توسط ماهی باعث افزایش آمونیاک در آب می‌شود.

این فعال زیست محیطی بیان کرد: رستوران‌های بین راهی باید موظف شوند برای فاضلاب‌هایشان چاهک‌های غیر قابل نفوذ (سپتینگ) ایجاده کرده یا در صورت امکان فاضلاب‌ها را به شیوه صنعتی تصفیه کنند و چنانچه امکان تصفیه وجود نداشته باشد، محل‌هایی معین شود که مخصوص تخلیه و دور ریز محتویات این چاهک‌ها بوده و بر این امر نظارت شود.

وی خاطرنشان کرد: محیط زیست با همکاری اداره صنعت و معدن ضمن بازبینی پروانه بهره‌برداری معادن شن و ماسه، دستگاه‌های شست و شو را از بستر و حاشیه رودخانه هراز باید دور کرده و نیز انتهای این دستگاه گودال‌هایی حفر شود که آب پس از شست‌و‌شو در آن جمع شده که پس از ته نشین شدن خاک و ماسه، آب زلال و صاف از آن سر ریز و وارد رودخانه شود و یابا نصب دستگاه تصفیه مانع از آن شوند که رودخانه زلالی خود را از دست دهد.

رئیس اداره محیط زیست آمل بیان داشت: بر اساس مصوبه ۱۶/۶ شورای حفظ حقوق بیت‌المال و تاکیدات رئیس کل دادگستری استان مازندران در بحث ساخت و ساز غیر مجاز در حریم رودخانه هراز ورود کردیم و اخیرا اخطارهایی را به واحد‌های غیر مجاز مبنی بر پلمب و تعطیلی داده‌ایم و نیز دادخواست‌هایی را بر اساس مصوبه شورای حفظ حقوق بیت‌المال تنظیم و به دادسرای شهرستان تسلیم خواهیم کرد.

  • کارت زرد به رستوران‌های حاشیه هراز

بهمن صادق نژاد با اشاره به اینکه طبق تکالیف قانونی و مصوبه شورای سلامت شهرستان مبنی بر آلودگی واحد‌های پذیرایی در این امر مهم به جد ورود پیدا کردیم، اظهار کرد: تاکنون به رستوران‌هایی که باید بر اساس قانون به سیستم سپتیک یا تصفیه فاضلاب مجهز باشند اخطار داده‌ایم و برای اینکه بار آلودگی رودخانه هراز کاهش یابد در بحث ایجاد آلودگی رستوران‌ها در محور هراز ورود پیدا کردیم و تا به امروز با چندین واحد پذیرایی برخورد‌های قانونی صورت گرفته که از این پس نیز تمامی واحد‌های پذیرایی که دارای سیستم نباشد برای پلمب آنها سریعا اقدام خواهد شد تا رودخانه از باب آلودگی واحدهای پذیرایی پاک شود.

این مسئول با بیان اینکه بسیاری از معادن محور هراز نظم مکانی و مطابقت استقرار با قانون را ندارند، فعالیت برخی از معادن را در بستر رودخانه عنوان کرد و اعلام داشت: برخی از صاحبان معادن برای حفظ موجودیت خودشان تعقییر مسیر رودخانه را ایجاد کردند یعنی با ریختن سنگ، ماسه بر روی رودخانه به طوری صحنه‌سازی کردند و آب را از مسیر اصلی خارج کردند که نشان دهند معدن در حریم رودخانه فعالیت نمی‌کند.

  • معادن حاشیه هراز جمع آوری می‌شود

صادق نژاد افزود: در حال حاضر سه معدن در بستر رودخانه فعالیت می‌کنند که دستگاه‌هایشان باید به طور کامل جمع‌آوری شود و این امر نیز به زودی محقق خواهد شد.

وی با اعلام اینکه در مناطق آزاد باید سازمان صنعت، معدن و تجارت از محیط زیست استعلام کند، عنوان کرد: نمی‌توان گفت در مناطق آزاد محیط زیستی وجود ندارد و برای حفظ محیط زیست بایستی در مناطق آزاد هم برای صدور مجوز معادن از محیط زیست استعلام شود که این امر نیز به تازگی از سوی سازمان صنعت، معدن و تجارت صورت می‌گیرد.

صادق نژاد با بیان اینکه سازمان امور آب در برخی از معادن مجوز نصب دستگاه را از نظر خودش بلامانع اعلام می‌کند، افزود: در صورتی که همین معادن از لحاظ محیط زیستی دچار مشکل هستند و باید ۱۵۰ متر از حریم رودخانه فاصله داشته باشند تا دستگاه فراوری شن و ماسه حوزچه‌های ترسیدش به درستی رسوب گذاری را انجام بدهند .

وی ادامه داد: دستگاه معادن باید در محیطی استقرار پیدا کنند که زمین به اندازه کافی در اختیار داشته باشند و باید در حوضچه‌ها لایروبی صورت گیرد.

رئیس محیط زیست آمل با اشاره به گل‌آلودی رودخانه هراز، اظهار کرد: گل‌آلودی رودخانه از این است که دستگا‌های دانه‌بندی شن و ماسه معادن در حریم رودخانه‌ها نصب شده‌اند و حوضچه هایشان کارایی مطلوب را ندارد و متاسفانه معدن‌داران اقدام به لایروبی حوضچه‌های خودشان نمی‌کنند مگر اینکه با فشار قانون این عمل مهم صورت گیرد و این بزرگترین دلیل گل‌آلودی رودخانه هراز است.

صادق نژاد تصریح کرد: هرچه آلودگی رودخانه‌های مازندران بالاتر برود به همان درجه آلودگی دریا نیز شدیدتر خواهد شد.

فرماندار ویژه شهرستان آمل بیان داشت: ماشین‌هایی که پساب انسانی را در رودخانه خارج می‌کنند طبق قانون متخلف محسوب می‌شوند و قطعا با آنها برخورد قاطع خواهد شد.

  • اجرای طرح جمع آوری زباله در جاده آمل

شفیع زاده افزود: آینده نزدیک در کیلومتر ۲۰ جاده آمل طرحی در قالب جمع‌آوری زباله و تفکیک اجرایی خواهد شد.

وی با اشاره به تصرف حریم رودخانه هراز، اظهار کرد: شورای حفظ حقوق بیت‌المال به جد در این امر مهم ورود پیدا کرده است و دادسرای آمل نیز به خوبی با عواملی که به حریم رودخانه تجاوز می‌کنند برخود خواهد کرد.

کد خبر 288046

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha