-
ببینید | این مرد با ذرهبین دنبال دخترها و پسرهای مجرد است!
داستان ازدواج صدها زوج تهرانی در یکی از خانههای قدیمی محله نصرت یکی از قصههای شنیدنی تهران است.
-
در نخستین بانک تهران، چای بنوش و دیزی بخور!
صدای آرامبخش جاری شدن آب از فواره حوضچه آبی رنگ، گوش را نوازش میکند و چشمها هم در پس گرهچینی پنجرههای رنگی ارسی به تماشای فضا نشسته است.
-
قنات معروف اودلاجان و ماجرای طفلی که از خشم فتحعلی شاه در امان ماند
اودلاجان محله قناتها و آب انبارهاست. کاشیهای لاجوردی و چشمنواز آبانبار خانه اردیبهشت در اودلاجان تاریخ این آبانبارها را به دوره صفویه و زندیه و گاه بیشتر نسبت میدهد.
-
شهید سید حسن مدرس و خانهای که با پول قرضی خرید
علما، وزرا، درباریان و شخصیتهای تاریخی و معروف بخش بزرگی از تاریخ فرهنگی و اجتماعی اودلاجان را به خود اختصاص دادهاند.
-
این خانه تاریخی را مارکوف و لرزاده ساختند
اودلاجان در دوره قاجار محله اعیاننشین تهران بود و بسیاری از رجال بانفوذ قاجاری خانههای باشکوه و مجللی در این محله ساختند. امین لشکر، وزیر گمرکخانه و رئیس خالصجات دوره ناصری که یکی از بانفوذترین رجال قاجار بود و مناصب مهم لشکری و کشوری داشت، عمارت باشکوهش را در ضلع شرقی میدان توپخانه قدیم بنا کرد.
-
یادگار زیبای خوشنویس نابغه قاجاری
خانه میرزا عباس نوری، مقلب به میرعماد ثانی، نابغه خوشنویسی عهد قاجار یکی از خانههای زیبای محله اودلاجان بود. میرزا عباس از آنجایی که اهل ذوق و هنربود بالطبع خانه را با گچبری، کاشیکاری اتاقها، ایوان و حیاط سرسبز با حوض وسط و درختها و باغچه پرگل و زیبا طراحی کرد .قصه این خانه زیبا را بخوانید.
-
اودلاجان به روایت هارون | داستان همزیستی پیروان دو دین الهی
«هارون یشایایی» ۹ دهه از عمرش میگذرد و در هر عرصهای که ذهن یاری میکند، دستی برآتش داشته و دارد، از ساخت فیلم گرفته تا سیاست.
-
فیلم | قصههای محله اعیاننشین
اودلاجان اگرچه در چند دهه اخیر به دلیل رشد بافت فرسوده و وجود کارگاههای تولیدی و انبارها به تدریج جامه اعیانی از تن درآورد، اما هنوز عمارتها، گذرها و برخی اماکن خاطرهانگیز دوران قاجار را حفظ کرده است.
-
راز قرینگی سردرهای قدیمی
در ایران باستان معماری خاصی به نام معماری پارسی وجود داشت که در آن از قرینه یا جفتسازی در بخشی از مکان مورد نظر، مثل کاخها و عبادتگاهها و یا تالارها استفاده میشد.
-
نیکوکاری که بانی ازدواج صدها زوج جوان است
خیر محله نصرت کمک میکند تا جوانها در پیچ و خم خودساخته ازدواج کردنهای این روزها گرفتار نشوند.
-
پادکست
کوچهگرد ۱۲ | رسمی باستانی در تهران که قجرها درش را گل گرفتند
تهران شهری بود که تا اوایل پهلوی این رسم مانده از نیاکان را داشت؛ «نقارهزنی» یا «نوبتزنی». رسمی که در عهد کهن با طبیعت پیوند داشت و درود و بدرود خورشید بود. کوبیدن سازی که نشان از اهمیت طبیعت برای مردم داشت و همنشینی با آفتاب. البته با گذشت زمان در دورههای مختلف با مفهومی تازه نواخته شد.
-
فیلم | اسرار درهای با چند نام در شمال تهران
وقتی ناصرالدین شاه فرمان عزل میرزا آقاخان نوری را صادر کرد، دره سوهانک به دره عزل معروف شد.
-
عودلاجان یا اودلاجان؟ | رمزگشایی از نام یک محله قدیمی
محله اودلاجان در فهرست محلههای اعیانی تهران قدیم قرار داشت. از آنجا که در اودلاجان رجال سیاسی و فرهنگی برجسته دوران قاجار خانه داشتند، نام این محله ورد زبان پایتختنشینان و زندگی در گذرهای اعیانی آن نیز رویای تهرانیها بود. در ادامه به رمزگشایی از نام این محله پرداختهایم.
-
کوچه گرد ۱۱ | جشن لنگبندان در قهوهخانهها و اعطای مقام استادی
به نظرم شایستهسالاری وقتی از بین رفت که «لنگ» تبدیل شد به پارچهای بیارزش که به درد پاک کردن میخورد، هرچه هم کهنهتر بهتر و آبگیرتر. اما در گذشته لنگ معنایی فراتر از این حرفها داشت و لنگبندان، یکی از آداب و رسوم مهم و پی و بنیاد شایستهسالاری بود.
-
اودلاجان؛ نخستین سکونتگاه کلیمیان در تهران
کلیمیان از نخستین ساکنان محله اودلاجان بودند و با سکونتشان در تهران تغییر و تحولات شگرفی را رقم زدند. از ساخت بیمارستان علوم پزشکی گرفته تا عرصه هنر و سینما.
-
اهل پارتی بازی نیستم! | فرزندان محمدرضا باهنر چه مشاغلی دارند؟
اشتغال فرزندان چهرههای سیاسی همواره یکی از موضوعات چالشبرانگیز در میان مردم بوده است. محمدرضا باهنر، در گفت و گو با همشهری تأکید میکند که اهل توصیه و سفارش برای اعضای خانواده اش نیست و اگر هم توصیه ای کرده، معکوس بوده است!
-
سالن تشریفات سلطنتی در ایستگاه راهآهن کجاست؟
راه آهن تهران سال ۱۳۱۷ به صورت رسمی افتتاح شد و تا دهه ۴۰ استفاده از هواپیما مرسوم نبود. مقامات و درباریان برای سفر به شهرها یا ماموریت از قطار استفاده میکردند. ساخت سالنی مجهز و به سبک درباری در کنار ایستگاه راه آهن همزمان با راه اندازی راه آهن شروع شد.
-
آقازاده قاجاری استاد حسین یاحقی بود | صدای ویولن از کدام خانه قاجاری بلند میشد؟
خانه قاجاری مختارالسلطنه شهرتش را مدیون گونههای گیاهی متنوعی بود که رئیس نظمیه با وسواس بسیار در حیاط خانه کاشته بود.
-
چرا قراولها هنگام اذان پیشفنگ میکردند؟
حدود دو قرن پیش در شهرهای ایران محلهایی وجود داشت به نام «قراولخانه» که محل تجمع افراد نظامی و وابسته به حکومت بود، نظامیانی که حفظ امنیت شهر بر عهده آنان بود.
-
زندگی شراکتی در پاتوق دانگی اودلاجان
در تهران قدیم، محله اودلاجان جزو محلههای اعیاننشین محسوب میشد و اهالی آنجا برای گعدهها و برنامههای مهم خود چندین پاتوق به نامهای مقر کدخدا، سفارت دولت بهیه روس، جلوخان شمسالعماره، اسکندرخان و سهراه دانگی داشتند، اما از میان این پاتوقها سهراه دانگی در میان تهرانیها شهرت پیدا کرد.
-
حکایت مهاجرت اقوام به اطراف میدان راهآهن | زنجانیها با نان و جگر آمدند!
ماجرای مهاجرت زنجانیها به راهآهن هم در تاریخچه این محله قدیمی حک شده و قدیمی ها معتقدند حضور آنها موجب رونق گرفتن جگرکیهای اطراف میدان راهآهن شده بود.
-
فیلم | بغض باهنر وقتی از برادرش میگوید
محمد رضا باهنر, عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی، می گوید: «اگر حمایتهای برادرم محمدجواد نبود شاید هرگز نمیتوانستم درسم را در مقطع دبیرستان ادامه بدهم و بعد هم وارد دانشگاه شوم.»
-
سکوی پرتاب بچههای راهآهن به سوی رویاها
فضای وسیع و سرسبز کانون حر در خیابان شوش غربی و در حوالی میدان بهداری، برای نوجوانان و جوانان چند نسل از محله راهآهن در حکم سکوی پرتاب به سوی رویاهاشان بوده است. مثل خانه دوم آنها که اساتید و مدرسان دلسوز آن استعدادهاشان را کشف و برای شکوفایی آنها از هیچ تلاشی فروگذار نکردهاند.
-
به یاد شهدای محله راهآهن | پدری که پیکر پسرش را اتفاقی دید
اهالی محله راهآهن در سالهای پیروزی انقلاب اسلامی و دوران جنگ تحمیلی همیشه حضوری فعال و پرشور داشتند؛ تقدیم شهدای بیشمار گلگون کفن در زمان جنگ و نوبت انقلاب ماحصل همین همراهی است.
-
باهنر، سلطان واردات چای!
محمدرضا باهنر ، نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی و دبیرکل جامعه اسلامی مهندسین کشور میگوید در ۷ دوره نمایندگی و حتی قبل و بعد از آن شایعات بسیاری درباره خودش شنیده؛ شایعات عجیبی که از کنار آنها گذشته و حتی به فکر شکایت از افرادی که به این شایعات دامن زده بودند نبوده است.
-
میرغضب رضا شاه نوازنده و باغبانی چیرهدست بود
پشت برخی از نامهای نوشته شده روی تابلوهای کوچهها و خیابانهای محله راهآهن هویت و داستانی خواندنی نهفته است؛ از قصه زندگی نوازنده و موسیقیدانی که برخلاف روحیه لطیف هنری، پاسبان معروف یا میرغضب تهران بود یا روایت جالب ساکنان کوچه دلبخواه از سبک و معماری خانههایشان.
-
ساختمانی که کام تهرانیها را شیرین میکرد | تأمین هزینههای راهآهن با فروش قند و شکر
ساختمان عریض و طویل معروف ضلع شمالی میدان راهآهن روزگاری کام تهرانیها را شیرین میکرد. ساختمانی که سالها محلی برای تأمین مخارج راهآهن بود.
-
پای صحبت بانوی ۸۳ساله چترباز با رکورد ۲۱۸ پرش
«بهجت امامعلیزاده» از اهالی خیابان مختاری، نخستین بانویی بود که در اوایل دهه چهل موفق به کسب دریافت مدرک چتربازی در ایران شد؛ بانویی که از کودکی سودای پرواز داشت با دیدن یک آگهی تبلیغاتی مربوط به آموزشگاه غیرنظامی چتربازی باشگاه هواپیمایی کشوری برای نامنویسی و شرکت در دورههای آموزشی اقدام کرد.
-
ماجرای عدسهایی که زیر زبان گذاشته میشد | رسم همسایگی در مراسم سمنوپزان
روایت همسایگی در کوچه و خیابانهای محله راهآهن زمانی که بهرسم سمنوپزان محله میرسیم شکل دیگری به خود میگیرد. همه آستین بالا میزدند تا سمنوی نذری پخته و در محله پخش شود.
-
مسافران مهتاب فقط اینجا بیتوته میکنند
روزگاری مسافرخانهداری یکی از شغلهای مهم و فراگیر در محله راهآهن بود و کم و بیش هنوز هم همین طور است.