از آنجایی که بهترین راه مقابله با این بیماری پیشگیری از ابتلا به آن است ابتدا به راه های انتقال آن می پردازیم:
۱ - تماس جنسی:70 تا۸۰ درصد موارد ابتلا در جهان از طریق برقراری رابطه جنسی بدون حفاظت با شخص آلوده است و این عامل مهمترین عامل انتقال بیماری است.
۲ - تماس با خون آلوده: تزریق خون و فرآورده های خونی آلوده، پیوند اعضا و نسوج آلوده، استفاده مشترک از سرنگ و سوزن آلوده (معتادان تزریقی) و تماس تصادفی سوزن و یا وسیله آلوده در میان کارکنان بخش های درمانی.
۳ - انتقال از مادر آلوده به کودک: درصد بالایی از موارد آلودگی ناشی از انتقال ویروس از مادر به کودک است. به طور کلی راه های عمده انتقال با توجه به جوامع مختلف و فرهنگ های متفاوت گوناگون است، مثلاً در کشورهای آفریقایی عمده ترین راه انتقال تماس جنسی و در اروپای شرقی و اوکراین و ایران استفاده از وسایل تزریقی مشترک عنوان شده است.
اگرچه ویروس ایدز در بسیاری از مایعات بدن مثل خون و منی، اشک، شیر مادر، بزاق و عرق یافت شده، ولی به علت کم بودن تعداد ویروس و وجود برخی از آنزیم های مهارکننده تاکنون انتقال از راه های بزاق، اشک چشم و عرق بدن مشاهده نشده است.
پیشگیری مهمترین و کارآمدترین راه جلوگیری از ابتلا به این بیماری است ولی اگر فردی به این بیماری مبتلا شد (به دلیل دوره طولانی بیماری) مهمترین نکته کنار آمدن با بیماری، مراقبت از انتقال آن به دیگران و سالم زیستی در کنار این بیماری است.
ختنه از آلودگی به اچ آی وی جلوگیری میکند
تحقیقات تازه نشان داده است که ختنه میتواند در جلوگیری از انتشار ویروس اچ آی وی در میان مردان موثر باشد.این مطالعه روی بیش از سه هزار مرد در آفریقای جنوبی و توسط آژانس فرانسوی ایدز و هپاتیت های ویروسی انجام شد.این داده ها که در کنفرانسی در برزیل تشریح شد، نشان می دهد که ختنه مردان باعث جلوگیری از آلودگی به ویروس اچ آی وی در هفت نفر از هر ده نفر شد.
آژانس های بهداشتی سازمان ملل اخطار داده اند که پیش از توصیه ختنه به عنوان راهی برای محافظت در مقابل ایدز، باید مطالعات بیشتری انجام شود.
مطالعات قبلی نیز نشان داده بود که خطر آلودگی به اچ آی وی در مردانی که ختنه شده اند کمتر است.تصور می شود که سلول های قلفه(پریپوس یا همان بخشی که ختنه می شود) در مقابل ویروس اچ آی وی بسیار آسیب پذیرتر از سلول های سایر بخش های پوست آلت تناسلی است، بنابراین با بریدن آن از خطر آلودگی کاسته میشود.
آزمایش های بیشتر هم اکنون در اوگاندا و کنیا برای اندازه گیری تاثیر ختنه در این زمینه در سایر جمعیت ها در جریان است.آنیا لیختاروویچ- خبرنگار علمی بی بی سی- در این کنفرانس در ریودوژانیرو می گوید: اگر تحقیقات تازه به نتایج مشابهی منجر شود، در آن صورت ختنه می تواند در کنار استفاده از کاندوم، به عنوان راهی برای پیشگیری از شیوع اچ آی وی توصیه شود.
ایدز، بیماری بزرگسالان نیست!
بی بی سی: سازمان ملل متحد اخطار داده است که برنامه های مبارزه با ایدز در جهان از رسیدگی به نیازهای کودکان غافل مانده است.
سازمان ملل که روز سه شنبه یک برنامه تازه مبارزه جهانی را در این زمینه معرفی می کند، خواستار اقدامات قاطعانه برای اطمینان از رهایی نسل بعدی کودکان از ایدز شده است.طبق آمار این سازمان روزانه 1400 کودک زیر 15سال از بیماری های مرتبط با ایدز جان می بازند.
از آنجا که کودکان قادر به انعکاس نیازهای خود نیستند از دستور کار جهانی مبارزه با ایدز جا افتاده اند. برای مثال در آفریقا کمتر از 2درصد کودکان مبتلا به ایدز داروهای ضدویروسی دریافت می کنند.
کودکان مبتلا به دلیل کمبود داروهایی که برای کودکان طراحی و تهیه می شود، کم و بیش از دسترسی به معالجات مناسب محروم مانده اند،هر چند بیش از 2میلیون کودک در جهان به ویروس اچ.آی.وی آلوده هستند که اغلب آنها در کشورهای فقیر زندگی می کنند.گروه پزشکان بدون مرز اخطاری می دهد که فقدان یک بازار پرسود باعث شده است در زمینه داروهای مناسب کودکان برای معالجه ایدز کمبود وجود داشته باشد.
دیوید ویلسون- هماهنگ کننده امور پزشکی گروه پزشکان بدون مرز- گفت: طعم شربت های دارویی بد و بلعیدن قرص ها نیز به خاطر اندازه بزرگ آنها برای کودکان دشوار است.وی گفت: شرکت های تجاری داروسازی زحمت ایجاد فرمول های خاص کودکان را به خود نمی دهند چون بازار جذابی برا ی آنها نیست و فرمول هایی که برای کودکان طراحی می شود از نمونه های مشابه برای بزرگسالان پرهزینه تر است.
وی در ادامه ذکر کرد: داروهای مناسب برای کودکان یک مشکل جهانی است چرا که حتی در کشورهای ثروتمند نیز داروهای کمتری برای معالجه اچ. آی. وی در کودکان وجود دارد.این در حالی است که سازمان ملل برای مبارزه با ایدز و سازمان بهداشت جهانی برای آن دسته از کودکان کشورهای در حال توسعه که آلوده به ویروس ایدز هستند، روش درمانی تازه ای پیشنهاد کرده اند.
براساس تحقیقات جدیدی که در نشریه پزشکی لانست منتشر شده، داروی کوتریماکسازول می تواند مرگ و میر کودکان آلوده به ویروس اچ.آی.وی را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. کوتریموکسازول از آنتی بیوتیک های رایج است که هزینه آن برای هر بیمار در روز کمتر از 10سنت می شود.
یکی از سخنگویان بخش مبارزه با ایدز سازمان بهداشت جهانی گفته است تمامی کودکان آلوده به ویروس ایدز باید این دارو را مصرف کنند.