مجموع نظرات: ۰
یکشنبه ۲۸ آذر ۱۳۸۹ - ۰۹:۳۹
۰ نفر

همشهری آنلاین: ابزاری که در زمانی واحد می‌تواند در دو حالت مختلف قرار داشته باشد به صورت اتفاقی ایده آلبرت انیشتین را که خود آن را اشتباه می‌پنداشت به اثبات رسانده و به عنوان اکتشاف علمی سال انتخاب شده است

آلبرت اینشتن

این دستگاه متشکل از باریکه‌ای فلزی، اولین ابزار دست سازی است که می‌تواند تحت کنترل نیروهای مرموز کوانتومی قرار گرفته و در سطح ذرات اتمی و زیر-اتمی فعالیت داشته باشد.

معمولا تمامی اجرام و ذرات روزانه تابع قوانین رایج فیزیک نیوتونی هستند، اما این قوانین در سطح زیر-اتمی از هم شکسته می‌شوند و برای توضیح آنچه در این سطح از ذرات رخ می‌دهد، به شاخه‌ای کاملا جدید از فیزیک نظری نیاز خواهد بود. انیشتین اولین فردی بود که از فیزیک کوانتوم استقبال کرد اما بعدها آن را به دلیل به وجود آوردن زمینه‌ای که همه چیز را غیر قابل پیش بینی می‌کند، رد کرد.

با این همه طی چند سال گذشته تعدادی از پدیده‌ها به ثبت رسیده‌اند که تنها مکانیک کوانتم قادر به توضیح دادن آنها است و در ماه مارچ نیز دانشمندان توانستند اولین دستگاهی را بسازند که به نظر از قوانین کوانتومی که انیشتین برای اولین بار آنها را در زمینه امواج نوری به کار گرفت، تبعیت می‌کند.

این کشف می‌تواند مسیر دستیابی به توسعه محدوده‌ای از ابزارهای پیچیده از قبیل رایانه‌های کوانتومی که از سرعت پردازش بسیار بالاتری برخوردار بوده و امکان نفوذ به آنها وجود ندارد را به وجود آورد. به گفته محققان، نظریه کوانتوم می‌گوید ذره‌های بسیار کوچک می‌تواند مقدار مشخصی از انرژی را به خود جذب کرده، هرگز به طور کامل ثابت باقی نمانند و در معنی واقعی کلمه در آن واحد در دو موقعیت یا حالت وجود داشته باشند.

به گزارش خبرگزاری مهر، دستگاه کوانتومی توسط دو نفر از دانشمندان دانشگاه کالیفرنیا، سنتا باربارا ساخته شده است. این ابزار از پدال فلزی نیمه رسانای کوچکی تشکیل شده است که با چشم غیر مسلح نیز امکان مشاهده آن وجود دارد. با سرد کردن این ابزار تا درجه صفر مطلق و سپس با افزایش دادن انرژی آن به وسیله یک تک کوانتوم، دانشمندان به واسطه ضخیم و باریک شدن متناوب این ابزار ارتعاشی با فرکانس 6 میلیارد بار در ثانیه به وجود آوردند که این ارتعاش منجر به شکل گیری جریانی الکتریکی و قابل ردیابی می‌شود.

محققان حتی توانستند این ابزار را به گونه‌ای هدایت کنند که در آن واحد در دو حالت متفاوت انرژی کم و زیاد ارتعاش داشته باشد، پدیده‌ای که تنها به واسطه قوانین مکانیک کوانتومی قابل اجرا است.

دانشمندان معتقدند از آنجایی که تا به حال دستیابی به این حالت ساده کوانتومی امکان پذیر نبوده است، اکنون که موفقیت‌هایی در این زمینه به وجود آمده، به نظر می‌آید به زودی موفقیت‌های بیشتری در زمینه فیزیک کوانتوم در پیش رو باشد.

کد خبر 123453
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز