همشهری‌آنلاین: تصور رایج از گیاهان این است که سرعت و ریتم زندگی در میان آنها بسیار کند است اما به نظر می آید سرعت بالای شکار یک گیاه گوشتخوار آن را در میان دیگر گیاهان به یک استثنای قابل توجه تبدیل کرده است.

Bladderwort

به گزارش مهر، بر اساس مطالعه‌ای که توسط انجمن رویال و محققان دانشگاه گرینوبل انجام گرفته است، گونه گیاهی Bladderwort است که می‌تواند با سرعتی باورنکردنی شکار خود را به درون حفره کیسه مانند فروبکشد. سرعت بلعیدن شکار در این گیاه کمتر از یک میلی ثانیه است از این رو این گیاه به یکی از پرسرعت ترین موجودات قلمرو گیاهان تبدیل شده است.

گیاه مشهور و حشره خوار دیونیا نسبت به این گیاه صد برابر کندتر است. محققان با استفاده از دوربین‌های تصویربرداری پرسرعت و میکروسکوپ‌های قدرتمند توانستند مراحل به دام افتادن شکار را در سه دسته از گونه Bladderwort تصویربرداری کنند.

تصاویر به ثبت رسیده نشان می‌دهند غده موجود در هر یک از این گیاهان در ابتدا مقداری آب به بیرون پرتاب می کند که با این کار از میزان تورم تله یا همان غده کاسته و انرژی الاستیک در آن ذخیره می شود و در مرحله دوم انرژی الاستیک ذخیره شده آزاد شده و شکار به درون تله مکیده می‌شود.

یکی از سریعترین گیاهان گوشتخوار در جهان

زمانی که تارهای حساس دریچه تله گیاهی تحریک می شوند، عملیات شکار آغاز می شود و به دلیل وجود فشار درونی، دریچه تله به صورت خودکار آمادگی کشیدن اجسام به داخل را دارد. با پرتاب آب به بیرون از تله، گیاه شکار را که تارهای دریچه تله را تحریک کرده به داخل مکیده و در تله به سرعت بسته می شود و سپس آنزیم‌های ترشح شده درون غده گیاه، شکار را به تدریج هضم می‌کند.

اغلب شکار این گیاه گوشتخوار را سخت پوستان کوچک تشکیل می‌دهند، اما گاه پیش می آید که جاندارانی بزرگتر مانند کرم‌ها و یا بچه وزغ‌ها به دام این گیاه خونخوار افتاده و نیمی از بدن خود را از دست می‌دهند.

بر اساس گزارش دیسکاوری، محققان معتقدند با ترکیب تصاویر به دست آمده از این مطالعه می توانند به مکانیزم دقیق شکار در این گیاه گوشتخوار پی ببرند تا در نهایت بتوانند آنچه در هنگام باز و بسته شدن دهانه تله، در سطح مولکولی گیاه رخ می‌دهد را دریابند. همچنین محققان باور دارند این مطالعات روزی می‌تواند به بهبود ابزارهای میکروفلودیک منتهی شود، ابزارهایی مانند چاپ‌گرها و آزمایشگاه‌های تراشه‌ای که از مواد طبیعی مانند خون و DNA نمونه‌برداری می‌کنند.

کد خبر 128485
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز