درحالیکه با استعفای دومینو، مانند مقامهای مرتبط با این پرونده فشارها هر روز بر دیوید کامرون، نخستوزیر انگلیس افزایش مییابد دوشنبه شب جسد شان هور خبرنگار سابق هفته نامه
News of The World(اخبار جهان) که از شاهدان مهم و افشاکنندگان ماجرای شنود تلفنی به حساب میآید در خانهاش در لندن پیدا شد. شان هور در گفتوگو با رسانههای مختلف گفته بود که خبرنگاران اخبار جهان از سوی اندی کلسون(از سردبیران سابق این هفته نامه و مسئول سابق روابط عمومی و رسانهای نخستوزیر انگلیس) تشویق میشدند که بهمنظور کسب اطلاعات برای مطالب خود، از شنود تلفنی استفاده کنند. درحالیکه اندی کلسون اعلام کرده است که اطلاعی از شنود مکالمات و هک صندوقهای پیام صوتی نداشته است، شهادت شان هور به صراحت در جریان بودن و حتی تشویق خبرنگاران به این مسئله را مشخص میکرد. اندی کلسون از سال ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۷ سردبیر هفته نامه اخبار جهان بود و اکنون در راس فهرست متهمان شنود پیامهای تلفنی گروهی از هنرپیشهها و ستارهها، مردم عادی و سیاستمداران این کشور قرار دارد که مقامهای پلیس تعداد آنها را اکنون بیش از ۴هزار نفر تخمین میزنند.
شان هور در گفتوگو با روزنامه نیویورک تایمز، ماجرای شنود تلفنی را بسیار گستردهتر از میزانی دانسته بود که توسط این نشریه پذیرفته شده است. این خبرنگار که به اتهام اعتیاد به موادمخدر و مشروبات الکلی از سوی مقامهای اخبار جهان اخراج شده بود بهخوبی میدانست که اظهاراتش میتواند امپراتوری رسانهای روپرت مرداک را به لرزه بیندازد. او همچنین در گفتوگو با برنامه پاناروما شبکه تلویزیونی بیبیسی شنود تلفنی را یک اقدام رایج در هفته نامه اخبار جهان خوانده بود. هر چند مرگ شان هور در حساسترین زمان ممکن صورت گرفته است اما مقامهای پلیس انگلیس اعلام کردهاند که مرگ این خبرنگار بهعنوان مرگی با علت نامعلوم و نه مشکوک تحت بررسی است!
بازجویی از پدرخوانده
روز گذشته ساعاتی پس از مرگ خبرنگار سابق هفته نامه اخبار جهان روپرت مرداک، مالک شرکت رسانهای نیوز کورپوریشن بههمراه جیمز پسر خود و ربکا بروکس، مدیرعامل سابق شرکت نیوز اینترنشنال (شرکت زیرمجموعه نیوز کورپوریشن و مالک هفته نامه اخبار جهان) در برابر کمیته پارلمانی مجلس عوام انگلیس حضور یافتند تا به سؤالات نمایندگان در مورد رسوایی شنود غیرقانونی تلفنی پاسخ دهند. این افراد در حالی در برابر تیغ تیز سؤالهای نمایندگان قرار گرفتند که دامنه این رسوایی، پلیس و دولت انگلیس را هم در بر گرفته و تاکنون 2 مقام ارشد پلیس لندن به همین خاطر استعفا دادهاند. در ۴۰ سالی که از عمر امپراتوری رسانهای روپرت مرداک میگذرد این برای نخستین بار است که او مجبور به حضور در برابر یک کمیته پارلمانی و پاسخگویی به سؤالات آنها میشود. همچنین روز گذشته درحالیکه میلیونها نفر در حال دیدن پخش زنده جلسه پارلمان بودند مرداک برای نخستین بار در ملأعام در مورد این رسوایی اظهارنظر کرد. سیاستمدارانی که تاکنون از غول رسانهای مرداک هراس بسیاری داشتند روز گذشته فرصت پیدا کردند که او را مورد سؤال و جواب قرار دهند.
مقامهای مستعفی پلیس در پارلمان
سر پل استیونسون، رئیس پلیس سابق لندن و جان ییتس، معاون سابق وی که به تازگی از مقام خود استعفا دادند هم در این جلسه مورد سؤال و جواب نمایندگان قرار گرفتند. استیونسون که بهعلت استخدام نیل والیس، از مدیران سابق هفته نامه اخبار جهان بهعنوان مشاور روابط عمومی پلیس مورد انتقاد قرار گرفته است روز گذشته درباره علت استعفای خود و رفتوآمدهایش با مقامهای این هفتهنامه مورد سؤال قرار گرفت. پل استیونسون درحالیکه مشخص شده تعدادی از ماموران پلیس اقدام به فروش اطلاعات به خبرنگاران هفتهنامه اخبار جهان کردهاند اعلام کرده است اطلاعی از وسعت ماجرای شنود تلفنی نداشته است. ییتس هم صلاحیت والیس را پیش از استخدام در پلیس لندن بررسی کرده بود و زمانی از سمت خود استعفا داد که به او اطلاع داده شد بهدلیل انجام تحقیقات در مورد ارتباطاتش با والیس از کار خود معلق خواهد شد.
کوتاه شدن سفر کامرون به آفریقا
با تعویق تعطیلات تابستانی پارلمان انگلیس دیوید کامرون با کوتاه کردن سفر خود به آفریقا به کشور بازگشته است تا امروز در جلسه اضطراری مجلس عوام حاضر شود. کامرون پیش از این در جریان سفر خود به آفریقا از نمایندگان خواسته بود که با تعویق تعطیلات خود در این جلسه به بررسی آخرین تغییر و تحولات درباره پرونده شنود بپردازند. حزب کارگر انگلیس که بهشدت کامرون را تحت فشار قرار داده است خواهان وضع قوانین جدیدی شده تا تمرکز خطرناک قدرت در دست روپرت مرداک، محدود شود. اد میلیبند، رهبر این حزب تأکید کرده است که کامرون در جلسه امروز باید به سؤالات زیادی پاسخ دهد.
تمام چهرههای رسوایی شنود
روپرت مرداک: این پیرمرد 80ساله استرالیایی مدیر شرکت رسانهای نیوز است که دهها روزنامه و مجله و تلویزیون در سراسر جهان را اداره میکند. در آمریکا تلویزیون فاکسنیوز و روزنامههای والاستریت ژورنال و نیویورکپست از رسانههای متعلق به مرداک هستند. سود سالانه امپراتوری رسانهای او 30میلیارد دلار است.
جیمز مرداک: پسر 38 ساله روپرت مرداک، جانشین بالقوه پدرش به حساب میآمد.
کلیف گودمن: خبرنگار ویژه پوشش اخبار دربارسلطنتی در نشریه اخبار جهان بود که در سال 2007 به خاطر هک و شنود تلفنی به حبس محکوم شد. دست او وقتی رو شد که خبری از جراحت زانوی ویلیام نوه بزرگ ملکه انگلیس چاپ کرد.
اندی کلسون: او که تا 2سال پیش سردبیر نشریه اخبار جهان بود تاکید میکند که از کار خبرنگارانش خبر نداشته و وقتی مطلع شده از مقامش استعفا دادهاست. او تا سال گذشته سخنگوی رسانهای نخستوزیر انگلیس بود.
دیوید کامرون: نخستوزیر انگلیس این روزها بهدلیل استخدام سردبیر سابق اخبار جهان بهعنوان مشاور و سخنگوی رسانهایاش بهشدت تحت فشار قرار دارد. او کلسون را در این ماجرا بیگناه میداند.
شان هور: او که جسدش دوشنبهشب در خانهاش در لندن پیدا شد، یکی از خبرنگاران اخبار جهان بود که برای نخستینبار فاش کرد شنود و هک مکالمات تلفنی اقدامی رایج در این نشریه بودهاست.
ربکا بروکس: سردبیر نشریه اخبار جهان و از دستیاران ارشد مرداک که هفته گذشته مجبور شد از مقامش استعفا دهد و بعد هم دستگیر شد. بروکس اکنون به قید وثیقه آزاد است.